ALMAH: “E.V.O.”

Το συγκρότημα του πρώην frontman των Angra, Edu Falaschi, φτάνει αισίως στην πέμπτη ολοκληρωμένη δισκογραφική απόπειρά του, η οποία ενδεχομένως να αποτελεί και την καλύτερή του ως σήμερα.

Το μόνιμο πρόβλημα των συμπαθέστατων Almah ήταν εξ αρχής η αδυναμία του να ξεφύγουν από τη “ναι μεν, αλλά” μουσική νόρμα που χαρακτήριζε τις (ομολογουμένως τίμιες) κυκλοφορίες τους, αφήνοντας πάντα μια καλή, αλλά παντελώς πρόσκαιρη, γεύση στον ουρανίσκο.

Κανένα album τους δεν είναι κακό (απεναντίας), απλά η melodic power χροιά τους ξεφτίζει σχετικά σύντομα, με αποτέλεσμα τα δισκάκια τους να μένουν στο ράφι για καιρό. Αυτό δεν αλλάζει άρδην στο “E.V.O.”, αλλά σίγουρα έχουμε να κάνουμε με την πιο άρτια δομημένη δουλειά τους.

Στο πέμπτο του full length, το σχήμα δείχνει να είναι πιο σίγουρο για τα ηχητικά πατήματά του, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στο συνθετικό τομέα και δη, στις μελωδίες και τα εν δυνάμει sing-a-long του εκάστοτε τραγουδιού.

Το “E.V.O.” είναι ο πιο προσφιλής δίσκος στην Angra περίοδο του Edu Falaschi, δίχως όμως να υπάρχει κάποια υποψία μίμησης. Είναι όμως η φυσική απόρροια ενός ανθρώπου που επί σειρά ετών κουβαλούσε τον ερμηνευτικό “σταυρό” ενός group που είχε ταυτιστεί με τον Andre Matos και (μάταια, από ό,τι έδειξε η ιστορία) προσπαθούσε να επαναπροσδιοριστεί. Και το να το προσπαθείς όλο αυτό επί 11 συναπτά έτη, δεν είναι λίγο, οπότε κάθε, έμμεση ή άμεση, επιρροή να είναι λογική και στην τελική, ευπρόσδεκτη.

Λυρικό, όμορφο κι εύπεπτο στην πλειοψηφία του, δίχως να υπερπροσπαθεί κι αυτό εν τέλει είναι που καθιστά το νέο πόνημα των Almah πραγματικά καλό, μιας και οι κατά καιρούς τεχνικές φιοριτούρες που μπόλιαζαν κάποια κομμάτια τους, δεν απέδιδαν, αποδεικνύοντας πως η πιο straightforward έκφανσή τους, ταιριάζει πιο πολύ σε αυτό που θέλουν να κάνουν.

50 λεπτά που κυλούν νεράκι, με μπροστάρηδες τα “Age of Aquarius”, “Speranza”, “The Brotherhood”, “Higher”, “Pleased to Meet You” και “Final Warning” κι έναν Falaschi άκρως σαγηνευτικό σε ό,τι αφορά την απόδοσή του.

Μπορεί να μην αλλάξει το ρου της ιστορίας, αλλά τουλάχιστον το νέο album των Almah διαθέτει το υλικό και τα φόντα προκειμένου το σχήμα να ανελιχθεί ως ενός σημείου στη μουσική βιομηχανία.  Και η αλήθεια είναι πως το “E.V.O.” είναι ανώτερο και σίγουρα πιο ενδιαφέρον από την πιο πρόσφατη δουλειά των Angra κι αυτό λέει πολλά…

470

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.