SAIGON BLUE RAIN

Στις 31 Μαρτίου στο Death Disco (Δελτίου Τύπου), θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά ένα ιδιαίτερο συνδυασμό cold wave / ethereal / dream pop από τους Saigon Blue Ray. Και επειδή η μέρα είναι πολύ κοντά, ας αδράξουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη μουσική και τους ίδιους, μέσα από τη συνέντευξη που έδωσαν Ειρήνη Παντούλα.

-Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο Rockway.gr! Το αρχικό σας όνομα ήταν “Stupid Bitch Reject”. Για ποίον λόγο προχωρήσατε σε αυτή την αλλαγή και ποία ήταν η έμπνευση πίσω από το ισχύον όνομά σας ως “Saigon Blue Rain”;
Ophelia: Στην αρχή ακόμα του μουσικού μας project, αναζητούσαμε ένα όνομα συγκροτήματος που θέλαμε να δημιουργήσουμε και διαπιστώσαμε ότι το “Stupid Bitch Reject” ακουγόταν αρκετά “πιασάρικο” και Punk. Οι μουσικές μας επιρροές ποικίλουν και πριν ακόμα ξεκινήσουμε να συνθέτουμε τα κομμάτια του EP μας, δε γνωρίζαμε πραγματικά ποία μουσική κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε, τα πρώτα κομμάτια που συνθέσαμε ήταν αρκετά πιο “νευρικά”, αλλά αρκετά κομμάτια αργότερα, καταφέραμε τελικά να βρούμε το στυλ μας και αυτό αποτέλεσε εν τέλει για εμάς κάτι σαν απόδειξη ότι πρέπει να αλλάξουμε και το όνομα της μπάντας.

Frank: Παρά το γεγονός ότι τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματός μας (“S”, “B”, “R”) είναι κάτι σαν μαγικός συνδυασμός για εμάς, που μας έφερε επιπλέον και αρκετή τύχη από την αρχή, μιας και ακούγεται “ζεστός” και “κρύος” την ίδια στιγμή και σίγουρα ταιριάζει ακριβώς με τη μουσική μας. Αποτέλεσε επίσης μια αναφορά στον ασιάτικο εξωτισμό που διέπει όλα τα punk/post-punk κινήματα στο στίχο, τα εικαστικά, τις μελωδίες ή τις γυναικείες μουσικές αδελφότητες, όπως τις China Girl, Hong-Kong Garden, Japanese Whispers ή ακόμα και τις Indochine.

-Στα lives σας βλέπουμε στη σκηνή τέσσερα άτομα, αλλά ο πυρήνας της μπάντας είναι δύο εξ’ αυτών. Μπορείτε να μας δώσετε ένα μικρό βιογραφικό των μελών σας;
Ophelia: Στον Frank και σε εμένα (τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας) μας αρέσει να λέμε ότι οι “Saigon Blue Rain” είναι μια gothic μπάντα με στοιχεία χρώματος και φωτός σε ένα παγκόσμιο σκοτεινό σύμπαν. Ξεκινήσαμε το Project στα τέλη του 2012 αρκετά αναπάντεχα μετά αφού συνθέσαμε ένα τραγούδι στη μνήμη των παππούδων μου, οι οποίοι πέθαναν μερικές μέρες νωρίτερα.
Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ένα καλό παγωμένο όνειρο σε ένα pop κομμάτι, και έτσι συνθέσαμε και μερικά ακόμα κομμάτια τα οποία αποτέλεσαν το πρώτο μας EP και έτσι “γεννήθηκαν” και οι “Stupid Bitch Reject”.
Ακριβώς μετά από αυτό το γεγονός και κατά τη διάρκεια των συνθέσεών μας, ο ήχος μας έγινε πιο αιθέριος, γίναμε πιο ακριβής στο τη θέλαμε να δημιουργήσουμε και τότε ήταν που κυκλοφορήσαμε  το πρώτο μας άλμπουμ “What I don’t see” στα τέλη του 2014. Είχαμε αρκετές καλές κριτικές και αυτό μας ενθάρρυνε αρκετά. Τον Μάρτιο του 2016 κυκλοφορήσαμε το δεύτερό μας άλμπουμ “Noire Psyché “. Παίξαμε σε αρκετές συναυλίες σε Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία με μπάντες όπως οι Clan Of Xymox,  Soror Dolorosa, She Past Away, The Breath of life και άλλοι και επίσης παίξαμε ως support για τους The Beauty of Gemina στην τελευταία περιοδεία τους στη Γερμανία.

