VIRGIN STEELE

Οι Virgin Steele επανέρχονται στο μουσικό προσκήνιο και θα φροντίσουν να μας απα­σχο­λούν για καιρό ακόμα, σύμ­φω­να τουλάχιστον με τα λε­γό­με­να του David DeFeis, frontman και στην ουσία ψυχή της μπά­ντας. Στη κουβέντα που κά­να­με, άλλες στιγμές ήταν λα­λί­στα­τος ενώ άλλες λα­κω­νι­κός, μα πάντα επί του θέματος. Μέσω της συνέντευξης πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο David αποτελεί ένα μορφωμένο και σύγχρονο μουσικό που αγαπάει πάνω από όλα αυτό που κάνει, παρά τις δυσκολίες.

Καλησπέρα David! Καινούριο album για τους Virgin Steele! Είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα;
Γεια σου Στέφανε! Φυσικά και είμαι! Βέβαια, πάντα στα πλαίσια της λογικής, καθώς ποτέ δεν είμαι 100% ευχαριστημένος. Ειδικά μετά τη μίξη των κομματιών, και λίγες μέρες πριν βγει, πάντα θέλω άλλη μια εβδομάδα να το επεξεργαστώ, μετά πάλι ξανά και πάει λέγοντας (γέλια)!

Έχει πάντως ιδιαίτερο τίτλο… Ξέρω πως “Bacchanalia” είναι το φαγοπότι που γινόταν προς τιμή του Διονύσου…
Ακριβώς! Πρόκειται για τα “Διονυσιακά Μυστήρια”!

Virgin_Steele

Ωραία και “Black Light Bacchanalia” τι σημαίνει;
Είναι ουσιαστικά ένα δικό μου σχόλιο για τον τρόπο ζωής μερικών στη σήμερον ημέρα. Όπως ο Δάντης το αποκάλεσε “Divine Comedy”, έτσι και εγώ το βάφτισα “Black Light Bacchanalia”! Έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας, με τις διάφορες κουλτούρες να συγχωνεύονται. Βαφτίζονται θεοί και δαίμονες ανάλογα με συμφέροντα και για αυτό ο δίσκος μιλάει για την οργανωμένη θρησκεία και τις ιδεολογίες που φανατίζουν και καθοδηγούν τον κόσμο. Και άμα το σκεφτείς αυτό συμβαίνει παντού, όχι μόνο στη θρησκεία! Σε κάθε μορφής εξουσία! Θα έλεγα λοιπόν πως το album μιλάει για την επανάσταση που θα πρέπει να κάνουμε σε όλα τα παραπάνω.

Οπότε υπάρχει ένα γενικό concept…
Βέβαια! Συνεχίζει αυτό που ξεκίνησα με την προηγούμενη μας κυκλοφορία!

Οκ, πόσο καιρό σου πήραν οι ηχογραφήσεις για το album;
Περίπου 3-4 μήνες, καθώς τα περισσότερα τραγούδια ήταν ήδη έτοιμα. Γράφω συνέχεια άλλωστε μουσική!

Και γιατί άργησε τόσο;
Διότι, όπως ξέρεις, ήμασταν σε διάφορες δισκογραφικές, οι οποίες χρεοκόπησαν, οπότε δεν υπήρχε τρόπος να κυκλοφορήσει ο δίσκος! Είχα σκεφτεί πολύ σοβαρά μάλιστα να τον κυκλοφορήσω μόνος μου, αλλά τελικά αποφάσισα να κάνω υπομονή, έως ότου έρθει κάποια καλή προσφορά από άλλη εταιρεία. Όλη αυτήν την περίοδο βέβαια, συνέχισα να γράφω τραγούδια, οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει του χρόνου και άλλη Virgin Steele κυκλοφορία!

Να υποθέσω πως και πάλι ήσουν ο βασικός συνθέτης του album;
Βασικά, ήμουν ο μόνος συνθέτης (γέλια)

Virgin_Steele

Ποια κομμάτια ξεχωρίζεις εσύ από το “Black Light Bacchanalia”;
Θα έλεγα το εναρκτήριο, “By the Hammer of Zeus”, το “To Crown Them With Halos” και το “Necropolis”, μου αρέσουν κάπως περισσότερο.

