GIOUMOURTZINA: “Blakk Metal”

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός και ίσως να περιμένετε να ακούσετε κάτι σε Venom, αλλά το ντουέτο αυτό με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι η τελευταία προσθήκη στο roster της εναλλακτικής Inner Ear.

Οι Gioumourtzina, άλλως η πόλη Κομοτηνή στα τούρκικα, καθότι βλέπουμε και τούρκικα σήριαλ, κατορθώνουν με synthesizer, μπάσα και διάσπαρτα φωνητικά να πλησιάσουν πολύ εύστοχα το σκοτεινό dance/ synth pop ήχο της δεκαετίας του ογδόντα, χωρίς να συμβιβάζουν τον όποιο πειραματισμό ή να παραβλέπουν τις ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.

Συνεπώς, ο ήχος του παρόντος LP είναι κρυστάλλινος και τόσο χορευτικός όσο ένα πάρτι φρατζάτων shoegazers, έχοντας αρκετά trippy και ακόμη και ψυχεδελικές προεκτάσεις σε κομμάτια όπως το επικό “Palaces in the Night Terror” και το νοσηρά ελληνόφωνο  “Xrysostomou Smyrnis” , σε αντίθεση με τραγούδια όπως το σκοτεινό 80’s disco beat του “Rundown”.

Το μπάσο του Γιάννη Τσέλικα μπουκώνει τα ηχεία δίνοντας συμπαγές  νεοκυματικό υπόβαθρο για τα φουτουριστικά synth στο αναγνωρίσιμο hit της μπάντας “Russian Market”, ενώ στο στοιχειωμένο και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικο “Chinese Battleship” ακολουθεί πιο funk γραμμές δίνοντας περιθώριο στον frontman, Ανέστη Νείρο, να προσθέσει φωνητικά που θυμίζουν τον Damon Albarn στους Gorillaz.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια από τις πιο δυνατές ηλεκτρονικές και όχι μόνο κυκλοφορίες της φετινής χρονιάς, καθώς έχει το θράσος της DIY ιδιοσυγκρασίας και τη φινέτσα μίας επιτυχημένης retro αναβίωσης. Σπεύσατε.

424