Frank: Στις ηχογραφήσεις μας, οι Stupid Bitch Reject  είναι απλά η Ophelia και εγώ είμαι αυτός που συνθέτω και γράφω τα τραγούδια. Στις συναυλίες έχουμε δύο υπέροχους μουσικούς που ολοκληρώνου το line-up μας. Ο Gilles είναι ο μπασίστας μας, ο οποίος χωρίς αμφιβολία είναι ο μεγαλύτερος fun των The Cure παγκοσμίως! Και ο Mathieu, ο δεύτερος κιθαρίστας μας και δεύτερη φωνή, ο οποίος αυτή τη στιγμή ζει στο Λος Άντζελες, αλλά σχεδιάζει να επιστρέψει στη Γαλλία μέσα στο έτος και ενταχθεί πλέον επίσημα στους Saigon Blue Rain.

-Στην Ελλάδα δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να απολαμβάνουμε συχνά ζωντανές εμφανίσεις συγκροτημάτων σαν του δικού σας. Πως προέκυψε να επισκεφτείτε τη χώρα μας;
Frank: Έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τη χώρα σας χάρις το Γιάννη από τους Arcane Angels. Το Death Disco είναι ένας πολύ γνωστός συναυλιακός χώρος. Μερικοί φίλοι μας όπως ο Michael από τους The Beauty Of Gemina ή το Andy από τους Dernière Volonté μας έχουν μεταφέρει το πόσο φοβερά είναι να παίζει κανείς εκεί.
Θα μοιραστούμε τη σκηνή με την υπέροχη Sylvaine  (στης οποία στο μουσικό σχήμα παίζω κιθάρα). Είναι πραγματικά μια ταλαντούχα καλλιτέχνιδα και πιστεύω ότι εκείνη το βράδυ θα είναι σίγουρα αξέχαστο για όσους παρευρεθούν εκεί. 

-Το νέο σας άλμπουμ “What I don’t see” κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2014. Έχετε καθόλυο σχέδια για κάποιο μελλοντικό νέο project;
Frank: στην πραγματικότητα το νέο μας άλμπουμ είναι το “Noire Psyché “ που κυκλοφόρησε το Μάρτιου του 2016. Κάναμε περιοδεία με τους The Beauty Of Gemina στη Γερμανία για την υποστήριξή του. Ήταν μεγάλη επιτυχία.
Ξεκινήσαμε ήδη να συνθέτουμε νέα τραγούδια για το επόμενό μας άλμπουμ πριν μερικές εβδομάδες. Και με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι θα παίξουμε κάποια από αυτά πρώτη φορά στο live στη Αθήνα!



-Ποίος είναι “υπεύθυνος”  για την έμπνευση και τη σύνθεση της μουσικής σας;
Ophelia: Όπως πάντα λέμε, αγαπάμε τόσα πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής με αποτέλεσμα οι επιρροές μας να είναι πολλαπλές. Στόχος μας είναι να συνθέτουμε αγνή Cold ή Ethereal wave. Κάθε φορά που συνθέτουμε ένα κομμάτι, θέλουμε απλά να αποτυπώσουμε μια συμπαντική απόχρωση με όλα τα στοιχεία που αγαπάμε και αν μπορέσουμε να τη μοιραστούμε με τον κόσμο, αυτό αποτελεί μια σπουδαία ικανοποίηση για εμάς.

Frank: Η σύνθεση είναι κάτι που κάνουμε από κοινού.  Η οπτική του καθενός μας είναι κάτι ουσιώδες στο να μη χάσουμε τη συνοχή της μουσικής μας.

