PLANET OF ZEUS

Οι Planet Of Zeus πλέον έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία παρουσίας στα σπάργανα της σκληρής rock και γέννησαν το τέταρτο τους τέκνο, που πήρε το όνομα “Loyal to the Pack”. Ο Δημήτρης Μαρσέλος βρήκε και πάλι ευκαιρία, να συνομιλήσει με τον frontman τους, Μπάμπη Παπανικολάου, ενόψει της μεγάλης νύχτας της 7ης Μαΐου, με τους Lionize στο Piraeus 117 Academy. Τα λόγια μας περιττεύουν…

Μπάμπη, καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το τέταρτο σας παιδί. Έχει βγει πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα ομολογουμένως. Φοβάσαι πως θα χάσετε κάποιους παλαιούς οπαδούς της μουσικής σας;
Να είσαι καλά! Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Όντως το νέο άλμπουμ είναι μέχρι ένα σημείο διαφορετικό. Πολύ πιο εσωτερικό και σκοτεινό αλλά και με κάποιες πολύ προσεκτικά τοποθετημένες χαρούμενες στιγμές. Φυσικά όλα τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τους P.O.Z από τις υπόλοιπες μπάντες είναι ακόμα εδώ. Υπάρχουν τα δυνατά φωνητικά, τα grooves του Σεραφείμ, τα σημεία με τις δισολίες (περισσότερο από ποτέ). Ένας άνθρωπος που ξέρει τι ακούει και γιατί όταν ακούει P.O.Z δεν θα απογοητευτεί από το album ούτε για ένα δευτερόλεπτο.  Είναι απόλυτα τίμιο album. Ίσως το πιο τίμιο και ειλικρινές που έχουμε κάνει ποτέ μιας και από κυκλοφορία σε κυκλοφορία βάζουμε ακόμα περισσότερη ψυχή στους δίσκους μας. Οι άνθρωποι που θα απογοητευτούν από το δίσκο νομίζω δεν έχουν καταλάβει στο παραμικρό το τι κάνει αυτό το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια, οπότε θα ήταν περαστικοί έτσι και αλλιώς.

“Loyal to the pack” λοιπόν! Ποια είναι αυτή η αγέλη στην οποία είστε αφοσιωμένοι; Είναι μήπως ένας φόρος τιμής σε όλους όσου ακολουθούν τα μουσικά σας βήματα;
Η αγέλη προφανώς είμαστε ο Σεραφείμ, ο Γιαννης, ο Στέλιος και εγώ. Μαζί με όλα τα παιδιά που δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά τον κόσμο μας που μας γεμίζει δύναμη και σιγουριά σε κάθε κίνηση μας. Ξέραμε ότι κρατάμε στα χέρια μας ένα άλμπουμ με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ένα πολύ δυνατό συναισθηματικά δίσκο που χρειαζόταν και ένα πολύ δυνατό τίτλο. Με αυτόν τον τίτλο θέλαμε να δείξουμε την ενότητα μέσα στη μπάντα και την πίστη μας στο καινούριο υλικό. Επίσης, είναι και ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που στηρίζουν τη μπάντα όλα αυτά τα χρόνια. Για πάντα πιστοί και τίμιοι προς αυτούς τους ανθρώπους.

Στο εξώφυλλο βλέπουμε φωτιά. Είναι η φωτιά που καίει μέσα μας και θα κάψει αυτόν που κρατάει το λουρί ή εκείνη που απειλεί να μας περικυκλώσει αφήνοντας εκείνον αλώβητο;
Το εξώφυλλο είναι απλά μαγικό. Σε αυτόν το δίσκο είναι όλα τόσο πολύ προσεγμένα. Η παραγωγή, οι στίχοι, οι μελωδίες. Όλα μαζί είναι τόσο καλά συνδεδεμένα μαζί που σχεδόν μιλάμε για έναν concept δίσκο. Αυτό όλο θα έπρεπε να δεθεί με ένα πολύ ταιριαστό εξώφυλλο. Με το που είδαμε τον πίνακα του Σπύρου Βερύκιου συμφωνήσαμε όλοι αμέσως πως αυτό πρέπει να είναι το εξώφυλλο που ψάχναμε. Δένει το άλμπουμ άψογα και ακόμα και χρωματικά βγάζει όλα αυτά που είχα μέσα μου όταν έγραφα τους στίχους. Η φωτιά είναι αυτή που καίει μέσα μας. Που μας οπλίζει δύναμη αλλά και όταν ξεφύγει μας καίει την ψυχή ανεπανόρθωτα. Ο σκύλος είναι η πίστη μας σε αυτό που κάνουμε. Θα μας υπερασπιστεί ακόμα και με την ζωή του. 

