ZEPHYRA: “As the World Collapses”

Ένας καλός δίσκος δε χρειάζεται βιαστικές κινήσεις και σίγουρα όχι υπερπροσπάθεια.

Το είδος που υπηρετούν οι Zephyra, δυστυχώς, παράγει πάμπολλες μέτριες δουλειές, που πέφτουν στην παγίδα της επανάληψης και των παραφορτωμένων επιρροών. Διότι η μελωδική μετεξέλιξη της metalcore σκηνής, εξανέμισε γρήγορα τα καλά στοιχεία της κι επαναπαύθηκε σε πεπατημένες κι ανούσιες κυκλοφορίες.

Ευτυχώς οι Zephyra ξεφεύγουν από το μέσο όρο και δίχως να επαναπροσδιορίζουν το είδος με το “As the World Collapses”, καταφέρνουν και στρέφουν το ενδιαφέρον πάνω τους.

Πατώντας με το ένα πόδι στο σουηδικό death και με το άλλο στην μοντέρνα και groovy σκηνή, το σχήμα καταφέρνει να δώσει ένα κράμα σύγχρονου metal που βαδίζει σε πολύ άνω του μετρίου μονοπάτια, δείχνοντας πως υπάρχει ακόμη ψωμί στην υπόθεση “melodic metalcore”. Δεν είναι λίγο, κρίνοντας από την πορεία άλλων συγκροτημάτων στο χώρο. Σκεφτείτε τους Arch Enemy σε μια μπαρότσαρκα με τους Lacuna Coil, αναμειγνύοντας τα πιο πατροπαράδοτα ποτά τους με λογής ηχητικά σφηνάκια.

Το “As the World Collapses” περιέχει ένα σύνολο catchy κομματιών, τα οποία όμως αγκαλιάζουν τρυφερά την σκληρή φύση τους, αποδεχόμενα πλήρως τις όποιες επιρροές τους, ενώ η frontwoman, Asa Netterbrant, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δίχως να υπερβάλλει ή να προσπαθεί να παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα των (πολλών) δυνατοτήτων της.

Η δεύτερη δουλειά των Zephyra είναι γεμάτη ενέργεια και σε γενικές γραμμές, ένας πραγματικά καλός δίσκος. Οι φίλοι του ιδιώματος, ας τον τσεκάρουν και δε θα απογοητευτούν.

486

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.