THE HAUNTED: “Unseen”

Ξεκαθαρίζω εξ αρχής και με πυγμή πως οι The Haunted είναι από τα σημαντικότερα και ποιοτικότερα σχήματα των τελευταίων δεκατριών χρόνων (όσων δηλαδή δισκογραφούν). Δε με νοιάζει εάν απευθύνονται σε “παλαιάς κοπής” thrashers, ή σε “new age” metal οπαδούς.

Όπως και να έχει ο ήχος τους και η μουσική τους προσέγγιση πηγάζει από το “σήμερα” και κοιτάζει μόνιμα μπροστά. Εξελίσσονται συνεχώς και με εξαίρεση το μέτριο/ στάσιμο “Versus” του 2008, δεν έχουν λάβει αρνητικές κριτικές. Το Unseen” λοιπόν, αποτελεί την έβδομη δουλειά των Σουηδών και σίγουρα θα συζητηθεί, ενώ οι fan της μπάντας θα προβληματιστούν, και αυτό διότι έχουμε να κάνουμε με τη λιγότερο “The Haunted” κυκλοφορία που έχει βγάλει το συγκρότημα. Βάλτε στην άκρη προκαταλήψεις, συνταγές και παρωπίδες. Για να σας καθησυχάσω τα κύρια μουσικά χαρακτηριστικά του σχήματος υπάρχουν στο cd, μόνο που αυτή τη φορά υπερτερούν οι πιο πειραματικές προσεγγίσεις. Μίσος υπάρχει, αλλά δίνεται περισσότερο βάρος στη μελωδία (ναι, ναι ο Peter Dolving εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο, μην θορυβείστε). Γενικά το album δίνει την αίσθηση πως η μπάντα άκουγε αρκετά Tool και In Flames κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Βέβαια έχει βάλει ξανά το χεράκι του και ο Tue Madsen (Ektomorf, Heaven Shall Burn, Born From Pain, Cataract, Dagoba, Dark Tranquility κτλ) στην παραγωγή κάτι που προσδίδει άλλη βαρύτητα στην έννοια “σύγχρονος ήχος”. Όπως και να έχει, πρόκειται για μια δουλειά που χρειάζεται (τουλάχιστον) δύο- τρεις ακροάσεις για να έχει κάποιος σαφή εικόνα του τι ήθελε να κάνει το συγκρότημα με αυτό το album. Το Unseen” είναι πραγματικά δισκάρα, αλλά απέχει άρδην από όσα μας έχουν συνηθίσει οι Σουηδοί και είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να του δώσει την ευκαιρία που του αξίζει. Το thrash μπορεί να έχει “βάθος” και οι The Haunted το αποδεικνύουν!

900

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.