LIGHTFOLD

Μια από τις ανερχόμενες μπάντες στο χώρο το prog / power metal είναι κι οι αθηναίοι Lightfold οι οποίοι πριν ένα περίπου χρόνο κυκλοφόρησαν το debut τους “Time To Believe”, στρέφοντας το αυτί αρκετού κόσμου στο μέρος τους με την όχι και τόσο συνηθισμένη μουσική που παίζουν. Η πενταμελής αυτή μπάντα, θα εμφανιστεί στις 20 Αυγούστου στο Under The Quarry Metal Fest που διοργανώνεται στο Ανοιχτό Θέατρο του Άλσους Βεΐκου και το Rockway.gr επικοινώνησε με τον τραγουδιστή Θεόδωρο Μαρτίνη και σας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις τους.

Καλησπέρα Θεόδωρε. Ξεκινήσατε γύρω στο 2012 και κυκλοφορήσατε το πρώτο σας album, το “Time To Believe” μετά από δυο χρόνια. Έχει κλείσει ο κύκλος του;
Καλησπέρα… Νομίζω πως σιγά – σιγά ναι, γιατί είμαστε στις ηχογραφήσεις του νέου μας album και το setlist που έχουμε θα ανανεωθεί πλήρως στις live εμφανίσεις μας. Ουσιαστικά όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013 όπου υπήρχε το μισό υλικό του “Time To Believe” έτοιμο και γίναμε full band τον Δεκέμβρη του 2013.

Αν και η προσωπική μου θεώρηση λέει ότι είστε μια καθαρά heavy metal μπάντα, δεν διστάζετε να χρησιμοποιείτε στη μουσική σας πολλά στοιχεία από progressive metal. Ποιές είναι οι συνθετικές επιρροές σας;
Αν ρωτήσεις τον καθένα μας στο group τι ακούει ή τι θα ήθελε να παίζει, όλοι έχουμε διαφορετικές επιρροές. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε μια μίξη progressive / power και με αρκετά ακόμη στοιχεία από τον heavy metal χώρο. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου σαν μια hard rock φωνή μέσα σε όλο αυτό και δεν έχω κρύψει ότι έχω πιο πολύ rock και hard rock επιρροές όπως οι Queen και ο Freddie Mercury.

Έχει περάσει αρκετός καιρός για ασφαλή συμπεράσματα; Είσαι ακόμη το ίδιο ικανοποιημένος από το “Time To Believe”;
Ναι είμαι πάρα πολύ. Οι συνθέσεις που γράφτηκαν μέχρι και το τέλος του 2013 από εμένα και τον Θανάση Λαμπράκη τον κιθαρίστα, ωρίμασαν και αναπτύχθηκαν και είναι καλύτερες οι live εκτελέσεις των κομματιών από το CD 2,5 χρόνια μετά. Αυτό θεωρώ πως είναι και ένα ατού για εμάς καθώς αν αρέσει το CD και η μουσική μας σε κάποιον που θα μας ακούσει, όταν έρθει να μας δει live θα μείνει πολύ πιο ευχαριστημένος.

Τι μηνύματα λάβατε από τον κόσμο;
Λαμβάνουμε θετικά μηνύματα και θετική ανταπόκριση από την πρώτη μας δουλειά και αυτό το εισπράττουμε από τις πωλήσεις των CD, αλλά κι από τις πωλήσεις των t-shirt και γενικώς του merchandise που έχουμε. Το πιο σημαντικό είναι ότι μας αρέσει εμάς αυτό που κάνουμε και στα 2,5 χρόνια που υπάρχουμε σαν συγκρότημα δεν έχουμε βαρεθεί ούτε έχει επέλθει κορεσμός. 16 συναυλίες σε 2,5 χρόνια δείχνει την όρεξη μας αλλά και την δουλειά που γίνεται στις πρόβες και συνεχίζουμε.

