HALF GRAMME OF SOMA: “Groove Is Black”

Η προσπάθεια, η εξέλιξη, η βελτίωση, μας κάνουν αξιοπρόσεκτους.

Είναι διαφορετικό να υπάρχεις στον χρόνο και να μένεις στάσιμος και διαφορετικό να παράγεις προσπαθώντας να κάνεις ένα βήμα παραπάνω. Όταν μάλιστα το αποτέλεσμα που προσφέρεις βουλώνει στόματα και καλύπτει απαιτήσεις, τότε σου αξίζουν συγχαρητήρια. Καλά καταλάβατε, το δεύτερο ολοκληρωμένο πόνημα των Half Gramme of Soma είναι δισκάρα περιωπής κι ένα βήμα μπροστά από ό,τι έχει κάνει αυτή η αξιόλογη μπάντα στο παρελθόν.

Από την πρώτη κιόλας δουλειά του 2013 ήξερες ότι θα μπορούσες να περιμένεις κάτι καλό. Η stoner-ίλα παντρεμένη χωρίς φόβο με oldschool rock εξάρσεις κι εναλλακτικούς χρωματισμούς, έκανε το συγκρότημα να ξεχωρίζει. Το “Groove is Black” παντρεύει όλα τα παραπάνω και συνεχίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το διαστημικό ταξίδι των HGOS. Ο πλουραλισμός του δίσκου διαφαίνεται αισίως από το πρώτο κομμάτι που ξεκινάει με διαστημική μπασογραμμή, ανοιχτό ταμπούρο και ταξιδιάρικη μελωδία και μεταμορφώνεται σταδιακά σε ένα heavy rock δυναμίτη με εκρηκτικά φωνητικά. Ρεφρέν που σου καρφώνεται στο κεφάλι και τα μυαλά στο μπλέντερ δηλαδή.

Το κοπάνημα συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου αλλά το όμορφο στο “Groove is Black” είναι ότι πέρα από τις ανεβαστικά τέμπο και τα επιθετικά riff συναντάμε συχνά χαοτικές/ ατμοσφαιρικές καταστάσεις που προσδίδουν μια ισορροπία και γαλήνη στο όλο εγχείρημα. Το ομότιτλο κομμάτι για παράδειγμα, έρχεται στα μισά του δίσκου για να επαληθεύσει τα παραπάνω λεγόμενα. Η doom-ίλα / Sabbath-ίλα του “Jerk” ή το εκρηκτικό speed-άτο “Doofie”, που ανεβάζει τους μέχρι τώρα ρυθμούς, αποδεικνύουν ότι το “Groove is Black” έχει και πολλά να πει και πολλά να προσφέρει από άποψη ιδεών κι ενισχύει την έννοια του πλουραλισμού ακόμα περισσότερο.

Οχτώ συνθέσεις που έχουν κάτι να πουν κι ένας δίσκος που δεν σε κουράζει σε κανένα σημείο, με παραγωγή υψηλού επιπέδου που διατηρεί την vintage αισθητική, συνδυασμένη με τον απαραίτητο ήχο-τούμπανο που θα αναδείξει και θα ενισχύσει την δυναμική των συνθέσεων.  Το “Groove is Black” είναι ένας δίσκος που στην οντότητά του αποτελείται από εμπνευσμένα και δουλεμένα κομμάτια και που σίγουρα θα βοηθήσει την μπάντα να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να ακουστεί σε ένα ευρύτερο κοινό. Το βέβαιο είναι ότι με τέτοια κυκλοφορία, το αξίζουν και με το παραπάνω.

608

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.