STAMINA: “System of Power”

Όταν αρχές δεκαετίας του ’90 άρχιζε η σχέση λατρείας μου προς τον σκληρό ήχο, ήταν τρία τα υποείδη που βρίσκονταν σε άνθηση και θα τραβούσαν πιο έντονα την προσοχή μου.

Το ευρωπαϊκό power metal, το black και το progressive που οι Dream Theater μετάδωσαν σαν ιό στον μεταλλικό κόσμο.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά κι επειδή είμαι πολύ νοσταλγικός τύπος, οτιδήποτε που ακούω και μου φέρνει στο μυαλό τις ακροάσεις με την παρέα, τη βόλτα στο rock city, στο happening και στο μοναστηράκι και τις ατελείωτες ώρες πάνω από τα booklet για να μάθω μέχρι και τα thanks των συγκροτημάτων, μου δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα. Ίσως εντονότερα και από αυτά που θα έπρεπε. Αν φυσικά χωράει “πρέπει” στο συναίσθημα.

Όταν λοιπόν χαζεύοντας στο bandcamp έπεσα πάνω στους άγνωστους (σε μένα) έως τότε Stamina και άρχισε να παίζει το ομώνυμο τραγούδι του 4ου album τους “System Of Power”, υπήρχε μόνο ένας δρόμος να ακολουθήσω. Επικοινωνία με το συγκρότημα να παραγγείλω το cd και με την εταιρεία να μου στείλει τα ψηφιακά για το review. Δεν ξέρω πόσο πρέπει να ευχαριστήσω τους Ιταλούς για τις αναμνήσεις.

Το “System Of Power” είναι ένα ετεροχρονισμένο διαμαντάκι μελωδικού progressive όπως αυτό έχει παιχτεί από τόσα κορυφαία group της εν λόγω χώρας την περίοδο 1995-2002. Το σημαντικό με την Ιταλική σκηνή ήταν ότι σχεδόν ποτέ δε δούλευε η τεχνική εις βάρος της λυρικότητας και του συναισθήματος. Όσο τεχνικά και αν ήταν τα album των Time Machine, των Eldritch, των Empty Tremor ή των Labyrinth πάντα (λιγότερο ή περισσότερο) έβγαινε μπροστά το συναίσθημα που σε λύγιζε.

Κι εδώ, οι Stamina το πάνε ακόμα βαθύτερα. Ενώ είναι μεγάλοι παίκτες, δεν αναλώνονται σε ανούσιους εντυπωσιασμούς. Αφήνουν τη μελωδικότητα του hard rock και του AOR όπως και την αμεσότητα του power να μπει στον ήχο τους με αποτέλεσμα τραγούδια όπως το “One In A Million” και τη μπαλάντα “Undergo”. Ακόμα και όταν στις πρώτες νότες του “Love Was Never Meant To Be” δείχνουν ότι θέλουν να ξεφύγουν, τελικά το γυρνάνε σε ένα Royal Hunt άσμα. Τελευταίο και σημαντικότατο συστατικό; Μα η φωνή του Alessandro Granato. Σε αυτό τον ήχο δεν πας πουθενά χωρίς τη σωστή φωνή. Και ευτυχώς οι Stamina την έχουν.

Για μένα κάπου εδώ ξεκινάει το ψάξιμο της ιστορίας των Stamina. Αν έστω και ένας από εσάς ταυτιστεί μαζί μου τότε είναι απλά τα πράγματα. Pride & Joy Music και βουτιά στην ιστορία. Italian Progressive Metal… Quality Control Certified

507