HAVOK: “Conformicide”

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το τελευταίο πόνημα των thrashers Havok κι από ό,τι φαίνεται, υπήρχε λόγος για αυτήν την καθυστέρηση, μιας και το “Conformicide” είναι σίγουρα η καλύτερη δουλειά τους μέχρι σήμερα!

Για όσους δεν γνωρίζουν τους Havok, το συγκρότημα ανήκει στο λεγόμενο New Wave of Thrash Metal και, για τον γράφοντα, αποτελούν μια εξαιρετική μίξη Megadeth με Exodus, η οποία διατηρεί τη συνθετική ποιότητα των παραπάνω και δεν αναλώνεται μονάχα στον μιμητισμό.

Στο νέο του full length, το κουαρτέτο από την Αμερική παραδίδει μέσω της Century Media έναν (σχεδόν) 60λεπτο χαμό που σβερκώνει τον ακροατή κι απαλλοτριώνει το στερεοφωνικό του, διαθέτοντας κομμάτια με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, αλλά και ξεκάθαρη “ντούπα- ντούπα” ηχητική κατεύθυνση. 

Από το πρώτο λεπτό κιόλας του εναρκτήριου “FPC”, το σχήμα δίνει χώρο και καλωσορίζει το νέο του μπασίστα, Nick Schendzielos (Job for a Cowboy, Cephalic Carnage), ο οποίος δίνει έναν άκρως γκρουβάτο αέρα στο δίσκο. Κύριο χαρακτηριστικό όμως του “Conformicide”, πέραν του ότι διαθέτει ρυθμό, είναι η ολοκληρωμένη πρόταση που αποπνέει από τα τραγούδια που το απαρτίζουν και η κατά τόπους ποικιλόμορφη χροιά του, η οποία προσφέρει μια (ας την πούμε) prog αίσθηση ενίοτε. Όλα αυτά, βέβαια, δίχως να χάνεται καθόλου η μουσική ταυτότητα της μπάντας.

Επιπρόσθετα, η έμφαση που δίνεται στους στίχους θυμίζει τις καλές εποχές του Mustaine, ενώ η εναλλαγή των mid-tempo σημείων με τις πιο speedάτες στιγμές, γίνεται αρτιότατα και με σοβαρότητα, δείχνοντας έτσι πως το συγκρότημα εξελίσσεται κι ωριμάζει.

Παρότι αποτελεί ολόκληρος ο δίσκος ένα highlight για τον thrash ήχο, ξεχώρισα τα “Hang ‘Em High”, “Dogmaniacal”, “Intention to Deceive”, “Ingsoc”, “Masterplan” και “Circling the Drain”, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ως bonus track συναντάται και μια διασκευή στο “Slaughtered” των Pantera.

Ρυθμικό εκεί που πρέπει, αλλά συνάμα προσφιλές στο ανελέητο headbanging, τεχνικότατο, αλλά παράλληλα σαφές και τραχύ, σκεπτόμενο, αλλά ταυτόχρονα μέσα στην αλητεία. Ό,τι αγαπάς στο ιδίωμα θα το βρεις στο “Conformicide” και πλέον οι Havok δηλώνουν έτοιμοι για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα κι άπαξ και δεν είχες ασχοληθεί μαζί τους μέχρι πρότινος, πλέον δεν έχεις καμία δικαιολογία.

498

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.