Πέρα από τις επικές στιγμές, διέκρινα ένα rock n’ roll feeling στο δίσκο. Πως το σχολιάζεις;
Δεν το είχα σκεφτεί να σου πω την αλήθεια, αλλά τώρα που το αναφέρεις, υπάρχουν στιγμές που μου θυμίζουν μέχρι και Led Zeppelin, οπότε πιθανότατα έχεις δίκιο!

Γενικά πάντως, σε εμπνέει η ελληνική μυθολογία. Υπάρχει κάποια ιστορία μέσα από αυτήν που θα ήθελες κάποτε να καταπιαστείς μουσικά;
Θα ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ με τη Μήδεια! Τη θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα σαν ιστορία! Ίσως στο μέλλον να ξεκινήσω να γράφω κάτι για αυτόν το μύθο.

Μετά την κυκλοφορία του “House of Atreus Act II”, άλλαξε κατά κάποιον τρόπο το μουσικό στυλ των Virgin Steele. Για την ακρίβεια, επέλεξες μια πιο μελωδική προσέγγιση για τα κομμάτια. Γιατί αυτό;
Πάντα ήμασταν μελωδικοί, με τον τρόπο μας!

Εννοώ πως γίνατε λιγότερο “επιθετικοί” από ότι πριν…
Κοίτα, εννοείται πως λατρεύω τη heavy κατεύθυνση της μπάντας, αλλά μετά από τόσα χρόνια συνειδητοποίησα πως μέσω αυτής της “επιθετικότητας” που λες, χάνονται καμιά φορά οι συνθέσεις καθαυτές. Η ενορχήστρωση πολλών κομματιών δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελα, ώστε να αναδειχθεί πάνω από όλα η μουσική! Έτσι προσπάθησα να φέρω στην επιφάνεια αυτή τη μελωδικότητα της μπάντας και στο “Black Light Bacchanalia” θεωρώ πως έχουμε πετύχει μια ισορροπία μεταξύ μελωδίας και “επιθετικότητας”. Δηλαδή πλέον μπορεί ο ακροατής να καταλάβει τις συνθέσεις ολοκληρωμένα, χωρίς να του ξεφεύγουν διάφορα σημεία!

Virgin_Steele

Αυτός είναι και ο λόγος που τα φωνητικά σου είναι πιο “καθαρά” σε σχέση με παλιά;
Τα φωνητικά σε κάθε τραγούδι τα ερμηνεύω με τη λογική ότι θα ταιριάζουν μεν, αλλά και με βάση το παρόν. Αν ηχογραφούσα για παράδειγμα σήμερα το ντεμπούτο μας, πιθανότατα να διάλεγα άλλες φωνητικές γραμμές. Κίνητρο μου είναι το να εξελίσσομαι, ότι και εάν σημαίνει αυτό!

Εσύ πως θα χαρακτήριζες τη μουσική των Virgin Steele; Power; Epic;
Πιστεύω πως είμαστε μια κατηγορία από μόνοι μας, την οποία και αποκαλώ Barbaric Romantic Metal. Δε θεωρώ πως έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά με τις άλλες μπάντες του χώρου. Είμαστε σε μια εντελώς διαφορετική σελίδα, αλλά στο ίδιο βιβλίο!

Υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδόσεις για το “Black Light Bacchanalia”…
Ναι, όντως! Η μία είναι η απλή έκδοση του cd, η άλλη μια limited edition, σε digipack μορφή, που περιλαμβάνει ένα bonus disc με περίπου 40 λεπτά υλικού μέσα! Περιέχει 2 νέες συνθέσεις συν μια 30λεπτη βιογραφία της μπάντας σε αφήγηση από εμένα τον ίδιο!