Ποια είναι η σύνθεση της μπάντας αυτή τη στιγμή; Πες μου δυο λόγια για τους συνεργάτες σου.
Η μπάντα αποτελείται από τους Θανάση Λαμπράκη (κιθάρα), Ελένη Νότα (drums), Χάρη Πολυμενέα (πλήκτρα), Μάκη Πετρίτση (μπάσο) και εμένα στα φωνητικά. Αυτή η σύνθεση αυτή την στιγμή και σε σχέση με όσα κάνουμε, νομίζω είναι ό,τι καλύτερο για το group και προχωράμε με πολύ ενθουσιασμό καθώς υπάρχει μεγάλη χημεία μεταξύ μας μουσικά αλλά και σαν άνθρωποι.

Συνεχίζεται η συνεργασία σας με την Metal Breed; Είστε ικανοποιημένοι από τη στήριξη για την προωθητική διαδικασία του “Time To Believe”, πέρα βέβαια από τη δική σας προσπάθεια;
Ομολογουμένως όχι, δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι!  Δεν θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Metal Breed Records γιατί δεν μας βοήθησε σε τίποτα στα τρία χρόνια που είχαμε συμβόλαιο. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε λεπτομέρειες αλλά θα αναζητήσουμε στέγη σε νέα εταιρεία για την δεύτερη δουλειά που ετοιμάζουμε καθώς από 2 Σεπτέμβρη είμαστε και τυπικά ελεύθεροι να το κάνουμε. Οι Lightfold σε 2,5 χρόνια ύπαρξης ό,τι έχουν καταφέρει το οφείλουν στη δική τους προσπάθεια, στις συνεργασίες με μουσικούς που μας εκτίμησαν και εκτιμούμε και σε fans που σε ό,τι κάνουμε μας στηρίζουν σε όλη αυτή την διαδρομή.

Τι γνώμη έχεις για την ελληνική και την παγκόσμια metal πραγματικότητα; Υπάρχουν κάποιες μπάντες που θα ξεχώριζες;
Νομίζω πως το metal συνεχίζει να υπάρχει πολύ δυνατά στον ελληνικό χώρο και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς από το 2010 και μετά πιο πολλά group και πιο πολλές προσπάθειες αναδεικνύονται και αυτό είναι όφελος για όλους μας, για να προσπαθούμε να υπάρχουμε. Θα ήταν αδικία να πω group συγκεκριμένα αλλά ναι, υπάρχουν στο μυαλό μου και στα αυτιά μου μπάντες που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα και που η μουσική τους και το ήθος τους τραβούν και εμάς στο να συνεχίζουμε. 

Διανύουμε μουσικά την εποχή του downloading. Πόσο κακό κάνει τελικά η free πρόσβαση στα πάντα; Σκοτώνει τη μουσική ή τελικά αποβαίνει θετικό αυτό το φαινόμενο;
Νομίζω όλα έχουν να κάνουν με το πώς το βλέπει η κάθε μπάντα αυτό το θέμα. Από την μια το εύκολο downloading σου προσφέρει αναγνωρισιμότητα και πιο πολλές ευκαιρίες στο να ακούσει κόσμος την δουλειά σου. Από την άλλη δεν θα βγάλεις ποτέ χρήματα όχι για να ζήσεις ή να γίνεις διάσημος αλλά για να συντηρείς π.χ. τις πρόβες τον εξοπλισμό τα μεταφορικά τις ηχογραφήσεις κτλ κτλ. Γι’ αυτό στην Ελλάδα λίγο πολύ όλοι είμαστε εραστές της τέχνης, κοινώς ερασιτέχνες, αλλά με μια επαγγελματική προσέγγιση ως προς το αποτέλεσμα και την προσπάθεια.

