POSSESSED

Η αλήθεια είναι πως έχω το “Seven Churches” μόνιμα στην playlist μου κι είναι από τους δίσκους που έχω ακούσει ουκ ολίγες φορές. Ήδη από το cover, που δε χρειαζόταν τίποτα περισσότερο από ένα μαύρο φόντο, ένα μνημειώδες λογότυπό και περιεχόμενο που τους έδωσε χαρακτηρισμούς όπως “godfathers of death metal” μαζί με τους Death και για το ίδιο το album ως το πρώτο death metal album.

Είναι 80s στο ιστορικό Bay Area κι ως πιτσιρικάδες που σέβονται τον εαυτό τους, οι Μike Torrao, Mike Sus, Barry Fisk και Jeff Andrews αποφασίζουν να φτιάξουν μία μπάντα με το όνομα Possessed. Τα προβλήματα σχετικά με την οπλοκατοχή μάλλον πάνε παρέα με την Αμερική από ιδρύσεως και κάπως έτσι ο Fisk αποφασίζει να πλεύσει τα λοίσθια μόλις στα 17 του και συνακολούθως ο Andrews να αποχωρήσει από το σχήμα. Κάπως έτσι, ο Jeff Becerra εντάχθηκε στο σχήμα αναλαμβάνοντας καθήκοντα vocals/bass μαζί με τον Brian Montana στις κιθάρες.

Η νέα σελίδα στην ιστορία των Possessed οδήγησε στο πρώτο τους demo με τίτλο “Death Metal” και τα Death Metal, Evil Warriors και Burning In Hell. Φήμες λένε ότι το demo τους, δόθηκε από τους ίδιους τους Exodus στον ιθύνοντα της Metal Blade Records. Κάπως έτσι το Swing Of The Axe βρέθηκε στο compilation “Metal Massacre vol VI” και αμέσως μετά ακολούθησε το συμβόλαιο με την Combat Records.

Όπως είχε δηλώσει και ο Becerra, οι Possessed είχαν την πρόθεση να παίξουν “death metal”. Την εποχή που η thrash είχε ήδη καθιερωθεί ως μέρος του extreme ήχου και με αρκετές επιρροές από αυτή, το σχήμα ήθελε συνειδητά να προχωρήσει σε κάτι νέο πάνω στο ίδιο ειδολογικό φάσμα.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας έρχεται το 1985. Η κυκλοφορία του “Seven Churches” ουσιαστικά άλλαξε τον μουσικό ρου και θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος death metal δίσκος που κυκλοφόρησε. Ήταν ένα έργο τομής που άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Φυσικά και υπήρχαν προπάτορες, φυσικά και υπήρχαν επιρροές και αυτό μπορεί να φανεί και από τα δεκάδες demo του Schuldiner από την ίδια περίοδο, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί τη μνημειώδη πλέον αξία αυτού του δίσκου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη τους κυκλοφορία έγινε και η αφορμή να τους ανοιχτεί ο δρόμος για πολυάριθμες εμφανίσεις με τεράστια ονόματα της metal σκηνής όπως οι Venom, Celtic Frost, Slayer κ.α.

Η μεγάλη ανταπόκριση που είχαν από την πρώτη τους κυκλοφορία οδήγησε γρήγορα στο δεύτερο full length, το αμέσως επόμενο έτος. Το “Beyond The Gates” μπορεί να μην είχε το impact της προηγούμενης κυκλοφορίας τους, αλλά σε κάθε περίπτωση περιέχει αρκετά γνωστά κομμάτια των Possessed.

Μία, μάλλον, μη αναμενόμενη συνεργασία με τον Joe Satriani, ο οποίος κι ανέλαβε την παραγωγή του ΕΡ “The Eyes Of Horror” πίσω στο 1987, οδήγησε τους Possessed στην πιο thrashy δουλειά τους.

Μετά από αυτή την κυκλοφορία οι Possessed αποφάσισαν να σταματήσουν, ενώ για λίγο ο Torrao προσπάθησε να την αναβιώσει με διαφορετικό line-up στην αλλαγή της δεκαετίας. Κυκλοφόρησαν κάποια demo, αλλά σύντομα σταμάτησαν οριστικά.

Ο Jeff Becerra από την άλλη, το 1990, τυχερός μέσα στην ατυχία του, έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας. Η μία σφαίρα βρήκε στη σπονδυλική στήλη, ενώ η επόμενη που προοριζόταν για το κεφάλι του, όπως περιγράφει, τελικά τον τραυμάτισε στο χέρι που σήκωσε για να προστατευτεί. Το αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, να μείνει παράλυτος από το στήθος και κάτω.

Το 2007, ο Jeff, καθιστός στην αναπηρική του καρέκλα κι έχοντας αρκετά κιλά κότσια, αντί να κατηγορεί την τύχη και την κακή του μοίρα,  εμφανίστηκε στη σκηνή του Waken κι έφερε ξανά στο προσκήνιο τους Possessed. Ναι, είναι ο μόνος που έχει μείνει από το αρχικό line-up, αλλά προσωπικά και μόνο που αναλογίζομαι το απόθεμα ψυχής που χρειάζεται για να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο και να προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό υπό όποια συνθήκη, μου φέρνει στο μυαλό το γνωστό γνωμικό, no guts, no glory.

Το ραντεβού έχει δοθεί για την Πέμπτη, 22 του μήνα στο Κύτταρο (Δελτίο Τύπου) κι όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις του κόσμου από την ώρα που ανακοινώθηκε το live, θα γίνει χαλασμός.

Την βραδιά ανοίγουν οι death metallers Abyssus!

Tα λέμε όλοι εκεί από νωρίς!

565

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.