SKÁLMÖLD: “Vögguvísur Yggdrasils”

Κόπυ-πάστε (ολόκληρος υπουργός κάτι θα ξέρει) το όνομα γιατί αυτόν τον τόνο στο “Α” ούτε ο Chuck Norris δεν ξέρει πως να τον βάλει και πάμε να τα πούμε για τους Ισλανδούς φίλους μας.

Οι SKÁLMÖLD στην μέχρι τώρα πορεία τους έχουν βάλει στόχο να μουσικοποιήσουν ολάκερη την σκανδιναβική (με “β” Ιορδάνη μου, με “β”) μυθολογία κι αυτό κάνουν και πάλι. Δύο χρόνια μετά το “Með vættum” επιστρέφουν με το “Vögguvísur Yggdrasils”. Σε εννέα κομμάτια μας περιγράφουν τους εννέα κόσμους εκείνης της πολυτραγουδισμένης μυθολογίας, εννέα κόσμοι που κρατούνται μεταξύ τους χάρη στο δέντρο Yggdrasil. Μέσες άκρες καταλάβατε για να μην εμβαθύνω στην αρχαιολογική/ιστορική πλευρά της παρέας του Odin και να μπω στο ψητό.

Αν σας αρέσει το λεγόμενο viking metal, που συνδυάζει τον σκληρό και αγαπημένο μας ήχο, με τη μυθολογία και κάποια folk στοιχεία που εμφανίζονται εδώ με τον τρόπο τραγουδιού-απαγγελίας των ελαφρών φωνητικών, τότε θα σας τραβήξουν οι τύποι την προσοχή.

Μουσικά, δεν τετραγωνίζουν τον κύκλο, όμως κομμάτια σαν το “Nidavellir” και “Alfheimur” με ανάγκασαν να τα ακούσω ξανά αρκετές φορές, χωρίς όμως να με ενθουσιάζει συνολικά το album. Τα βαριά φωνητικά μοιάζουν σε στιγμές εκείνα κάποιων εγχωρίων crust punk σχημάτων του 80-90 και τραγουδισμένα στα ασυνήθιστα Ισλανδικά, επίσης δεν βοηθάει. Η παραγωγή είναι καθαρή και σωστά επεξηγηματική, όμως σε κάποια σημεία μου ακούγονται μέχρι και κάποια κιθαριστικά φάλτσα που δεν καταλαβαίνω αν έφυγαν απρόσεχτα ή ηθελημένα τοποθετούνται εκεί.

Εν κατακλείδι, αν δεν είσαι παραπαίδι του Thor, ή κολλημένος με τη μυθολογία και τη Viking σκηνή, δεν νομίζω πως έχεις λόγο να αγοράσεις, ετούτο το album. Ευτυχώς, πλέον μπορείς να αγοράσεις και μεμονωμένα τραγούδια!

507

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2113 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.