AMON AMARTH: “Surtur Rising”

AMON AMARTH! Αλήθεια στο άκουσμα και μόνο του ονόματος τους, δεν αισθάνεστε όμορφα; Πόσο μάλλον όταν κυκλοφορούν έναν νέο δίσκο! Είναι γεγονός ότι το group έχει μπει στην καρδιά του κάθε metalhead, με την αξία του. Aπό το “Fate of Norns” και έπειτα, κέρδισαν την αποδοχή όλου του κόσμου και απολαμβάνουν τα σκήπτρα της κορυφής του Viking metal.

Τώρα έρχονται στο προσκήνιο με το Surtur Rising, αν και δεν είναι concept album, τα τραγούδια έχουν μια συνοχή και φυσικά είναι βασισμένα στην σκανδιναβική μυθολογία. Στα περισσότερα πρωταγωνιστεί ο γίγαντας Surtur, αρχηγός των γιγάντων της φωτιάς, που δρούσε κατά την περίοδο του Ragnarök, κρατώντας το φλεγόμενο σπαθί του ενάντια των Θεών. Μουσικά έχουμε ένα classic Amon Amarth δίσκο, με τραγούδια όπως το War Of The Gods και Destroyer Of The Universe, που σε μεταφέρουν πολύ όμορφα στο Viking κόσμο τους. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει σαν album είναι, ότι σαν άκουσμα σου αφήνει έντονα την αίσθηση ότι ταξιδεύεις όλη την ώρα πάνω σε ένα Drakar, γιατί είναι ίσως ότι πιο ταξιδιάρικο και μελαγχολικό έχει παρουσιάσει ποτέ η παρέα του γιγαντόσωμου Viking, Johan Hegg. Θα ήθελα να σταθώ σε κάποια τραγούδια “κλειδιά” στον δίσκο, όπως το “Töck’s Taunt – Loke’s Treachery Part II”, που είναι η συνέχεια του τραγουδιού “Hermod’s Ride Τo Hel – Lokes Treachery Part 1”, από το album With Oden On Our Side (2006) και είναι εμφανής η επιστροφή στον ήχο του συγκεκριμένου album σε όλο τον δίσκο. Επίσης το τραγούδι Slaves Of Fear, στιχουργικά μιλάει για το πώς οι θρησκείες κρατούν τους ανθρώπους υπό τον έλεγχο τους. Εκτός όμως από την ιδιαιτερότητα των στίχων, είναι και μια σημαντική σύνθεση του drummer τους Fredrik Andersson, μαζί  με τον κιθαρίστα Olavi Nikkonen, καθώς όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Fredrik, το αρχικό riff του τραγουδιού το έγραψε ακούγοντας το “Holy Diver” του Ronnie James Dio και έτσι αποδίδει τον δικό του φόρο τιμής στον μεγάλο εκλιπόντα.

Για το τέλος, θα ήθελα να σταθώ άλλο λίγο στις επιρροές αυτής της μπάντας, που δεν είναι τίποτα άλλο, από καλά φιλτραρισμένο heavy metal, ανάμεσα στην επιθετικότητα του melodic death τους. Αυτό το αποδεικνύουν και οι διασκευές που υπάρχουν στην limited edition του δίσκου, πάνω στο “War Machine” των Kiss και το Balls To The Wallτων Accept. Όμως οι Viking είναι και μέσα στο παρόν του σύγχρονου metal, διασκευάζοντας συ-γκλο-νι-στι-κά και το Aerials των System Of A Down. Μεγάλη μπάντα οι Σουηδοί! Απολαύστε Υπεύθυνα!

Δημήτρης Άγας

454