Το τρένο θα σφυρίξει… αδιάφορα

Δεν ξέρω τι έχει πάθει τα τελευταία χρόνια ο Denzel Washington, αλλά δεύτερη σερί ταινία με θέμα τα τρένα, παραπάει! ΟΚ, δε λέω, το “The Taking of Pelham 1 2 3” είχε να κάνει με τον υπόγειο σιδηρόδρομο (“subway train” που λένε και οι “εγγλέζοι”), αλλά όταν έχεις για κοινό παρανομαστή στις ταινίες που παίζεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι δεν πάει καλά! Όχι πως στο “Book of Eli” σώθηκε η παρτίδα, αλλά τουλάχιστον εκεί δεν είχαμε να κάνουμε με βαγόνια (ασχέτως εάν η ταινία ήταν από κάθε άποψη άστοχη).

Στο “Unstoppable” λοιπόν, ο φίλος μου ο Denzel, αναλαμβάνει να ανακόψει ένα ακυβέρνητο τραίνο, γεμάτο με τοξικές ουσίες και εύφλεκτο υλικό. Το σενάριο μοιάζει με αυτό του “Speed”, μόνο που δεν έχει ούτε βόμβες, ούτε “κακούς”… Ο μόνος εχθρός είναι η ανθρώπινη βλακεία και η απροσεξία (κάτι σαν τις εκλογές στην Ελλάδα)! Από την άλλη, μακάρι οι οδηγοί των μεταφορικών μέσων της χώρας μας να ήταν εξίσου ατρόμητοι, ή έστω καλοί στη δουλειά τους. Ίσως τότε να έρχονταν στην ώρα τους. Διότι ο Denzel, παρότι έμπειρος μηχανοδηγός, αποφασίζει να γίνει ήρωας, βάζοντάς τα με τους άσπλαχνους “κουστουμάτους” που διοικούν τους σιδηροδρόμους, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα (κυριολεκτικά όμως) και ανεβάζοντας την αδρεναλίνη (του) στα ύψη. Οι διάλογοι που παρεμβάλλονται της δράσης δεν εξυπηρετούν το σενάριο, αλλά τουλάχιστον γεμίζουν τη μιάμιση ώρα που χρειαζόταν το φιλμ. Άσε που εάν έπαιζε ο Μαγκάιβερ θα είχε λύσει το πρόβλημα με ένα στυλό, δύο ρόδες και λίγο φυστικοβούτυρο. Έτσι, και λιγότερο θα κρατούσε το “Unstoppable”, και δε θα χρειάζονταν οι αποτυχημένες προσπάθειες να ψυχογραφηθούν οι χαρακτήρες!

Πάντως φαντάζεστε να γινόταν αυτό στην Ελλάδα; Το σενάριο θα ήθελε τους ιθύνοντες να μην κάνουν τίποτα για να διορθώσουν την κατάσταση και φυσικά δε θα τιμωρούνταν! Επίσης, σε περίπτωση επίπληξης στους υπαίτιους, οι συνδικαλιστές θα ανακοίνωναν απεργιακές κινητοποιήσεις ώσπου να ξεσπάσει κάποιο υπουργικό σκάνδαλο και ξεχαστεί… Ούτε Denzel θα υπήρχε, ούτε ηρωισμοί φυσικά! Ποιος να ασχοληθεί άλλωστε; Είναι και στη μέση η γραφειοκρατία… Που να τρέχεις… Άστο να εκτροχιαστεί βρε αδερφέ και το πολύ πολύ δίνουμε ένα τάχα επίδομα στους “εκ του τραίνου” πληγέντες και λήγει εκεί το ζήτημα!

Παρά τα “γκάζια” της ταινίας, λίγες στιγμές είναι άξιες αναφοράς και η πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία που λαμβάνεις από το χαρακτήρα του Denzel Washington, είναι πως (spoiler?) οι κόρες του δουλεύουν στα “Hooters”… Και στην τελική, όταν ταξιδεύω με τρένο θέλω ο εκάστοτε μηχανοδηγός να έχει το μυαλό, την ευελιξία και το θάρρος που έχει και ο πρωταγωνιστής στο “Unstoppable”! Πληρώνω που πληρώνω αδρά, να μη ζω και μια mini περιπέτεια;

213

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.