SANCTUARY: “Inception”

Οι ίδιοι οι αμερικανοί, δια στόματος του κιθαρίστα τους, Lenny Rutledge, αρέσκονται να αποκαλούν το “Inception” prequel του θρυλικού ντεπούτου τους “Refuge Denied” (1988).

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια remastered κυκλοφορία των demo τραγουδιών που προηγήθηκαν του άλμπουμ. Κάνουν λόγο για χαμένο αρχείο που βρέθηκε ξαφνικά στον αχυρώνα (!) του Rutledge, πάνω από τον χώρο που χρησιμοποίησαν για τις ηχογραφήσεις του “The Year The Sun Died” (2014).

Εκεί βρήκε τα masters των ηχογραφήσεων ο Rutledge, σε ένα ξεχασμένο κιβώτιο, σε άθλια, όπως την περιγράφει, κατάσταση, μέσα σε αρκετή ποσότητα νερού και φυσικά υγρασία. Με αυτό στο μυαλό, το αποτέλεσμα που κατάφερε να επιτύχει ο Chris Harris (Queensryche, Hatebreed) μετά από επεξεργασία ενός έτους, ακούγεται μαγικό, μιας και όπως ο ίδιος ανέφερε πως δεν είχαν πειραχθεί τα αρχικά κανάλια. Ο σκοπός τους δεν ήταν να αλλοιώσουν τον αρχικό χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα των ηχογραφήσεων, παρά μόνο να τις “καθαρίσουν” ώστε να ακούγονται με αξιοπρέπεια και το κατάφεραν.

Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1985 στο Seattle της Washington και οι συγκεκριμένες εννέα ηχογραφήσεις έγιναν τον Μάρτιο του 1986 στα Triad studios του Redmond (για τα τραγούδια “Soldiers Of Steel” και “Battle Angels”) και μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του ιδίου έτους για τα υπόλοιπα, στα Studio One στο White Center.  Εκτός από τις demo εκτελέσεις των κομματιών που μπήκαν αργότερα και ηχογράφησαν στην μορφή που γνωρίσαμε από το “Refuge Denied”, υπάρχουν και 2 ακυκλοφόρητα, τα “Dream Of The Incubus” και “I Am Insane”.



Το εξώφυλλο είναι μια εξέλιξη στο artwork του Ed Repka για το “Refuge Denied” και έτσι οι ίδιοι αποτίνουν φόρο τιμής στον καλλιτέχνη, περιλαμβάνοντας στο χορταστικό συνοδευτικό “βιβλιαράκι” που συνοδεύει το βινύλιο (μόνο αυτό αρκεί για να αποτελέσει μονόδρομο η αγορά του “Inception” σε αυτό το format), ακόμη περισσότερα σκίτσα του από την εποχή, όπως ιστορικό (ιδιαίτερα εκτενές και ενδιαφέρον) και φωτογραφικό υλικό αλλά και τους στίχους από τα 2 ακυκλοφόρητα κομμάτια που προανέφερα. Στο σύνολό τους οι μορφές που θα κυκλοφορήσει το “Inception” στις 24 Φεβρουαρίου από την Century Media είναι η ειδική έκδοση σε digipack cd, απλό jewelcase cd, gatefold βινύλιο (σε διαφορετικές χρωματικές εκδόσεις) που θα περιέχει και το cd, όπως και το booklet (νομίζω πως εδώ είμαστε) και τέλος η ψηφιακή διανομή.

Θεωρώ το “Inception” από τις περιπτώσεις που δεν χρειάζονται και πολύ συζήτηση. Περιέχει τα demo σε αξιοπρεπέστατη (σε βαθμό καχυποψίας) κατάσταση, 2 κομμάτια που δεν κυκλοφόρησε η θρυλική μπάντα ποτέ επίσημα, ένα συλλεκτικότατο booklet (μαζί με το βινύλιο) το οποίο πολλοί από εμάς θα το χρυσοπληρώναμε για να το αποκτήσουμε ακόμη και μόνο του, κουβαλάει όλο αυτό το μαγικό άρωμα από το 1986 στο σήμερα και καταφέρνει να πατήσει πολλά κουμπιά νοσταλγίας. Δεν είναι όμως για να μένει στο ράφι ως συλλεκτικό τρόπαιο. Ήδη έχω λιώσει στις ακροάσεις τα κομμάτια και ειδικά το “I Am Insane” το οποίο είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί δεν το είχαν συμπεριλάβει στις επίσημες κυκλοφορίες τους. Ένα τεράστιο κομμάτι ιστορίας μιας από τις σημαντικότερες μπάντες του heavy metal συγκεντρωμένο σε μια πολύ προσεγμένη κυκλοφορία από την Century Media records.



SANCTUARY – “Inception” (42:28)
1. Dream Of The Incubus (4:28)
2. Die For My Sins (3:41)
3. Soldiers Of Steel (6:39)
4. Death Rider / Third War (4:15)
5. White Rabbit (Jefferson Airplane cover) (2:35)
6. Ascension To Destiny (5:06)
7. Battle Angels (5:19)
8. I Am Insane (4:02)
9. Veil Of Disguise (6:23)

Σύνθεση:
Lenny Rutledge – Guitars
Warrel Dane – Vocals
Dave Budbill – Drums
George Hernandez – Bass
Nick Cordle – Guitars (live)

506