DARKEST HOUR: “Godless Prophets and the Migrant Flora”

Οι αμερικανοί θεούληδες του μελωδικού death metal Darkest Hour έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Στη συνείδησή μου έχουν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως η πιο άξια U.S. εκδοχή των σουηδών Θεών At The Gates, μια άποψη που δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και με το ολόφρεσκο “Godless Prophets and the Migrant Flora”.

Μπάντα που έχει κλείσει ήδη τη δεύτερη δεκαετία ενεργούς δράσης της οι Darkest Hour, με μια καλλιτεχνική πορεία που αποτελεί τον ορισμό της καλλιτεχνικής εξέλιξης, επιστρέφει δυόμιση χρόνια μετά με ένα album που αποτελεί ηχηρή δήλωση πως το τέλος της “νεωτεριστικότητας” επήλθε με το ομώνυμο τελευταίο album.

Το “Godless Prophets and the Migrant Flora” είναι μια “απότομη” (αλλά συνάμα άκρως πετυχημένη) επιστροφή στο αγαπημένο γρήγορο ύφος που ανέπτυξε η μπάντα από τον δίσκαρο “The Eternal Return” του 2008 και έπειτα μέχρι και το τελευταίο, στο οποίο η μπάντα προσέγγισε φανερά τη mainstream νεώτερη ηλικιακά γενιά (μην ξεχνάμε ότι οι U.S. είναι μια αγορά 350 εκατομμυρίων ανθρώπων) ενσωματώνοντας κάποια “clubάτα” χοροπηδηχτά core στοιχεία (με εξαιρετικά αποτελέσματα επίσης, έτερον εκάτερον). Και το “Godless Prophets and the Migrant Flora” είναι ο πιο επίσημος επικήδειος αυτού του “εφηβικού” διαλείμματος, “αγγελθείς εκ του επίσημου βήματος”.

Η πεντάδα από την Washington αφήνει να ξεχυθεί μια παλίρροια συναρπαστικών ιδεών που επαναπροσδιορίζουν την αγαπημένη φόρμα των At The Gates, εμφυτεύοντάς της “μοσχεύματα” riffολογικής φρεσκάδας, ρυθμικής αλλοφροσύνης και φωνητικού ολοκληρωτισμού.

Τεχνικά, αυτοκρατορικά riffs από τους Mike Schleibaum και Michael Carrigan, κιθαρίστες της φοβερής αυτής μπάντας, αποδίδουν τα αναμενόμενα (ειδικά με την έλευση του Carrigan, συνέθεσαν ένα από τα σπουδαιότερα κιθαριστικά δίδυμα στο σύγχρονο metal που ανέτειλλαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα mid 90’s και δώθε), με κορυφαία απόδοση από τους Travis Orbin (drums – τα ρέστα μου, από τη νέα γενιά drum ηρώων) και Aaron Deal (μπάσο). Και φυσικά, ένα από τα απόλυτα highlight είναι για ακόμη μια φορά ο John Henry. Καθηλωτικές ερμηνείες από αυτό το μεγάλο λαρύγγι (μαμά όταν μεγαλώσω και κάνω death metal μπάντα, σαν αυτόν θέλω να ουρλιάζω), ένας ολοκληρωμένος growler με θαυμάσια φωνή στα – ελαχιστοποιημένα πλέον – σημεία που “καθαρίζει”.

Λίγο χαοτικός ο γενικότερος ήχος αλλά αντιπροσωπευτικός για το πολεμικό / θυελλώδες πνεύμα του δίσκου που αποκτά οντότητα στη speed απόλαυση των φοβερών “This Is The Truth”, “The Last of the Monuments” (Dark Tranquillityκής κοπής), “None Of This Is The Truth”, στα οποία συνυπάρχουν συνοπτικά όλα τα στοιχεία που ορίζουν τους Darkest Hour, στα απίστευτα “The Flesh & the Flowers of Death” και “Beneath It Sleeps” (με τον σπουδαίο επίλογό του) που είναι το προσωπικό tribute προς τους συμπατριώτες τους total death metallers The Black Dhalia Murder / August Burns Red και στη μελωδική ομορφιά του instrumental “Widowed” που  κατευνάζει για λίγο την ultra σαρωτική διάθεση των μουσικών για γκαζωμένη ακραία τέχνη.

Μέσα στο “Godless Prophets and the Migrant Flora” συνυπάρχει αίμα και από άλλες “φλέβες”. Από τη μία η βάρβαρη / ωμή πτυχή με το γρήγορο τεχνικό thrash στο “Knife In The Safe Room”, στο Overkillικού “θα-τα-σπάσω” κεφιού “In The Name Of Us All” και στο Testamentικό “Another Headless Ruler of the Used” (επίσης αποδεικνύεται επιδραστικότατο το “The Gathering” για άλλη μια φορά), καλό επίσης το “Timeless Numbers” που έχει djent / tech αισθητική με τους μουσικούς να μην κάνουν καμία προσπάθεια να αποκρύψουν την επιστημονική τους κατάρτιση και από την άλλη “λάμπει” η βαριά, ογκώδης φύση των “Those Who Survived” και “Enter Oblivion”, κατ’ ευθείαν από τα doomish σπλάχνα των At The Gates του “At War With Reality” (ναι φίλε μου, ακόμη κι αυτός ο δίσκος αποτελεί σχολή για το death metal).

Πολυδιάστατο death metal από τους Darkest Hour, με τα υποσύνολα του να έχουν κοινή τομή την ταχύτητα του thrash, τη δύναμη του death και τη μελωδία του παγκόσμιου heavy metal από μια έμπειρη, βιρτουοζικών δυνατοτήτων μπάντα, σκεπτόμενου και εντροπικώς αρνητικού metal. Υποψήφιο σίγουρα για τη λίστα των κορυφαίων της χρονιάς. Τους γουστάρω τόσο πολύ, που με γουστάρω που τους γουστάρω.

https://www.facebook.com/DarkestHourDudes/
http://officialdarkesthour.com/

478

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.