DANTES AND SWITTERS: “Lunatics Factory”

Ακόμη μία ελληνικής παραγωγής κυκλοφορία, που αυτήν τη φορά κινείται σε λιγότερο κιθαριστικά μονοπάτια.

Συγκεκριμένα, το ντουέτο των μουσικών τούτων στο ντεμπούτο του έχει επιλέξει το δύσκολο και κακοτράχαλο δρόμο του trip hop, και δη όχι αυτόν των “βιομηχανικών blues” των Massive Attack, του Tricky ή των Portishead, αλλά αυτόν του μοναδικού project του σαρδανάπαλου κι επίδοξου νταβατζή Mike Patton, που ακούει στο χαρακτηριστικό όνομα Peeping Tom και ίσως ακόμη και στους αδικημένους Mr. Bungle του ιδίου της περιόδου “California”.

Δεν είναι κακό να έχεις εμφανείς επιρροές, καθώς είναι η καλύτερη μορφή κολακείας, το ζήτημα είναι, εντούτοις, ποιος μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι Dantes and Switters σίγουρα το καταφέρνουν περίφημα και αποδίδουν υπέρ του δέοντος  στο παρόν, καθώς και την έκφυλη φύση του Patton πιάνουν επιτυχημένα ως ενός σημείου, αλλά το κάνουν και επάνω σε σωστό μουσικό χαλί.

Καταρχάς χτυπάει απευθείας στο αυτί το πόσο καθαρή είναι η παραγωγή, που καταφέρνει να μιξάρει με ευδιάκριτο τρόπο βαριά beats, λούπες, σύνθια, ολόκληρες συμφωνικές ορχήστρες, κιθάρες, μπάσα, φωνές και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, ως μέσα προς την επίτευξη της επιθυμητής μουσικής υπόκρουσης, που συχνά τείνει στην ελεγχόμενη παράνοια.

Τα samples κινούνται από χορευτικούς ηλεκτρονικούς ήχους ως ethnic αποσπάσματα και, προφανώς, το επιστέγασμα σε όλα αυτά είναι η πάντα ψιθυριστή φωνή του Dantes, που άλλοτε σέρνεται και φτύνει συριστικούς φθόγγους και σπανιότερα τσιρίζει σαν τρόφιμος του Δρομοκαΐτειου. Η θεματολογία, προφανώς είναι εξίσου έκφυλη με τίτλους, όπως το εναρκτήριο “Blockbastards”, οπού ο καλλιτέχνης απαιτεί να του δώσουν ξύδια και να ναρκωτικά ή το αντίστοιχα προκλητικό “Rehab is for quitters” από την ατάκα του D.Duchovny τη σειρά “Californication”. Και όλα αυτά συμπιέζονται σε πολύ μικρό χρόνο ώστε να μην κουράζουν. Καλή φάση. Και τώρα ακούστε stoner και πηγαίνετε για ύπνο.

452