Mahakala, Void Droid, BUS (31/03/17) ΚΥΤΤΑΡΟ

Ακόμη κι αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με τους Mahakala, σίγουρα τους έχεις ακουστά.

Άλλοι τους περιγράφουν ως revival doom, άλλοι απλά ως heavy metal… Εγώ πάντως επιμένω στην ταμπέλα occult heavy doom, που τα συνδυάζει όλα και συμφέρει.

Το αθηναϊκό σχήμα, με ανανεωμένο line-up, επανήλθε με ένα δίσκο που δικαιολογεί πλήρως την αναγνωρισιμότητα που έχει λάβει το όνομά του και την Παρασκευή που πέρασε, το κουαρτέτο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το εν λόγω album ζωντανά στο Κύτταρο.

Δίπλα τους στάθηκαν οι BUS και οι Void Droid, δυο σχήματα (σχετικά) μακριά από τον ήχο των Mahakala, τα οποία φρόντισαν να δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στην βραδιά, η οποία αρχικά έδειχνε ισχνά σημάδια σε ό,τι αφορά την προσέλευση, κάτι όμως που διορθώθηκε στην πορεία, με το live να εξελίσσεται σε ένα άκρως πετυχημένο event.

Έχοντας ξαναδεί ζωντανά τους BUS, τους περίμενα με ανυπομονησία, αλλά στα πρώτα κομμάτια τους δεν κατάφεραν να μου μεταδώσουν την συνήθη ενέργειά τους, γεγονός που μάλλον οφείλετο στη χαλαρή υποδοχή που έλαβαν από το κοινό, το οποίο σε γενικές γραμμές καθόταν αμέτοχο κατά τη διάρκεια του set της μπάντας.

Επειδή όμως οι BUS δε μασάνε, δεν άργησαν να πάρουν τα πάνω τους και να δαμάσουν την αρχική αδιαφορία του κόσμου, κάνοντας λογής κεφάλια να κουνηθούν με το τίγκα ‘70s heavy rock n’ roll τους, κερδίζοντας για μια ακόμη φορά νέους φίλους. Κάτι λιγότερο από 40 λεπτά διήρκησε η εμφάνισή τους και παρά τον ήχο που βαβούριαζε σε σημεία, το σχήμα απέδειξε πως δικαίως θεωρείται ανερχόμενη εγχώρια δύναμη.

Για τους Void Droid τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα, μιας και το σχήμα είχε ήδη αρκετούς φίλους κι οπαδούς στο κοινό.

Με την έναρξη του set τους, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πλησίασαν την σκηνή, φορώντας μάλιστα ήδη μπλουζάκια του συγκροτήματος, δίνοντας ώθηση στους Πατρινούς, οι οποίοι με τη σειρά τους, έδωσαν παλμό στο live με τον alternative southern rock ήχο τους, με top στιγμές τα “Jack In the Box” και “Chameleon White”.

Για περίπου 45 λεπτά, η καλοπροβαρισμένη μηχανή των Void Droid (με συντροφιά στο video wall την ταινία “A.I.”), έδωσε το έναυσμα για μια εμφάνιση με αρκετή κινητικότητα στις πρώτες σειρές, με τους fan του group να συμμετέχουν και να τραγουδούν τα κομμάτια από το περσινό, πολύ καλό, “Terrestrial”, το οποίο και διατίθετο -μαζί με μπλουζάκι- στα 15 ευρώ και για πολλοστή φορά θα τονίσω πως οι προσφορές, τα combo και τα bundle σώζουν ζωές και πορτοφόλια.

Η ώρα έχει πάει 23:15 και η εισαγωγή του “Army of the Flies” σημαίνει την έναρξη του κυρίως μουσικού πιάτου της βραδιάς. Οι Mahakala, παρότι αγχωμένοι, πήραν από το χεράκι το ήδη ζεσταμένο κοινό και, για περίπου 60 λεπτά, το πήγαν μια ξέφρενη βόλτα στη δική τους κόλαση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το βάρος δόθηκε στο ολοκαίνουριο “The Second Fall”, με τα (τεράστια) “Redemption Denied” και “Purgatorium” να ακολουθούν το προαναφερθέν “Army of the Flies”. Το σχήμα ακούγεται σαν οδοστρωτήρας, με τον frontman, Δημήτρη Κότση, να γυροφέρνει την σκηνή και να επικοινωνεί με τον κόσμο από κάτω (ή και τον “κάτω κόσμο”), δείχνοντας την στόφα και τον αέρα ενός καλοδουλεμένου συνόλου.

Μικρό διάλειμμα από το “The Second Fall”, με το “Salvation” (aka “Promised Land pt I & II”), μέσα από το “Devil’s Music” του 2013, με το συγκρότημα να το φέρνει στα μέτρα του νέου, πιο εξελιγμένου, ήχου του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του show, το video wall έντυνε άψογα το εκάστοτε τραγούδι, ενώ το κοινό ανταποκρινόταν στις παροτρύνσεις του Δημήτρη, φτιάχνοντας προς το τέλος (στο “War Against Mankind” συγκεκριμένα) κι ένα mini mosh pit!

Έχοντας ως πυρήνα το νέο album, αλλά και, με αναφορές στο προ τετραετίας ντεμπούτο του, το συγκρότημα έκανε σαφές σε όσους παρευρέθηκαν πως διαθέτει πολύ καλό υλικό στα χέρια του, το οποίο φρόντισε να το αξιοποιήσει δίχως να πλατειάσει και να κουράσει.

Πολύ καλή στιγμή η εκτέλεση του πανέμορφου “Darkness in their Eyes”, για τις ανάγκες του οποίου ο Χαράλαμπος Παρίτσης (Chaostar, SepticFlesh), συντρόφευσε το group επί σκηνής, όπως και τα “Evil Man”, “Wrath of Lucifer” και “Blessed are the Dead”, με την ευρύτερη εικόνα των Mahakala να αφήνει ικανοποιημένους άπαντες και το event να στέφεται με επιτυχία.

Είθισται στις live παρουσιάσεις να χρησιμοποιούνται λέξεις όπως “γιορτή” ή “πάρτι”, σε αυτήν την περίπτωση όμως θα προτιμήσω το ουσιαστικό “τιμιότης”, το οποίο χαρακτηρίζει απόλυτα τη ζωντανή αυτή εμφάνιση, το νέο πόνημα του group, όπως και τη συνολική πορεία των Mahakala.

Όσοι δεν ήρθατε, φροντίστε να τσεκάρετε το “The Second Fall”, αξίζει.

Mahakala setlist
Army of the Flies
Redemption Denied
Purgatorium
Promised Land pt I: Prelude
Promised Land pt II: Salvation
Better to Reign in Hell
Darkness in their Eyes
Wrath of Lucifer
Evil Man
Lust for Your Blood
Blessed are the Dead
War Against Mankind

photos: Γιώργος Αργυρόπουλος

552

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1393 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.