Video Tribute: SIGUR RÓS

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, την τέταρτη και τελευταία μέρα του Release Festival, θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μία από τις κορυφαίες –αν όχι την κορυφαία– στιγμές του τετραήμερου φεστιβάλ στο σύνολό του, την εμφάνιση του εμβληματικού ονόματος της post rock σκηνής, των Ισλανδών Sigur Rós.

Οι Sigur Rós σχηματίστηκαν το 1994 από τον Jón Þór Birgisson, ή απλώς Jónsi (φωνητικά και κιθάρα), τον Georg  Hólm (μπάσο) και τον Ágúst Ævar Gunnarsson (τύμπανα) στο Ρέικιαβικ. Ο Jónsi, έχοντας προφανώς μεγάλη αδυναμία στη μικρή του αδερφή που γεννήθηκε την ημέρα που σχηματίστηκε η μπάντα, έκοψε το όνομά της (Sigurrós) στα δύο και επονόμασε έτσι το συγκρότημά του, με τις λέξεις να σημαίνουν “ρόδο της νίκης”.

Είναι αδύνατον να μεταδώσει κανείς με λόγια τη μαγική αύρα που αποπνέει η μουσική των Sigur Rós. Τα λόγια στέκονται αδύναμα, πενιχρά, ο ήχος πρέπει να μιλήσει από μόνος του. Πιθανότατα σε μια παρόμοια φιλοσοφία λειτουργούν και οι ίδιοι οι Sigur Rós, μιας και, πέρα από τη μητρική τους γλώσσα (τα ισλανδικά), για να “ντύσουν” τη μουσική τους χρησιμοποιούν μια γλώσσα κατασκευασμένη από τον Jónsi, τα Vonlenska (Hopelandic αγγλιστί). Ακατάληπτοι στίχοι, που δεν υπακούν σε κανόνες σύνταξης ή νοήματος, ήχοι ασυνάρτητοι, που δένουν με τα υπόλοιπα όργανα, ως ένα ιδιόμορφο όργανο κι αυτοί, δίνουν τη γραμμή της αιθέριας μελωδίας.

O Jónsi είναι γνωστός για το απόκοσμο φαλτσέτο του και τον ιδιόμορφο τρόπο να παίζει την ηλεκτρική κιθάρα του χρησιμοποιώντας δοξάρι τσέλου. Οι εκδηλώσεις αγάπης  προς τα μέλη της οικογένειάς του συνεχίζουν, καθώς η φωτογραφία της άλλης αδερφής του, Inga, κοσμεί το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου του συγκροτήματος το 1997, “Von” (εξού και η ονομασία της γλώσσας Vonlenska). Το “Von” (Hope) κυκλοφορεί τότε στην Ισλανδία και περνάει μάλλον απαρατήρητο. Με την επανακυκλοφορία του επτά χρόνια αργότερα σε Αγγλία και Αμερική, καταφέρνει πια να γίνει πλατινένιο και στα πάτρια εδάφη.

Το 1999 κυκλοφορούν το αριστουργηματικό “Ágætis byrjun”, με το οποίο αναπόφευκτα γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και αναγνώριση διεθνώς. Ο τίτλος σημαίνει “ένα καλό ξεκίνημα” (an alright start) και είναι παρμένος απ’ τη φράση που είπε ένας φίλος τους όταν του πρωτοέπαιξαν το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου με το που το ολοκλήρωσαν.

Μετά την ηχογράφηση του δίσκου, ο ντράμερ Ágúst Ævar Gunnarsson εγκαταλείπει το σχήμα και αντικαθίσταται από τον Orri Páll Dýrason, ενώ έχει ήδη ενσωματωθεί και ο Kjartan Sveinsson  στα πλήκτρα. Το 2002 ακολουθεί το τρίτο άλμπουμ με τον μινιμαλιστικό τίτλο “( )”, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη με τη βοήθεια 36 δευτερολέπτων σιωπής μετά το τέταρτο κομμάτι: το πρώτο μέρος είναι φωτεινό, το δεύτερο πιο μελαγχολικό. Όλα τα κομμάτια τραγουδιούνται στα Vonlenska .

Ύστερα από τρία χρόνια κυκλοφορεί το “Takk…” (Thank You), ο δίσκος με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία διεθνώς.

Τον επόμενο χρόνο βγαίνει το “Með suð í eyrum við spilum endalaust” (With a Buzz in Our Ears We Play Endlessly). Για πρώτη φορά, ο Jónsi τραγουδά στα αγγλικά, στο “All Alright”, το οποίο χρησιμοποιείται στην ταινία Ondine του Neil Jordan (2009). Αντιστοίχως το “Festival” παίζει στην ταινία “127 Hours” του Danny Boyle (2010).

Γύρω στο 2009, η μπάντα αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα, ενώ ο Jónsi ασχολείται με την προσωπική του καριέρα, κυκλοφορώντας το “Riceboy Sleeps” μαζί με τον σύντροφό του  Alex Somers (2009) και τον σόλο δίσκο “Go”, το 2010. Μετά από τέσσερα χρόνια παύσης, το 2012, οι Sigur Rós κυκλοφορούν το έκτο άλμπουμ τους “Valtari” (Roller), το εξώφυλλο του οποίου φιλοτεχνούν οι αδερφές του Lilja και Inga Birgisdóttir. Την επόμενη χρονιά ο κιμπορντίστας Kjartan Sveinsson αποχωρεί από το σχήμα.

Έβδομο κατά σειρά άλμπουμ το “Kveikur” (Candlewick/Fuse) το 2013, με ελαφρώς πιο επιθετική διάθεση, πάντα όμως στο ίδιο αιθέριο και ambient κλίμα.

Καμία περιγραφή και κανένα σχόλιο για τη μουσική τους δεν χρειάζεται ώστε να πείσει για το μεγαλείο και την αξία των Sigur Rós. Όπως προείπα, η μουσική μιλάει από μόνη της.
Η δήλωση της μπάντας από το 1999 –είτε είχε δόση αυτοσαρκασμού είτε θαρραλέας αυτογνωσίας– έχει επιβεβαιωθεί μέσα από την εικοσάχρονη πορεία τους: “We do not intend to become superstars or millionaires. We are simply gonna change music forever, and the way people think about music”.

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου οι Sigur Rós θα μας χαρίσουν ένα ταξίδι στον υπέροχο μαγικό τους κόσμο, στην πλατεία Νερού. Μαζί τους οι Black Angels, DIIV, και οι δικοί μας Theodore και Afformance.

Αν τους χάσετε, θα είναι με δική σας ευθύνη. You have been warned.

271