-Είναι δύσκολο για εσάς να οργανώνετε και να προωθείτε τη δουλειά σας; Ποια είναι τα βασικά μέσα που χρησιμοποιείτε;
Frank: Φυσικά κι είναι δύσκολο να προωθούμε τη δουλειά μας μόνοι μας από τη στιγμή που δεν έχουμε χορηγό ή υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων. Χτίζουμε το μονοπάτι μας μέσα στη μουσική σκηνή σιγά σιγά. Το να στέλνουμε e-mails και να διαφημιζόμαστε στο facebook αποτελεί ένα βασικό κομμάτι, αλλά η τακτική από στόμα σε στόμα αποτελεί τον πιο έμπιστο τρόπο για τον κόσμο να μας γνωρίσει.

-Προσωπικά, λατρεύω τη γαλλική γλώσσα. Πιστεύω ότι έχει μια πολύ ποιητική πινελιά. Στους στοίχους σας την αγγλική από τη γαλλική γλώσσα.  Ποίος είναι ο λόγος αυτής σας της επιλογής;
Ophelia: Πράγματι, η γαλλική γλώσσα είναι η γλώσσα της ποίησης, ήμουν πάντα παθιασμένη με ποιητές όπως οι Apollinaire, Verlaine or Baudelaire. Σε ό,τι αφορά εμένα, συχνά χρησιμοποιώ τα γαλλικά στα γραπτά μου αλλά προσωπικά νομίζω ότι είναι πιο καθαρή ως γλώσσα που διαβάζεται παρά σαν γλώσσα που ακούς σε τραγούδια. Παρόλα αυτά, το τελευταίο μας άλμπουμ “Noire Psyché”, περιέχει κομμάτια όπως το “Pearly Haze” για παράδειγμα, που διαθέτει κάποιους γαλλικούς στίχους και έχω και κάποια γαλλικά τραγούδια στο ρεπερτόριό μου, αλλά δεν έχω νιώσει ακόμα εντελώς ικανοποιημένη με την ηχηρότητά τους, παρόλα αυτά, δουλεύω πάνω σε αυτό.



-Τι είδος μουσικής προτιμούν οι άνθρωποι στη Γαλλία; Ποία είναι η ανταπόκριση της δικής σας μουσικής στη χώρα σας;

Frank: Στη Γαλλία, αν και υπάρχουν κάποιες gothic μπάντες, το κοινό για αυτού του είδους τη μουσική είναι αρκετά μικρό. Πιστεύω ότι συμβαίνει εξαιτίας της κιτς εικόνας που συνοδεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της σκηνής. Οι άνθρωποι εδώ αγαπούν ό,τι είναι μοντέρνο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα εικαστικά και το ντύσιμο. Θα μπορούσα να πω ότι η μουσική είναι κάτι δευτερεύον για το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού. Αν δεν είσαι ένας wannabe Joy Division hipster δεν τραβάς καθόλου το ενδιαφέρον από κανέναν. Μπάντες που δεν τραγουδούν στον ίδιο τόνο και δεν γνωρίζουν πώς να κουρδίσουν μια κιθάρα παίζουν σε αρκετά cool συναυλιακούς χώρους εδώ.

-Θα έχουμε την ευκαιρία να σας απολαύσουμε ζωντανά και στο “Wave Gotik Treffen” φέτος. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε σε τέτοιου είδους φεστιβάλ;
Ophelia: Ναι είναι η πρώτη φορά. Είμαστε και εμείς πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό, μιας που δεν έχουμε παρευρεθεί ούτε ως κοινό ποτέ εκεί.

-Τι άλλα είδη μουσικής σας αρέσει να ακούτε;
Frank: Ακούμε διαφορετικά είδη μουσικής, prog, rock, electro, jazz, metal, hip-hop, κλασσική, contemporary. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι πηγή έμπνευσης με τον έναν τρόπο ή τον άλλον για τους Saigon Blue Ray.  Μπορείς να ακούσεις hip-hop επιρροές σε μερικά προγράμματα των drums , μερικά prog στις ρυθμίσεις των κιθάρων, λίγο jazz σε ορισμένες μουσικές σκάλες κ.τ.λ.

-Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για το χρόνο σας. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του Rockway.gr;
Ophelia και Frank: Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε στη μαγευτική πόλη της Αθήνας. Πραγματικά ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί και να μοιραστούμε τη μουσική μας μαζί σας. Μπορείτε να ενημερώνεστε στη σελίδα μας στο facebook για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη συναυλία.

269