Πως προέκυψε αυτό;
Όταν η SPV ζήτησε ένα βιογραφικό μας, περίμενε μια σελίδα χαρτί με το ιστορικό του συγκροτήματος. Εγώ όμως το έστειλα ηχογραφημένο, με μένα να το εξιστορώ! Τους άρεσε πολύ σαν ιδέα και αφού μικρύναμε λίγο τη διάρκεια, καθώς το αρχικό ήταν γύρω στα 60 λεπτά, προσθέσαμε μουσική από πίσω, από δικά μας κομμάτια φυσικά, και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στη limited version του δίσκου! Είναι κάτι πρωτότυπο γενικά και νομίζω πως οι φίλοι των Virgin Steele θα το βρουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Οπότε μιλάμε για την ολοκληρωμένη, μέχρι και σήμερα, βιογραφία του συγκροτήματος, με αφηγητή εσένα. Όντως ακούγεται καλό.
Ναι και ο λόγος που το κάναμε 30 λεπτά είναι για να κρατήσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να μη βαρεθεί! Πέρα λοιπόν από τις παραπάνω versions, υπάρχει όμως και η έκδοση βινυλίου στην αγορά, η οποία αποτελείται από 3 LP ενώ στη συσκευασία θα εμπεριέχεται και το cd! Να ξέρεις πάντως πως και οι 3 εκδόσεις έχουν διαφορετικό εξώφυλλο!

Κάπου διάβασα για ένα tribute album προς τιμή των Virgin Steele, και νομίζω πως κάπου πήρε το μάτι μου πως θα συμμετάσχεις και εσύ έμμεσα σε αυτό. Ισχύει;
Το “By the Gods: A Noble Tribute to Virgin Steele” όντως βρίσκεται στα σκαριά, αλλά πέραν του ότι έχω την έγκριση των διασκευών, δε συμμετέχω με άλλο τρόπο. Πάντως ότι έχω ακούσει μέχρι στιγμής είναι πολύ καλό!

Virgin_Steele

Πως ήταν τα 00s για τους Virgin Steele; Ήταν δύσκολη δεκαετία για το συγκρότημα;
Είχαμε και καλές και κακές στιγμές… Όπως όλοι στην τελική! Εντάξει, κάπου στα μέσα προέκυψαν πολλά προβλήματα, αλλά όλα ανήκουν στο παρελθόν πλέον. Δε μου αρέσει να παραπονιέμαι έτσι και αλλιώς. Το σημαντικό είναι ότι κοιτάμε πάντα μπροστά!

Έχεις καθόλου “Eternal Regrets” (σ.σ. τίτλος κομματιού από το album);
Σίγουρα όχι! Ότι και εάν έχω κάνει, όποιες αποφάσεις και εάν έχω πάρει, αυτές με έφεραν ως εδώ. Το συγκρότημα επανήλθε δριμύτερο και αυτό είναι που έχει σημασία! Το ενδιαφέρον του κόσμου για εμάς, αναζωπυρώνεται, οπότε ότι και αν προηγήθηκε άξιζε τον κόπο.

Φαίνεσαι σαν τύπος που διαβάζει αρκετά βιβλία… Τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό;
Γενικά, όποτε έχω χρόνο, μου αρέσει το διάβασμα! Πρόσφατα τελείωσα ένα πολύ καλό βιβλίο, ενός Αφγανού συγγραφέα (σ.σ. Khaled Hosseini), που ονομάζεται “A Thousand Splendid Suns”, ενώ τώρα διαβάζω ένα για τον Jimmy Page! Όπως και να έχει, πάντα υπάρχει κάποιο βιβλίο στο κομοδίνο μου, καθώς τις περισσότερες φορές διαβάζω πριν κοιμηθώ!

Οκ, σχέδια για περιοδεία υπάρχουν;
Σίγουρα θα περιοδεύσουμε, απλώς είμαστε ακόμα σε συζητήσεις. Το σίγουρο είναι πως θέλουμε να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη γίνεται!

Άρα να σας περιμένουμε και Ελλάδα;
Ειλικρινά το ελπίζω! Και θα ήθελα να πω στους οπαδούς μας εκεί ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, που στηρίζουν τη δουλειά μας τόσα χρόνια! Δεν το ξεχνάμε!


273

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.