Πόσο δύσκολο πιστεύεις ότι είναι για μια νέα μπάντα να εδραιώσει το όνομά της στην εποχή μας; Ή τουλάχιστον, ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς οι ίδιοι, αν αντιμετωπίζετε κάποιες;
Νομίζω πως όλα έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα που έχει το κάθε group. Πρώτα προσπαθείς να γίνεσαι όλο και καλύτερος μέσα από προσπάθεια και δουλειά και να το απολαμβάνεις όλο αυτό και μετά προσπαθείς ανάλογα με τους στόχους που θέτεις να βρεις τον τρόπο και να οργανωθείς για να το πετύχεις. Σαφώς και υπάρχουν δυσκολίες αλλά παρατηρώ πως υπάρχει μια διάθεση από όλες τις μπάντες για συνεργασία και για προοπτική να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και αυτό πέρα από το προσωπικό όφελος θα φέρει μεγαλύτερη ακόμα άνοδο της ελληνικής metal σκηνής.

Στις 20 Αυγούστου θα εμφανιστείτε στο “Under The Quary Metal Fest”, ένα event που διοργανώνει ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου των Parthian Shot, σε συνεργασία με το Δήμο Γαλατσίου, μαζί με άλλες πολύ ελπιδοφόρες εγχώριες μπάντες. Πως προέκυψε η συμμετοχή σας και τι γνώμη έχεις για τα υπόλοιπα ονόματα με τα οποία θα μοιραστείτε το σανίδι και τι να περιμένουμε από εσάς;
Γνωρίζω όλα τα σχήματα και έχω ακούσει την μουσική που παίζουν και θα συμφωνήσω ότι το φεστιβάλ ξεκινά φέτος με τις καλύτερες προδιαγραφές. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που θα είμαστε μαζί με όλα αυτά τα σχήματα και στόχος μας είναι να περάσουμε καλά και εμείς και ο κόσμος. Τον Παναγιώτη τον εκτιμώ σαν φωνή και σαν άνθρωπο από το 2004 όπου ήταν και η πρώτη μου επαφή με τους Parthian Shot καθώς βρισκόμασταν σε ένα κοινό στούντιο και κάναμε πρόβες εγώ τότε με ένα σχήμα διασκευών. Οπότε μια μέρα μου μίλησε για το τι ετοιμάζει έγινε η πρόταση και ήταν τιμή μας όπως είπα που θα είμαστε εκεί. Η ελληνική σκηνή χρειάζεται προσπάθειες σαν αυτές του Παναγιώτη για να έρθει πιο κοντά και να μάθει ο ένας την προσπάθεια του άλλου.

Υπάρχουν κάποια άλλα άμεσα σχέδια που θα θέλατε να ανακοινώσετε; Δουλεύετε κάποιο νέο υλικό για μια επικείμενη κυκλοφορία;
Σε γενικές γραμμές όλα έχουν ανακοινωθεί, δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Έχουμε την εμφάνιση μας στο φεστιβάλ του Αυγούστου παράλληλα συνεχίζουμε τις ηχογραφήσεις του δεύτερου άλμπουμ μας με τίτλο “DeathWalkers” που θα είναι ένα concept άλμπουμ και από Σεπτέμβρη θα κάνουμε κάποια νέα φωτογράφιση και το νέο video clip που θα στηρίξει το δεύτερο μας album όταν βγει σε κυκλοφορία.

Τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην playlist σου;
Χμ… συνήθως ακούω μουσική πολύ στο αυτοκίνητο και λιγότερο στο σπίτι. Εκτός από Queen που είναι κάτι το σταθερό τον τελευταίο καιρό, ξανακούω κάποια album από Dream Theater, Queensryche, Savatage, Toto, Europe, Dio, Journey…αυτά μου ήρθαν στο μυαλό να σου πω.

Αυτά είχα να ρωτήσω Θεόδωρε, ευχαριστώ για το χρόνο σου. Η τελευταία κουβέντα προς τους αναγνώστες του Rockway.gr, δική σου.
Κατ’ αρχήν σε ευχαριστώ και εγώ και οι Lightfold για την ωραία συνέντευξη και θέλω να ευχηθώ να έχουν οι φίλοι και φίλες υγεία να περάσουν όμορφα στις διακοπές τους να ξεκουραστούν και… να γυρίσουν έγκαιρα πίσω για το Under The Quarry Metal Fest στις 20 Αυγούστου που θα γίνει στο άλσος Βείκου… m/

265
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1048 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.