CHANIA ROCK FESTIVAL: Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα

Δελτίο Τύπου

CHANIA ROCK FESTIVAL 2016
(15-17 Ιουλίου 2016, Χανιά, Προμαχώνας San Salvatore)

Το Chania Rock Festival, είναι ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα φεστιβάλ στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2002 και φέτος θα διοργανωθεί για 10η φορά, στην πόλη των Χανίων, στον Προμαχώνα San Salvatore. Τα προηγούμενα χρόνια, στη σκηνή του φεστιβάλ, παρέλασαν πολύ σημαντικά ονόματα του παγκοσμίου στερεώματος, με εκατομμύρια πωλήσεων, αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής σκηνής, όπως: W.A.S.P (USA),  Sabaton (SWE), Soulfly (BRA), Paradise Lost (UK), D-A-D (DEN), U.D.O (GER),  Anathema (UK), Gus G. (GR), Destruction (GER), Blaze Bailey(GB), Warrel Dane (U.S.A.) Grave Digger (GER), Bonfire (GER) Οrange Goblin (UK),  Crucified Barbara (SWE),  Wotan (ITA), Pilgrim (RUS), Γιάννης Αγγελάκας, Ψαραντώνης, Last Drive, Spitfire,  Rotting Christ,  Inner Wish, Deviser,  Poem,  Universe 217,  Planet Of Zeus,   Nightstalker,  Ανώριμοι,  Lucky Funeral, Villagers Of Ioannina City (V.I.C.), Battleroar, Chronosphere, Doomocracy, Core The Band, 1000Dead, Skandal  κ.α.

Ο συναυλιακός χώρος, ο Προμαχώνας San Salvatore, είναι κάτι το φαντασμαγορικό, για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Χτισμένος τον 16ο αιώνα, από τις Αρχές των Ενετών, πήρε 107 χρόνια να χτιστεί και σκοπό είχε αρχικά να αναχαιτίζει τις Τούρκικες επιδρομές. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, περνώντας από αρκετούς πολέμους, ο Προμαχώνας υπέστη αρκετές φθορές, τα τελευταία χρόνια όμως, η κυβέρνηση ξεκίνησε πλάνα για την επισκευή και συντήρηση των τοίχων, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό αυτό μνημείο κι ευγνωμοσύνη απέναντι στις τοπικές αρχές της πόλης των Χανίων, η οργανωτική ομάδα του Chania Rock Festival, έχει την τιμή και την χαρά και φέτος να φιλοξενήσει στον συγκεκριμένο χώρο αυτήν την τριήμερη γιορτή της rock μουσικής.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του 2015, όπου αγοράστηκαν εισιτήρια από 8 διαφορετικές χώρες, βάζοντάς το κι επίσημα στο χάρτη των μεγάλων φεστιβάλ της Νοτίου Ευρώπης, με ενδιαφέρον όχι μόνο από τη χώρα μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα πρώτα συγκροτήματα που έχουν κλειστεί και θα εμφανιστούν Chania Rock Festival 2016 στις 16 και 17 Ιουλίου ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει και προφεστιβαλική μέρα στις 15 Ιουλίου.

Οι alternative metallers THERAPY?, είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο σχήμα στο ελληνικό κοινό και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν επισκεφτεί τη χώρας μας έξι φορές, έχοντας χτίσει μία πολύ στενή σχέση. Το τρίο από τη Βόρεια Ιρλανδία, που έχει πουλήσει περισσότερα από 2.000.000 αντίτυπα στην καριέρα του, ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια από τον κιθαρίστα/τραγουδιστή Andy Cairns, ο οποίος συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι η εμβληματική μορφή του σχήματος και πέρυσι κυκλοφόρησε τον 14ο δίσκο της καριέρας του, με τον τίτλο “Disquiet”. Τη μεγάλη τους επιτυχία, οι THERAPY? (πάντα με ερωτηματικό στο τέλος), τη γνώρισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και συγκεκριμένα το 1994, με το “Troublegum”, ένα δίσκο που σε μια περίοδο όπου το grunge ήταν στο απόγειό του, υπήρχαν αρκετές metal επιρροές που δεν το εμπόδισαν να πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, να μπει σε υψηλές θέσεις στα charts και να οδηγήσει το σχήμα στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, όπως το Reading και το Donington και να κάνει ακόμα και τους ίδιους τους METALLICA, να τους ζητήσουν να παίξουν μαζί τους στο Donington την επόμενη χρονιά. Highlights τα “Nowhere”, “Die laughing”, “Knives” και φυσικά η διασκευή στο “Isolation” των JOY DIVISION. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, ηχογράφησαν και μία διασκευή στο “Iron man” των BLACK SABBATH, με τον ίδιο τον Ozzy Osbourne στα φωνητικά. Από εκεί και πέρα, η καριέρα τους γνώρισε αρκετά σκαμπανεβάσματα και προχώρησαν σε αρκετούς πειραματισμούς στον ήχο τους, διατηρώντας όμως μία κοινή συνισταμένη. Τα εκρηκτικά και γεμάτα ενέργεια live τους, που ανεξάρτητα από την εμπορική επιτυχία, τους κατέστησαν περιζήτητους όλα αυτά τα χρόνια.

