SKINNER BOX: “Alpha Waves”

Ναι, ok, βαμμένος metaller είμαι, αλλά οι στιγμές που πέφτουν στα χέρια μου (ή στον σκληρό μου, το δίσκο πρόστυχε αναγνώστη) ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες που ανήκουν σε ξένα (σύμφωνα με τον πρότερο ανέντιμο βίο μου) ηχητικά ύδατα με κάνουν και νιώθω πολύ ευχάριστα.

Γιατί κυρίως, πάντα ως metaller, η ανακάλυψη ενός ακόμη όμορφου album ή τραγουδιού, ασχέτως του χώρου στο οποίο ανήκει το άκουσμα, είναι χρόνια υποσυνείδητος στόχος, ως λόγος ενασχόλησής μου με τα μουσικά δρώμενα και μου προκαλεί άπειρη απόλαυση, πολλές φορές ισοδύναμη με συναισθήματα που εξάγονται από τις “κατεστημένες” μεταλλικές συνήθειές μου.

Μια ακόμη αξιοπρεπέστατη δουλειά λοιπόν που βλέπει το φως της ημέρας είναι και το “Alpha Waves”, πρώτο album των αθηναίων Skinner Box, μιας ομάδας καλών μουσικών και κυρίως χαρισματικών τραγουδοποιών, μια φύσει κι ουσία μπάντα πολυσχιδούς εναλλακτικής rock μουσικής.  

Μετά από μια mini έρευνα που έκανα για το σχήμα αυτό, τσέκαρα και το debut EP τους, “Life Is Chemistry”, με το οποίο ντεμπούταρε η μπάντα το 2013, ένα set πέντε εξαιρετικών τραγουδιών που έδειχνε τις συνθετικές αφετηρίες των Skinner Box, βολτάροντας ανάμεσα στους χώρους του σκοτεινού εναλλακτικού rock (πες το και goth, δεν πειράζει, αλλά έχε υπόψιν ότι είναι απολύτως απομακρυσμένο από οποιαδήποτε μορφή british κλαψομουνιάς), του post rock (ακόμη και του post hardcore όταν βάραιναν τα πράγματα) και του Katatoniaκού ρυθμικά doom. Με κέρδισε αμέσως, δημιουργώντας μου προσδοκίες για τις ακροάσεις του full length της αναφοράς αυτής, του “Alpha Waves”.

Οι οποίες δικαιώθηκαν εν μέρει. Κι εξηγούμαι… Υπάρχει εμφανής συνθετική αλλαγή σε σχέση με το EP, τουλάχιστον σε κάποιο σεβαστό ποσοστό του “Alpha Waves”. Τo πρόσωπο των Skinner Box όπως παρουσιάζεται στα “Perfect Imperfection”, “Casimir”, ”Rat Park” (κομμάτια με εξαιρετικά ρεφρέν και με πολύ Cure στο DNA τους) και κυρίως στα εκπληκτικά noise, πειραματικά και καθαρά post οπτικής “The world in your hands (Spirit Of The Staircase)” και “I Lose U” (σπουδαίος επίλογος  στο οποίο λάμπει η Vana Rose –  θαυμάσια τα φωνητικά της σε όλο το album, πρωταγωνιστεί, δεν είναι καθόλου στατική μεταλλάσσοντας την έκφρασή της ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε σύνθεσης, έχει αυθεντική και δυναμική χροιά και τη  θεωρώ από τα next big things, λαρυγγικώς, στη χώρα μας ήδη) με εντυπωσίασε.

Άμεσο, πολυποίκιλο, συναισθηματικό υλικό το οποίο δημιουργεί εικονικές νοητικές καταστάσεις, σημαντικότατο στοιχείο σε ανάλογες δουλειές. Ευφάνταστη συνθετική άποψη, με σαφές συναισθηματικό υπόβαθρο το οποίο παραλλάζει σε πιο, αν και όχι κραυγαλέα φωτεινό, θετικών αποχρώσεων, μια διαφοροποίηση που συνάντησα στα  “The Day our whole world went black”, “Completely Human” και “Constant Replay” με διάχυτη την επιρροή από μουσικές που παραπέμπουν στους All About Eve και τις συναφείς αυτών μπάντες.

Με καλό, όχι τόσο γυαλισμένο ήχο, αλλά ιδανικό για τις post ατμόσφαιρες στις οποίες βασίζονται τα τραγούδια, αργό στις ταχύτητες και κιθαριστικώς να παιχνιδίζει μελωδικά και αποστεγανοποιημένα, οι Skinner Box με το “Alpha Waves”, μου άρεσαν πολύ. Εκ των πραγμάτων η μουσική τους δεν προσφέρεται για ψυχαγωγία, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της (οκ, τα “Ocean Of Doubts” και “Die for you or by your Hand” μπορεί και να προσφέρονται για goth / indie μπαράκια χάρη στη ρυθμική garage φύση τους) και η αλήθεια είναι ότι θα το ήθελα πλήρως σκοτεινό, αλλά επειδή δεν είναι σωστό να λυκανθρωπίζω πάνω στη συνθετική οδό που επιλέγουν οι μουσικοί, μπορώ με ασφάλεια να γράψω ότι η πρώτη πλήρης δουλειά των Skinner Βox είναι αξιοπρεπέστατη.

Συνεχίζει την ακολουθία καλών μουσικών προτάσεων σε όχι και τόσο συνηθισμένους και κάθε άλλο παρά δημοφιλείς χώρους που ξεπετάγονται συχνότατα στη χώρα μας τελευταία (ανέφερα σχετικά ονόματα και στο review των The Randen και δεν έχω κανένα πρόβλημα να εντάξω και τους Skinner Box μέσα σε αυτό το ρεύμα) και η μπάντα μπορεί να υπερηφανεύεται για δυο λόγους. Και γιατί δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα δουλειά και γιατί κυρίως δείχνει ότι όντως στο “Alpha Waves” εκφράζονται τα εσώψυχα των δημιουργών του. Αυτό “ακούγεται” έκδηλα.

Υπό παρακολούθηση, αναμένω την επόμενη δουλειά τους, δυναμική να τα “σκοτεινιάσουν” όλα στο μέλλον υπάρχει, αδιαμφισβήτητα.

https://www.facebook.com/SkinnerBox/
https://skinner-box.bandcamp.com/

567

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.