Δεν άργησε πολύ να έρθει το νέο album και με χαρά το άκουσα πως ψάχνεστε ακόμα παραπέρα μουσικά, βάζετε και άλλα αγαπημένα σας στοιχεία στον ήχο και η φωνή σου δεν είναι πια τόσο θυμωμένη. Είχατε την ανάγκη να πάτε παρακάτω;
Πάντα θα ψαχνόμαστε μουσικά παραπέρα όταν το νιώθουμε ανάγκη. Για την φωνή δεν θα συμφωνήσω ακριβώς. Απλά επιλέγω να είμαι επιθετικός και θυμωμένος εκεί που πρέπει και το ζητάει το κομμάτι. Ένα album είναι αποτύπωση πολλών πραγμάτων μια δεδομένη στιγμή. Και αυτή είναι η μαγεία της τέχνης. Ότι ανάλογα με την ψυχική σου κατάσταση τη συγκεκριμένη στιγμή της ηχογράφησης, η πρώτη ύλη που έχεις στο μυαλό σου, είτε είναι μελωδία είτε είναι στίχος, θα πάρει μια συγκεκριμένη μορφή και ένα συγκεκριμένο ύφος. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή αν το έκανες, δεν θα ήταν το ίδιο ακόμα και αν το προσπαθούσες πολλές ώρες. Εκείνη την περίοδο λοιπόν, αυτό ήταν αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Το είχαμε ανάγκη για να σώσουμε τις ψυχές μας. Αφήσαμε τα κομμάτια να αναπνεύσουν και δώσαμε τις κορυφώσεις εκεί που πραγματικά χρειαζόταν με μεγάλη ωριμότητα. Πίστεψε με στο προβάδικο μας πέρασαν πολλά Leftovers που απορρίφθηκαν. Το Leftovers είναι ένα και ένα θα παραμείνει. Όπως και το Beast within, όπως και το Devil calls my name. Όποιος θέλει να ακούει μπάντες που γράφουν τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά, ας πάει παρακάτω. Οι Planet έγραφαν, γράφουν και θα γράφουν για να σώσουν τους εαυτούς τους με τιμιότητα και ειλικρίνεια προς τους οπαδούς τους.

Όλοι εκείνοι που μιλάνε για τη μόδα του stoner, πως νομίζεις θα αντιδράσουν ακούγοντας το νέο album; Όταν και πάλι μαζευτεί ο κόσμος στο Piraeus Academy αυτή τη φορά, θα είναι μια επιβεβαίωση ότι οι Planet of Zeus δεν είναι ένα απλό trend;
Αλήθεια δεν με ενδιαφέρει καθόλου πως θα αντιδράσει οποιοσδήποτε για το album. Γενικότερα δεν με ενδιαφέρε ποτέ και ακόμα περισσότερο γι’ αυτό το δίσκο. Εδώ έβγαλα όλη μου την ψυχή και είπα πράγματα που δεν έχω πει ούτε στον καλύτερο μου φίλο, οπότε απλά δε με νοιάζει. Είναι σαν να γεννήσει κάποιος το παιδί του και να είναι κάποιος άλλος πάνω από την κούνια και να λέει αν το  παιδί του αρέσει ή όχι. Δεν νομίζω να νοιάζει και πολύ το γονιό η άποψη του καθενός. Αυτός ο δίσκος περισσότερο από κάθε άλλον βγήκε από μέσα μου και πήρε μαζί του και ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Φυσικά και ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει και πολλοί μάλιστα με διασκεδάζουν κιόλας με την άγνοια τους πάνω σε πολλά θέματα. Άλλοι έχουν όντως κάτι σοβαρό να πουν άσχετα αν είναι θετικό ή αρνητικό ή αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί τους. Όσο για το trend όταν ξεκινήσαμε το 1999 να παίζουμε αυτή τη μουσική οι μπάντες που έπαιζαν σαν και εμάς ήταν 3-4. Κόβαμε πολύ λιγότερα εισιτήρια και δεν υπήρχε καν rock σκηνη στην Αθήνα στ’ αλήθεια. Ή παραδοσιακό metal ή ελληνόφωνο rock ή hip-hop. Αυτό που χτίστηκε έγινε με πολύ κόπο και ιδρώτα και δεν μπορεί κανείς, μα κανείς να μας το στερήσει. Το χτίσαμε με πολύ γερά θεμέλια και με πολύ τίμιο αγώνα, οπότε μιλάμε για το αντίθετο του trend.