Δεύτερο ξένο σχήμα που είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, είναι οι Βρετανοί rockers, CUTTING CREW, οι οποίοι γιορτάζουν τα 30 χρόνια τους με την παρουσία τους στο Chania Rock Festival. Το γκρουπ, έγινε πασίγνωστο στα πέρατα της γης, με το smash hit single τους, “(I just) died in your arms”, που ακόμα και σήμερα ακούγεται ανελλιπώς από πάμπολλους ραδιοφωνικούς σταθμούς σ’ όλον τον κόσμο (υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις και τα ραδιοφωνικά airplay του συγκεκριμένου τραγουδιού, ξεπερνούν τα 10.000.000!!!). Μάλιστα τη χρονιά που κυκλοφόρησε, ήταν και υποψήφιο για Grammy.  Το συγκεκριμένο τραγούδι μάλιστα, υπήρξε ύμνος της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, μετά το “The final countdown” και ακουγόταν κατά την είσοδό της στους αγώνες, το τέλος της δεκαετίας του ’80!!!  Ουσιαστικά το σχήμα, μεγαλούργησε με το ντεμπούτο του, “Broadcast”, αλλά η διαμάχη που είχαν με το management τους και η μεγάλη καθυστέρηση της κυκλοφορίας του επόμενου άλμπουμ τους, τους εμπόδισαν από το να κάνουν την καριέρα που ονειρεύονταν. Παρόλα αυτά και παρότι από το 1993 έως το 2005 ήταν ανενεργοί, ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και βασικός συνθέτης των CUTTING CREW, Nick van Eede, συνέχισε να γράφει τραγούδια για καλλιτέχνες όπως οι MARILLION ή ακόμη και η Cher και το σχήμα, πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε τον πέμπτο δίσκο της καριέρας του, με τίτλο “Add to favourites”, ολοκληρώνοντας και μία περιοδεία που πέρασε από το Μεξικό και την Τανζανία, μέχρι το Βερολίνο όπου έπαιξε μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Επειδή δύο φορές δεν είναι αρκετές, οι ROTTING CHRIST, έρχονται για τρίτη φορά στο Chania Rock Festival 5 χρόνια μετά την τελευταία φορά και  λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του “Rituals”, που για μία ακόμη φορά προκάλεσε αίσθηση στους κύκλους των οπαδών του σχήματος σε όλον τον κόσμο. Οι Έλληνες extreme metallers, έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια, να δημιουργήσουν έναν εντελώς προσωπικό ήχο, μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ  “Theogonia”, το 2007, παρότι υπήρξαν και από τους πρωτοπόρους του black metal κινήματος από το 1987 που ιδρύθηκαν. Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά μάλιστα, δεν φοβήθηκαν να διασκευάσουν ακόμα και Νίκο Ξυλούρη αλλά και APHRODITE’S CHILD, φανερώνοντας έτσι το εύρος των επιρροών τους!!! Μιλάμε για το κορυφαίο και πιο επιτυχημένο συγκρότημα όλων των εποχών στον σκληρό ήχο, με συνεχή και συνεπή παρουσία εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, παγκόσμιες περιοδείες όπου έχουν παίξει σχεδόν σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ αλλά και σε κάθε πιθανή ή απίθανη πόλη και διεθνή αναγνώριση. Εδώ και χρόνια, η απήχησή τους στη χώρα μας είναι καθολική, με αποκορύφωμα δύο sold out βραδιές στο Gagarin205, που αποτυπώθηκαν στο μνημειώδες live “Lucifer over Athens”. Όσο για τις ζωντανές τους εμφανίσεις; Ρωτήστε καλύτερα τις στρατιές των οπαδών τους, που παραληρούν σε κάθε τους εμφάνιση…

Μαζί με τα παραπάνω σχήματα, θα εμφανιστούν οι συμπατριώτες μας old-school thrashers, EXARSIS.  Με βάση το Κιάτο, εδώ και 6 χρόνια εξαπολύουν thrash επιθέσεις, βασισμένες στον ήχο των πρώιμων DESTRUCTION, SLAYER και NUCLEAR ASSAULT. Έχοντας μεγάλη εμπειρία από το σανίδι, ύστερα από αρκετές περιοδείες στο εξωτερικό, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσουν το φεστιβαλικό κοινό.

Τελευταίο σχήμα (στη σειρά και φυσικά όχι στην αξία), που ανακοινώνουμε, είναι οι, επίσης, Έλληνες metallers, DIVINER. Με πρώην και νυν μέλη των INNERWISH και ROCK N’ ROLL CHILDREN εκτός των άλλων, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, “Fallen empires” στο τέλος του 2015 και βρέθηκαν σχεδόν σε κάθε λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ ελληνικού σχήματος για την περσινή χρονιά!!! Οι πρώτες ζωντανές τους εμφανίσεις, ιδιαίτερα εκείνη στο Κύτταρο τον Φεβρουάριο, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα σχήμα που τα δίνει όλα στη σκηνή και ηχεί ακόμα καλύτερα και από το στούντιο.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για το Chania Rock Festival. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κι άλλα ονόματα που θα διατηρήσουν τη διοργάνωση από τις πιο σημαντικές στη Νότια Ευρώπη. Μείνετε συντονισμένοι.

https://www.facebook.com/Chania-Rock-Festival-349225545269416/
http://www.chaniarockfestival.gr/

93