ALLEGAEON: “Proponent for Sentience”

Οι αμερικανοί Allegaeon, μέσα σε λιγότερο από δεκαετία, έχουν διανύσει αρκετά μεγάλο δρόμο προς την καταξίωση και η νέα τους δουλειά δείχνει πως το σχήμα είναι έτοιμο για να εισχωρήσει σε ακόμη περισσότερες δισκοθήκες.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η μπάντα κινείται στον ευρύτερο χώρο του τεχνικού μελωδικού death και ξεκίνησαν την πορεία τους το 2008, με το “Proponent for Sentience” να αποτελεί το τέταρτο full length τους.

Έχοντας κυκλοφορήσει πριν δυο χρόνια το πολύ καλό “Elements of the Infinite”, το συγκρότημα, αναπόφευκτα, είχε ως αποστολή το να βγάλει έναν άξιο μουσικό διάδοχο, κάτι που εξ ορισμού θα ήταν πολύ δύσκολο, μιας και το προαναφερθέν album αποτελεί το αδιαμφησβήτητο highlight της μέχρι στιγμής καριέρας των Allegaeon. Η διαδικασία δυσκόλεψε περισσότερο με την αλλαγή σκοπιάς πίσω από το μικρόφωνο, με τον Riley McShane να αντικαθιστά τον Ezra Haynes.

Παρά τις όποιες δυσκολίες όμως, το σχήμα παρουσιάζει το “Proponent for Sentience”, το οποίο κοιτάει κατάματα τον ακροατή και μέσα στα 72 λεπτά που διαρκεί, τον αναγκάζει να σταματήσει αυτό που κάνει και να δώσει απόλυτη προσοχή στο δίσκο. Καταιγιστικό και συνάμα τεχνικό, με σαφή διάθεση για ενδελεχή εξερεύνηση του πενταγράμμου, αλλά παράλληλα με αρκούντως κατανοητές συνθέσεις, για να μη χάνεις τον μπούσουλα.

Ελέω ιδιώματος, τα τραγούδια είναι πολύπλευρα και με αρκετές riffολογικές εναλλαγές, ενώ πέραν ενός τρίλεπτου, η διάρκειά τους κυμαίνεται από 5 έως 8 λεπτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τουτέστιν, άπαξ και σου αρέσουν πιο straightforward ακούσματα, δεν ξέρω το κατά πόσο θα έχεις την υπομονή για ένα group σαν τους Allegaeon, αλλά σε περίπτωση που συγκαταλέγεσαι σε εκείνους που οι έννοιες “prog death”, “αλτρουιστική δικασίλα” και “φλύαρη ταστιέρα” τιτιβίζουν ευχάριστα στα αυτιά σου, τότε άραξε κι απόλαυσε ετούτο εδώ το album.

Συγκρίσεις με τα προγενέστερα πονήματα είναι εύκολο να γίνουν, μιας και το “Proponent for Sentience” είναι ξεκάθαρα ανώτερο των πρώτων δυο δίσκων του συγκροτήματος. Το αν όμως είναι ισάξιο (ή και καλύτερο) του “Elements of the Infinite”, θα το δείξει ο χρόνος. Το σίγουρο είναι πως η νέα δουλειά των Allegaeon έχει όλα τα μουσικά και τεχνικά φόντα για να απασχολήσει θετικά (και για καιρό) τους απανταχού φίλους της ακραίας prog σκηνής. Προσωπικά, θεωρώ πως το σχήμα είναι έτοιμο για μεγάλα πράγματα πάντως.

518

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1391 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.