OTUS: “7.83Hz”

Ένας πολύ βασικός κανόνας στη ζαχαροπλαστική λέει ότι οι αναλογίες παίζουν πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο.

Δεν είναι όπως τη μαγειρική που μπορείς να πειραματιστείς και λίγο και να πεις: “Έλα μωρέ, τι κρέμα γάλακτος, τι γάλα! Θα τρώγεται!”. Όοοοχι! Πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία και όλα τα υλικά να αναμιχθούν στις σωστές ποσότητες με καθορισμένο τρόπο, αλλιώς το αποτέλεσμα καταλήγει στο κάδο απορριμμάτων.

Στη μουσική, όπου και ήθελα να καταλήξω, αυτός ο κανόνας έχει μια λίγο-πολύ ίδια υπόσταση. Η ανάμιξη πολλών διαφορετικών μεταξύ τους ήχων δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δε γίνεται συνειδητά και χωρίς τη δέουσα επιμέλεια. Πρέπει να προσέχεις τι θα προσθέσεις και τι θα αφήσεις, ώστε να μην υπάρξουν παραφωνίες και το αποτέλεσμα βγει “δυσκολοχώνευτο”…

Στην περίπτωση των OTUS και του πρώτου επίσημου δίσκου τους, “7.83Hz”, κάτι τέτοιο σίγουρα δεν ισχύει, μιας και φαίνεται να έχουν πετύχει ακριβώς τη συνταγή με τις σωστές αναλογίες. Ένα ενδιαφέρον “μίγμα” post metal, sludge, doom  ήχων και μια σύνθεση που τα κάνει όλα αυτά “δένουν” άρτια μεταξύ τους.

Η ροή του άλμπουμ είναι καθηλωτική και έχει μάλιστα μια πνευματική διάσταση, αλλά και το κάθε κομμάτι στέκει επίσης άψογα από μόνο του.

Στο “Echoes and Evocations” είναι εμφανείς οι επιρροές από oriental και ψυχεδελικούς ήχους, που με κάνουν να το ξεχωρίζω μακράν για τη ιεροτελεστική προοπτική που δίνει σε όλο το δίσκο. Διαλογισμός και κάθαρση συνδέονται και συμπορεύονται σε μια πολύ απόκοσμη ατμόσφαιρα στο ομότιτλο κομμάτι “7.83Hz”. Η όλη αίσθηση πηγάζει από την εν λόγο συχνότητα, γνωστή ως “η συχνότητα του Βούδα”, η οποία βοηθά πολύ στην  αυτοσυγκέντρωση. Σίγουρα όταν φτάσετε στο εν λόγο κομμάτι, θα νιώστε τη διαφορά στην αίσθηση που προκαλεί.

Οι OTUS ξεκίνησαν το 2012 και κυκλοφόρησαν το 2013 ένα demo. Ο ήχος τους παραπέμπει με μεγάλη αξιοπρέπεια σε Isis, Cult of Luna και Sunn O))), οπότε οι λάτρεις των προαναφερθέντων συγκροτημάτων θα τους εκτιμήσουν αναλόγως.

Το “7.83Hz” κυκλοφορεί τέλη Μαρτίου από την Argonauta Records και προσωπικά, πέραν των “Echoes and Evocations ” και “7.83Hz”, έχω ξεχωρίσει τα “Alpha Phase” και “Avidra”, εκ των οποίων το δεύτερο μπορείτε να ακούσετε παρακάτω ώστε να πάρετε μια πρώτη “γεύση” από το τι εστί OTUS.

453