LES RAISINS DE LA COLÈRE

Πρόσφατα “γλίστρησα” πάνω στα σταφύλια της οργής (“Les Raisins de la Colère”) και αυτό το λίγο που άκουσα ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό για να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να θέλω να τους γνωρίσω καλύτερα. Ας μάθουμε μερικά πράγματα για αυτούς όμως πριν το επερχόμενο live στον Πολυχώρο Διέλευσις στις 28 Γενάρη (δελτίο τύπου).

-Σας καλησπερίζουμε και σας καλωσορίζουμε στο Rockway.gr. Έκανα όσο καλύτερη έρευνα μπορούσα, αλλά βρήκα ελάχιστα πράγματα για εσάς. Το όνομά σας το δανειστήκατε από την ομώνυμη ταινία του 1940; Χωρίς να την έχω δει, τι ήταν αυτό που σας ώθησε ώστε να ταυτιστείτε ονομαστικά;
Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την συνέντευξη. Το όνομα μας το δανειστήκαμε από το ομώνυμο βιβλίο του John Steinbeck. Η ιδέα προήλθε από τον βιολιστή του γκρουπ, Khahn Dang. Διαβάζοντας το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, οι περιγραφές των καιρικών συνθηκών και η όλη ατμόσφαιρα που επικρατεί, του θύμισε την ατμόσφαιρα της μουσικής μας. Έτσι προέκυψε το όνομα του σχήματος.

-“Γεννηθήκατε” στο Παρίσι. Που εδρεύουν τελικά οι  Les Raisins de la Colère;
Οι Raisins de la colère γεννήθηκαν στο Παρίσι. Η έδρα μας είναι πάντα το Παρίσι, αλλά όπως και στην μουσική, έτσι και στην ζωή δεν πιστεύουμε στα σύνορα.

-Ποίο κομμάτι ξεχωρίζετε στη δουλειά σας και για ποίο λόγο;
Υπάρχει ένα κομμάτι που ξεχωρίζουμε. Είναι το πρώτο κομμάτι που παίξαμε ποτέ. Μας ένωσε σαν γκρουπ και μας έδωσε τον ενθουσιασμό για να συνεχίσουμε. Έχουμε να το παίξουμε 4 χρόνια.

-Μουσικά που μπορούμε να σας τοποθετήσετε; Πως θα περιγράφατε εσείς τον ήχο σας;
Μουσικά έχουμε έναν χαρακτήρα που κυμαίνεται από το καθαρά ακουστικό μέχρι το καθαρά ηλεκτρικό. Στόχος μας είναι η μίξη αυτών των δύο. Οι επιρροές μας έρχονται από το ψυχεδελικό rock της δεκαετίας ’60 και του ’70, το post-rock, τις πειραματικές μουσικές καθώς και τις μουσικές του κόσμου.

-Οι συνθέσεις των κομματιών σας δημιουργούνται ομαδικά ή προέρχεται από την έμπνευση συγκεκριμένου μέλους σας;
Ο βασικός τρόπος δουλειάς μας έρχεται από τον αυτοσχεδιασμό. Έτσι έρχονται και οι συνθέσεις μας: ο καθένας από μας φέρνει την έμπνευση του μέσα από το όργανο του.

-Ποίες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μουσικό σχήμα για τη γνωστοποίηση και τη κυκλοφορία τους δουλειάς του; Πως τις αντιμετωπίζετε εσείς;
Οι δυσκολίες είναι πολλές, όπως και σε κάθε νέο γκρουπ. Αλλά η αγάπη και ο ενθουσιασμός μας για την μουσική μας κάνει να θέλουμε να συνεχίσουμε.

-Υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη συνεργασία σας από την οποίον αποκομίσατε κάποια ιδιαίτερη εμπειρία;
Προς το παρόν δεν μας έχει έρθει αυτή η ανάγκη. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μουσικοί εκεί έξω. Όλα είναι ανοιχτά.



-Πέραν της μουσικής με την οποία και πραγματεύεται η μπάντα, τι σας αρέσει να ακούτε; Ποίες είναι οι μουσικές επιλογές σας, οι αγαπημένες σας μπάντες και μουσικοί καλλιτέχνες;
Μας αρέσει ένα ευρύ φάσμα μουσικής. Από τον κόσμο της rock είμαστε fan της πρώτης περιόδου των Pink Floyd, και μέτα γκρουπ όπως οι Gong, οι Amon Düül II, οι Godspeed You! Black Emperor, οι Mogwai, οι Velvet Underground, ο Nick Cave, οι Cure, ο Tim Buckley… Από jazz λατρεύουμε Duke Ellington (The Unknown Session), Miles Davis (Bitches Brew), John Coltrane. Από την παραδοσιακή μουσική Munir Bashir, Anouar Brahem, Ross Daly κ.α. Και μετά minimal μουσική και συνθέτες όπως ο Max Richter, ο Philip Glass ή ο John Cage. 

-Στις 28 του μήνα εμφανίζεστε στον Πολυχώρο Διέλευσις. Τι να περιμένει το κοινό που θα σας απολαύσει σε αυτό το live και ποια τα σχέδιά σας για τη νέα χρονιά;
Το live στον Πολυχώρο Διέλευσις θα είναι ένα ιδιαίτερα πειραματικό live, καθώς ο βιολιστής του γκρουπ δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί. Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να δοκιμάσουμε κάποια καινούρια πράγματα, και μέσα σε αυτά κάτι πολύ ιδιαίτερο που δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ μπροστά σε κοινό. Για την νέα χρονιά ο στόχος είναι περισσότερη μουσική, και το πρώτο μας άλμπουμ που είναι σχεδόν έτοιμο.

-Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και τις πληροφορίες που μοιραστήκατε μαζί μας και σας ευχόμαστε ότι καλύτερο για τη συνέχεια, σε προσωπικό και μουσικό επίπεδο! Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε/ μοιραστείτε με τους αναγνώστες του Rockway.gr;
Ευχαριστούμε και εμείς για ακόμη μια φορά, είναι μόλις το δεύτερο live που κάνουμε στην Αθήνα, και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Ελπίζουμε ο κόσμος να περάσει καλά.

265