WALPYRGUS: “Walpyrgus Nights”

Πρώτη ακρόαση του δισκίου και οι πρώτες εντυπώσεις καθώς τα κομμάτια διαδέχονται το ένα το άλλο συνοψίζονται στην φράση “αυτοί εδώ ακούγονται σαν οι Green Day αποφασίζουν να παίξουν NWOBHM”.

Χρειάστηκε να επιμείνω λίγο παραπάνω από τον μισό δίσκο (συν μερικές επαναλήψεις στο σύνολο) για να σβήσει από τα αυτιά αυτή η αίσθηση υπέρμετρης “χαριτωμενιάς”, να υποχωρήσει το πανκ στοιχείο της μουσικής των Walpyrgus και να εκτιμήσω την γενικότερη φρεσκάδα που αποπνέει στην τελική το “Walpyrgus Nights”.

Τα μέλη του σχήματος προέρχονται από γκρουπάρες του heavy metal, τουλάχιστον στην δική μου συνείδηση και αντίληψη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και μια μικρή dream team. Πιο συγκεκριμένα, στο άλμπουμ ακούμε τον Scott Waldrop (κιθάρες/ σύνθεση, Twisted Tower Dire), τον Jonny Aune (φωνητικά, Twisted Tower Dire / Viper), τον Jim Hunter (μπάσο, While Heaven Wept, Twisted Tower Dire, October31), τον Charley Shackelford (κιθάρες, Daylight Dies) και τον Peter Lemieux (τύμπανα, Viper), ενώ η δουλειά κυκλοφορεί μέσω της Cruz Del Sur Music, μιας εταιρείας που κυκλοφορία την κυκλοφορία ανεβαίνει όλο και περισσότερο στην εκτίμηση μας. Αμέσως μετά τις ηχογραφήσεις, ο Peter Lemieux αποχωρεί και την θέση του θα καλύψει ο Carlos Denogean (Salvacion).

Όπως κάθε μπάντα που έχει τις κύριες αναφορές της στον ήχο του NWOBHM, έτσι και στην περίπτωση αυτή, οι επιρροές από Iron Maiden, Scorpions, Black Sabbath είναι εμφανείς και μπολιασμένες με το πανκ στυλ των The Ramones. Αν και οι Walpyrgus σχηματίστηκαν πίσω στο 2012, έχουν κυκλοφορήσει πριν από οτιδήποτε άλλο, δύο live άλμπουμ το 2015 (“Live At Deep South”) και το 2016 (“Live Walpyrgus Night April 30th 2016”) κι έρχονται τώρα μέσα στο καλοκαίρι του 2017 για να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους. Παράδοξο, αν μη τι άλλο για μια μπάντα να κυκλοφορεί 2 live άλμπουμ κι έπειτα το πρώτο της στούντιο ηχογράφημα. Για την πληρότητα της αναφοράς, δεν πρέπει να παραλείψω να καταγράψω και το ομότιτλο demo τους που κυκλοφόρησαν αρχικά σε κασέτα το 2014, ενώ ακολούθησε και μια επανέκδοση την ίδια χρονιά από την δική μας, No Remorse.

Ξεχωριστή αναφορά θα ήθελα να κάνω στον Tom Philips (While Heaven Wept) ο οποίος αρχικά κλήθηκε για να συνεισφέρει στα πλήκτρα και κατέληξε να αναλάβει την (θεσπέσια) παραγωγή για ολόκληρο το δίσκο, αλλά και κάποια κιθαριστική δουλειά. Επίσης υπάρχει κι αυτό το τελευταίο κομμάτι με τίτλο “Walpyrgus Nights” το οποίο, ειδικά οι fan του ήχου του προσωπικού σχήματος του Philips θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Γενικότερα το άλμπουμ έχει μια εξελικτική πορεία τέτοια, με τα ποιο “ανάλαφρα” κομμάτια τους να ανοίγουν την δουλειά και στην πορεία η ακρόαση να δείχνει ωριμότητα. Η διασκευή στο “Light Of A Torch” των Witch Cross έχει ενσωματωθεί πολύ έξυπνα στο ηχόχρωμα των Walpyrgus.

Από τις δουλειές που δεν τις αφήνεις για κανένα λόγο χωρίς να τις ακούσεις και πιθανότατα για πολλούς φίλους του ήχου, από τα άλμπουμ που θα μπουν και ως φυσική κόπια στο ράφι της συλλογής τους.

546