EGYPT

Τι σχέση μπορεί να έχει η Αίγυπτος με τη Νότια Ντακότα; To doom φυσικά; Οι Αμερικάνοι Egypt έρχονται στην Αθήνα για να σπάσουν το An club στις 6 Μαΐου, παρέα με τους Green Yeti και το Rockway.gr αναθέτει στον Κώστα Κασκάνη μια πρώτη γνωριμία με το αναγνωστικό κοινό, επικοινωνόντας με τον μπασίστα τραγουδιστή τους, Aaron Esterby.

-Καλησπέρα, Aaron! Χαίρομαι ιδιαιτέρως για αυτήν την συνέντευξη. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μου παρουσιάσεις τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας.
Γεια σου Κώστα! Είμαι ο Aaron Esterby και είμαι ο μπασίστας και τραγουδιστής της μπάντας. Τα άλλα μέλη της μπάντας είναι ο Chad Heille στα drums και ο Neal Stein στην κιθάρα. 

-Λοιπόν αυτή είναι η πρώτη σας φορά στην Ελλάδα. Πως νιώθετε για αυτό;
Ναι, αυτή είναι η πρώτη μας φορά στην Ελλάδα και το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υπέροχα πράγματα για εσάς. Μας έχουν ενημερώσει ότι το κοινό είναι πέρα για πέρα φανταστικό!

-Είστε μπάντα για περίπου 11 χρόνια. Πόσο θεωρείτε ότι έχει αλλάξει ο ήχος σας με την πάροδο των ετών;
Η μπάντα ουσιαστικά ξεκίνησε να τζαμάρει το 2003. Ηχογραφήσαμε ένα όμωτιτλο demo το 2004/2005. Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά το demo, διαλυθήκαμε. Η μπάντα δημιουργήθηκε ξανά το 2010 και ηχογραφήσαμε το “Become the Sun”. Κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του εν λόγω album, ο αρχικός κιθαρίστας Ryan Grahn αντικαταστάθηκε από τον τωρινό κιθαρίστα μας Neal Stein.  Αυτά λίγο πολύ μας φέρνουν στο σήμερα. Δεν θεωρώ ότι ο ήχος μας άλλαξε ριζικά. Τα φωνητικά ίσως να είναι λίγο διαφορετικά. Μετά από τόσα χρόνια στα φωνητικά, η φωνή μου έχει αλλάξει λίγο. Είναι λίγο δύσκολο για εμένα να τραγουδήσω όπως παλαιότερα. Μεγαλώνοντας συμβαίνουν  αστεία πράγματα στον εαυτό σου. Όπως η φωνή όπως είπα πιο πριν. Επίσης θεωρώ ότι στο κομμάτι της σύνθεσης τραγουδιών έχουμε γίνει πιο δυνατοί και γενικά έχουμε γίνει καλύτεροι μουσικοί. Το καινούριο μας άλμπουμ “Endless Flight”, είναι το πρώτο full length που γράψαμε και ηχογραφήσαμε με τον Neal και θεωρώ ότι είναι το καλύτερο μας μέχρι τώρα

-Ποιες είναι οι επιρροές σας; Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ξεκίνησε να ασχολείται τώρα με την μουσική;
Black Sabbath. Αυτό είναι! (Γέλια). Έχουμε πάρα πολλές επιρροές. Αγαπάμε τους Sabbath, τους Deep Purple, τους Led Zeppelin, ZZ-Top και πολλές άλλες μπάντες του ’70 ροκ. Η λίστα δεν έχει αρχή και τέλος. Είμαστε επίσης μεγάλοι fans των Fu Manchu, Sleep, Kyuss, Wo Fat, Melvins, Clutch, Elder καθώς και άλλων μπαντών. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να απολαμβάνεις και να κάνεις μουσική για εσένα. Πολύ μουσικοί γράφουν και παίζουν μουσική που νομίζουν ότι αρέσει στον κόσμο. Για εμένα δεν έχει σχέση με αυτό. Προσπαθώ να γράφω πράγματα που μου αρέσουν. Αν αυτά αρέσουν στον κόσμο, αυτό είναι ένα μπόνους.

