BLUT AUS NORD/ AEVANGELIST: “Codex Obscura Nomina” Split EP

Οι Γάλλοι Blut Aus Nord δεν χρειάζονται συστάσεις.

Αν ακούς black metal τους ξέρεις, αν δεν ακούς αλλά ενδιαφέρεσαι να μάθεις νομοτελειακά θα τους βρεις μπροστά σου μια και είναι από τα σημαντικότερα γκρουπ του είδους οπότε δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε βιογραφικές λεπτομέρειες.

Οι Αμερικάνοι Aevangelist από την άλλη είναι πολύ πιο πρόσφατοι και πολύ λιγότερο γνωστοί αλλά φαίνεται να τραβάνε όλο και περισσότερο την προσοχή όσων προτιμούν τα πιο χαοτικά και απαιτητικά μονοπάτια του ιδιώματος.

Η υπερατλαντική αυτή συνεργασία δεν είναι ακριβώς μαυρομέταλλο. Το “Codex Obscura Nomina” είναι 4 κομμάτια μαυρισμένου industrial/ebm/trip hop από πλευράς των ΒΑΝ, που προσωπικά μου θυμίζουν κάτι μεταξύ των remix των Arcturus στο “Disguised Masters” και της “Odinist” περιόδου των Γάλλων, ενώ οι Aevangelist με τη σειρά τους προσφέρουν ένα ωραιότατο  20λεπτο industrial/black κομμάτι που θυμίζει μια αρκετά πιο βιομηχανική εκδοχή του “Grand Declaration of War”.

Κι οι 2 μπάντες σκορπάνε απλόχερα ψυχρά beat με τους Αμερικάνους να είναι πιο κιθαριστικοί και με περισσότερα φωνητικά, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν παρόμοια ατμόσφαιρα ώστε ακούγοντας το δίσκο όχι απλά δεν δημιουργείται πρόβλημα συνοχής αλλά κάποιος που δεν ξέρει μπορεί να μην καταλάβει ότι πρόκειται για 2 διαφορετικές μπάντες.

Αξίζει σαν κυκλοφορία; Εξαρτάται. Αν περιμένατε από τους ΒΑΝ κάτι πιο παραδοσιακά μαυρομεταλλικό στα χνάρια του εκπληκτικού ”Memoria Vetusta III…” του 2014 μάλλον θα απογοητευθείτε. Από την άλλη αν περιμένατε 2 συνεχόμενες κυκλοφορίες τους να μοιάζουν τότε μάλλον σας αξίζει να απογοητευθείτε για να μάθετε με ποιους ακριβώς έχετε να κάνετε.

Αν πάλι γουστάρετε πραγματικά καλό μαυρισμένο industrial και industrial/black τότε η ικανοποίηση σας είναι εγγυημένη, και οι 2 μπάντες σε αυτό τον δίσκο γαμούν και δέρνουν και δίνουν μαθήματα στο είδος, ακουμπήστε το χαρτζιλίκι σας άφοβα.

447

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.