TESSERACT: “One”

Στη γεωμετρία, η έννοια “Tesseract” χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν τεσσάρων διαστάσεων κύβο και προέρχεται, όπως προδίδει και η ίδια η λέξη από την ελληνική αρίθμηση “τέσσερα”.

Για την ακρίβεια από το “τέσσερις ακτίνες”, και σαν ορισμός υπάρχει από το 1888, μέσω του Charles Howard Hinton. Στη μουσική, ο όρος Tesseract” εκπροσωπεί ένα κουιντέτο από το Ηνωμένο Βασίλειο που εν έτει 2011 κυκλοφορεί τον παρθενικό του δίσκο υπό τον τίτλο One”. Το κοινό που έχει η εν λόγω μπάντα με τη γεωμετρία, πέρα από το δανεισμό του ονόματός της, είναι η πολυεπίπεδη προσέγγιση που έχουν στα τραγούδια τους. Δύσκολα τους βάζεις σε ένα μουσικό καλούπι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν ταυτότητα και (έντονο) χαρακτήρα οι συνθέσεις τους! Το Concealing Fate” EP που είχε προηγηθεί πέρυσι, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι χωρισμένο σε έξι μέρη, συνολικής διάρκειας 28 περίπου λεπτών (και ευτυχώς περιλαμβάνεται και στο full length album), απέσπασε πάρα πολύ καλές κριτικές ανά τον κόσμο. Η συνέχεια λοιπόν είναι εξίσου καλή και πιο ολοκληρωμένη, με ένα ντεμπούτο που θα ζήλευαν πολλές μπάντες του χώρου. Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, όπως προείπα, μουσικά το One”, αλλά ύστερα από αρκετές ακροάσεις, θα έλεγα πως εάν κάθονταν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων οι Coheed & Cambria με τους Meshuggah, και παράλληλα μιλούσαν τηλεφωνικά με τους 30 Seconds To Mars , ενώ συντονιστής της κουβέντας ήταν ο Devin Townsend, το πόρισμα της επιτροπής θα έφερε σαν τίτλο το όνομα Tesseract. Οι ίδιοι πάντως αναφέρουν ως κύριες επιρροές τους, σχήματα όπως Pink Floyd, The Doors, Faith No More, Meshuggah, Jeff Buckley, Textures και Sigur Ros. Καταρχάς, ένα από τα πολλά πράγματα που μου αρέσει στο συγκρότημα είναι το πόσο έχουν δουλέψει τις συνθέσεις, την παραγωγή και γενικά όλο το σύνολο της κυκλοφορίας τους, χωρίς υπερβολές, αλλά με μεράκι και διάθεση για μουσική. Και φυσικά όλο αυτό το άρτια καλλιτεχνικό όργιο, απογειώνεται από την ευέλικτη φωνή του Daniel Tompkins που εννοεί κάθε λέξη που ερμηνεύει. Μια δουλειά που ακούγεται από την αρχή της έως το τέλος και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μια εξαιρετική καριέρα στο μουσικό χώρο! Εάν είστε λάτρεις του experimental prog και συνάμα τρέφετε θαυμασμό για τις προαναφερθείσες μπάντες, τσεκάρετέ τους οπωσδήποτε.

877

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.