-Ποιο είναι το μυστικό του τεράστιου ήχου σας? Όπως κατάλαβες είμαι λίγο gear junkie…
Λαμπάτοι ενισχυτές και πετάλια fuzz! Μεγάλα τύμπανα… Γενικά όλα στο μεγάλο τους. Χρησιμοποιώ ένα Ampeg SVT Classic μέσα από μία 8X10 καμπίνα και ένα Fender Jazz μπάσο. Τo βασικό μου πετάλι είναι ένα Earthbound Audio Supercollider fuzz. Αυτό χρησιμοποιώ λίγο πολύ όλη την ώρα. Ο κιθαρίστας μας χρησιμοποιεί μία 100 watt λαμπάτη κεφαλή και μία Gibson Les Paul. Χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά εφέ. Τα περισσότερο τα φτιάχνει μόνος του. Ο βασικός ήχος έρχεται μέσα από ένα παλαιότερο Fuzz Face, το οποίο μόνταρε για να ταιριάζει σε μικρότερο κουτί. Ωστόσο όταν παίζουμε στο εξωτερικό πρέπει να νοικιάζουμε εξοπλισμό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον  ενοικιαζόμενο εξοπλισμό όσο πιο κοντά στον “δικό” μας .

-Αυτό είναι το πρώτο σας Ευρωπαϊκό tour; Ποιες είναι οι επιδιώξεις σας και τι πρέπει να περιμένουμε από εσάς;
Αυτό είναι το δεύτερο ευρωπαϊκό μας tour. Κάναμε περιοδεία και πέρυσι περίπου την ίδια εποχή. Ήταν υπέροχα. Το κοινό και τα clubs ήταν υπέροχα. Το κοινό έμοιαζε πραγματικά να ενδιαφέρεται για την μουσική μας και μας συμπεριφέρθηκε πάρα πολύ καλά. Αν αυτή την φορά είναι σαν τη προηγούμενη θα είναι φανταστικά. Πρόκειται να παίξουμε σε κάποια μεγαλύτερα shows αυτή την φορά, συμπεριλαμβανομένου του Desertfest στο Λονδίνο και το Βερολίνο. Επίσης, θα παίξουμε σε κάποια μέρη που δεν είχαμε παίξει την προηγούμενη φορά. Οπωσδήποτε είμαστε ενθουσιασμένοι. Tα σπάμε όλα στο live. Δίνουμε ότι μπορούμε εκεί, αυτό θα πρέπει να περιμένετε από εμάς. Και πολύ ιδρώτα!

-Τι θα λέγατε σε έναν φαν που δεν έχει δει ποτέ τους Egypt; Θα έχετε καινούριο υλικό στις συναυλίες σας;
Το καμάρι μας είναι ότι είμαστε καλοί στα live. Είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε καλοί στις εμφανίσεις μας. Κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό στη σκηνή. Οι μουσικόφιλοι θα πρέπει να περιμένουν ένα ωραίο μεγάλο σετ! Θα παίξουμε κομμάτια από όλες μας τις κυκλοφορίες και πιθανώς κάποια καινούρια που δεν έχουμε κυκλοφορήσει ακόμα. Πιθανόν να υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας ως Egypt;
Προσεχώς δουλεύουμε το άλμπουμ που θα ακολουθήσει το “Endless Flight”. Αν όλα πάνε καλά θα κάνουμε μία κυκλοφορία πριν το τέλος του 2016. Υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα στα σχέδια, τα οποία είναι λίγο νωρίς να αναφέρουμε. Ας ελπίσουμε ότι   υπάρχουν ένα σωρό cool πράγματα που μπορούμε να ανακοινώσουμε σύντομα.

-Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας. Αν έχετε κάτι ακόμα να προσθέσετε ή αν θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους Έλληνες fans σας τώρα είναι η ώρα.
Το μόνο που θέλω να πω ξανά είναι το είμαστε φουλ ψημένοι και ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε για εσάς παίδες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Τα λέμε σύντομα! Cheers!

262