OMNIUM GATHERUM: “New World Shadows”

Αν και αυτό είναι το πέμπτο album των Φιλανδών Omnium Gatherum εγώ πρώτη φορά τους άκουσα. Είναι death metal μπάντα με progressive στοιχεία, μείγμα που τείνει να πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερα συγκροτήματα να υιοθετούν αυτόν τον ήχο.

Καθώς ξεκίνησα να ακούω τον δίσκο μου ήρθαν στο μυαλό οι Septic Flesh όμως αμέσως μετάνιωσα. Τα φωνητικά τελικά ίσως να μοιάζουν πολύ λίγο στον Seth. Αυτό συνέβη γιατί μόλις στα πρώτα δύο κομμάτια του “New World Shadows” οι Omnium Gatherum δείχνουν πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Ίσως είναι η καλύτερη death και progressive περίπτωση που έχω συναντήσει όμως ακόμα δεν είμαι σίγουρος και αυτό είναι προφανές γιατί φαίνεται από ότι είπα πως η μουσική τους είναι περίπλοκη.

Τα riffs του δίσκου είναι αποκλειστικά death metal, όπως και τα φωνητικά, όμως τα περιβάλλοντα progressive καθαριστικά μέρη και το αρμόνιο αποτελούν πολύ καλές ιδέες σε κάθε κομμάτι, όμως καταντούν μάλλον λίγο ανορθόδοξες. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν ταιριάζουν, είτε επειδή αλλάζουν πολύ συχνά με αποτέλεσμα στο ίδιο κομμάτι να προκαλέσουν διαφορετικά συναισθήματα.

Πέρα τούτων, ο δίσκος δυστυχώς κουράζει σχετικά σύντομα. Και σε αυτό φαίνεται να φταίει το progressive στοιχείο αφού μοιάζουν να επαναλαμβάνονται επηρεάζοντας έτσι και το βασικό riff του κομματιού. Οπότε ναι μεν οι Omnium Gatherum ξέρουν τι να κάνουν και να το κάνουν καλά, αλλά κάνουν πολύ από το ίδιο. Αν απομονώναμε ένα ή δύο κομμάτια και τα ακούγαμε θα λέγαμε πως είναι φανταστικά και με πολύ βάθος, αν όμως καθόμασταν να ακούσουμε και τα εννέα του “New World Shadows” ίσως και να τους απορρίπταμε.

433