Φήμες λένε πως τριγυρνάς με μια Cadillac μετά από την επιτυχία του “Vigilante”. Θα με πας μια βόλτα;
Στην τσέπη μου δεν έχω ούτε ένα ευρώ. True fact.

Πως νιώθεις όταν σε σταματάνε για να σου ζητήσουν να βγεις μια φωτογραφία; Αρνείσαι ποτέ να το κάνεις;
Μια φορά έχω αρνηθεί μόνο γιατί μου το ζήτησαν ενώ ήμουν σ’ ένα live ενώ έπαιζε μια άλλη μπάντα εκείνη τη στιγμή και ένιωσα αμήχανα λίγο. Γενικώς δεν αρνούμαι, και το θεωρώ και τιμή μου να έρθει κάποιος να ζητήσει μια φωτογραφία και να μου πει πέντε κουβέντες.

Τι θα κάνουν οι POZ αυτό καλοκαίρι; Είδα πως είστε καλεσμένοι στη Ρουμανία. Πάλι δε θα πάτε σε παραλίες;
Προσωπικά έχω να πάω διακοπές πολλά χρόνια οπότε ελπίζω να τα καταφέρω κάποια στιγμή φέτος. Αξίζει τον κόπο όμως γιατί μπορεί να χάνεις κάτι για τη μεγάλη σου αγάπη. Έτσι φαίνεται μόνο αν αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν είσαι έτοιμος να χάσεις πολλά πράγματα γι’ αυτήν. Έχουμε αρκετές εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ της Ευρώπης και συνεχώς κλείνονται και άλλα. Νομίζω θα είναι μια πολύ γεμάτη συναυλιακά χρονιά για μας.

Από την τελευταία φορά που τα είπαμε, έχουν μεσολαβήσει tours με Lionize και Clutch. Τους πρώτους μάλιστα, μας τους φέρνετε και εδώ. Τι θα δουν τα μάτια μας την 7η του Μαΐου; 
Στις 7 Μαΐου οι Planet θα κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Ένα τίμιο live γεμάτο ιδρωμένο rock. Η διαφορά με τις άλλες φορές θα είναι ότι το live θα είναι μεγαλύτερο και ότι τα live μας πλέον είναι πλούσια σε δυναμικές. Έχουν κορυφώσεις και χαλαρά σημεία κάτι που τα κάνει πολύ πιο επιβλητικά. Οι καλοί μας φίλοι οι Lionize, τους οποίους είχα την τύχη να δω κάμποσες φορές χωρίς να με απογοητεύσουν ούτε λεπτό, θα παίξουν μια ώρα σχοινοβατώντας μεταξύ του groove και της βρωμιάς. Του ήχου των Clutch και τον ήχο της reggae. Ένα πραγματικά πολύ δυνατό συγκρότημα που παίζει όντως και δεν αστειεύεται και ένας από τους πιο χαρισματικούς frontmen που έχω δει.

Οι Clutch θα επιστρέψουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Μήπως σας δούμε και πάλι πακέτο; Πως ήταν η εμπειρία της περιοδείας μαζί τους;
Η περιοδεία ήταν φοβερή. Το να είσαι το main support συγκρότημα μιας μπάντας που θαυμάζεις από μικρός είναι μεγάλη υπόθεση. Το να είσαι και προσωπική επιλογή τους είναι σκέτη μαγεία! Σε αυτές τις περιπτώσεις έχεις δύο επιλογές. Είτε να το παίξεις rock star για δέκα μέρες και να κάνεις το κομμάτι σου, είτε να βάλεις κάτω το κεφάλι και να αρπάξεις την ευκαιρία. Εμείς πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις διαλέγουμε το δεύτερο. Επίσης, η περιοδεία με τέτοιες μπάντες λειτουργεί και διδακτικά. Μαθαίνεις συνεχώς καινούρια πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν στο μέλλον. Στην φετινή εμφάνιση τους στην χώρα μας δε νομίζω να παίξουμε μαζί πάντως.

Ξέρω πως περιμένουν και άλλοι να σε απασχολήσουν, αλλά δεν σταματάω αν δεν αφιερώσεις κάποιους από τους νέους σου στίχους στους αναγνώστες του rockway.gr.
Να πω εδώ στο τέλος ένα ευχαριστώ για την πολύ όμορφη συνέντευξη. Και ένα ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο που μας στηρίζει και θα είναι εκεί στις 7 Μαΐου να δει το live.
Φυσικά θα αφιερώσω το στίχο…. “Always awake, always ready, always loyal to the pack!

204

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2113 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.