Video Tribute: THE UNDERGROUND YOUTH

Την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club οι psych/garage rockers Underground Youth από το Μάντσεστερ επιστρέφουν ένα χρόνο μετά την τελευταία τους εμφάνιση στο An Club., ενώ την επόμενη μέρα θα βρίσκονται στο Fix Factory of Sound, στη Θεσσαλονίκη.

Υπό το όνομα The Underground Youth ξεκίνησε ως one-man DIY project  ο Craig Dyer περίπου το 2008 να ηχογραφεί κομμάτια στο σπίτι του. Τον Φεβρουάριο του 2009 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ Morally Barren.

Παραγωγικότατος, κυκλοφορεί την ίδια χρονιά και δεύτερο δίσκο, το Voltage.

Με μια ευρεία γκάμα επιρροών από Bob Dylan και Velvet Underground στους Joy Division και Brian Jonestown Massacre, ο ήχος δεν μπορεί παρά να αποπνέει μια μελαγχολική εσωστρέφεια. Ο Dyer καταφέρνει να συνδυάσει τον ταξιδιάρικο ψυχεδελικό ήχο με την ατμόσφαιρα της shoegaze, την “βρωμιά” της garage και τη σκοτεινιά της post-punk. 

Το 2010 κυκλοφορούν δύο ακόμη self-released δίσκοι, το Mademoiselle τον Μάρτιο και το Sadovaya τον Σεπτέμβριο, ενώ το 2011 ακολουθούν άλλες δύο κυκλοφορίες, το LP Delirium και το EP Low Slow Needle.

Το 2012, ο Dyer υπογράφει με τη Fuzz Club Records με την οποία επανεκδίδει τις τελευταίες δύο κυκλοφορίες. Αυτή είναι και η αρχή για να πάρει η μέχρι τότε one-man band The Underground Youth φυσική πλήρη υπόσταση και να ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ευρώπη, οπότε και «στρατολογούνται» τα υπόλοιπα μέλη: η σύντροφος του Craig, Olya Dyer, στα τύμπανα, ο Frankie Frankie στην κιθάρα και ο Max James στο μπάσο.

Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφορεί ο έκτος full length δίσκος των Underground Youth The Perfect Enemy of God και έπειτα, το 2014, ένα ακόμη EP, το Beautiful and Damned.

Ο ήχος τους σταδιακά απομακρύνεται από την garage χροιά και ολοένα ψυχραίνει και σκοτεινιάζει, φλερτάροντας με την dark-wave αισθητική. Στο τελευταίο τους πόνημα, το περσινό Haunted, η μετάβαση του ήχου είναι πλέον ξεκάθαρη.

Την Παρασκευή στο Fuzz θα μας χαρίσουν μια μοναδική βραδιά με μεγάλες συγκινήσεις. Μην τους χάσετε!

Μαζί τους η αθηναϊκή psych-rock μπάντα Eco Train.

240