ELDER

Οι Elder από την “εξωτική” Μασαχουσέτη είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα του ψυχεδελικού stoner/doom/όπως-θες-πες-το-δικέ-μου rock και το απέδειξαν περίτρανα με το περσινό τους “Lore”, με το οποίο στην τσέπη τους επισκέφτηκαν το Fuzztastic Planet Fest το περασμένο καλοκαίρι. Το Rockway.gr ανέθεσε στο Δημήτρη Μαρσέλο να συζητήσει με τον ιθύνοντα νου τους, Nick Di Salvio, για παλιά και νέα, εν όψει της εμφάνισης τους στο An Club στις 12 Μαΐου (FB Event).

Nick, καλώς ήρθες στο Rockway.gr! O Γηραιός (Elder) γίνεται όλο και γηραιότερος. Τι θυμάσαι από τη νεότητα του;
Αμυδρά θυμάμαι τον καιρό που ήμασταν απλώς τρεις φίλοι που τζάμαραν σε κάποιο υπόγειο.  Κάποια στιγμή στην πορεία μετατράπηκε σε μια σοβαρή ασχολία, αλλά το βασικό στοιχείο των τριών φίλων που τζαμάρουν παραμένει. Στεκούμενη τώρα στο κατώφλι της τέταρτης Ευρωπαϊκής μας περιοδείας, μου φαίνεται τρελό που ακόμη μπορώ να θυμάμαι την εποχή που το stoner rock δεν ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένο!

Το περσινό σας “Lore” ήταν ένας δυναμίτης. Μοιάζει να είναι μια συλλογή με ιστορίες, αν κάποιος συνδυάσει τον τίτλο του με τους τίτλους των τραγουδιών και το εξώφυλλο. Τι μας εξιστορεί;
Σε ευχαριστώ! Συνεργαζόμαστε πάντα στενά με τον Adrian Dexter για τη δημιουργία του εξώφυλλου παράλληλα με τα τραγούδια και πιστεύω πως τα δυο τους είναι συγχρονισμένα σε αυτό το album. Κάποια από αυτά όντως λένε κάποιες ιστορίες, αλλά στην ολότητα του το στιχουργικό περιεχόμενο του album διαλογίζεται πάνω σε ζητήματα ζωή και πνευματικότητας. Κυρίως πως αντιλαμβανόμαστε τη ζωή γνωρίζοντας την θνησιμότητα μας και τι ιστορίες δημιουργούμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Οι Elder σαν όλους τους γηραιούς, φάινονται να είναι καλοί “παραμυθάδες”. Ποιο γνωστό παραμύθι θα ήθελες να μετατρέψεις σε ένα concept album και γιατί;
Δύσκολη ερώτηση. Δεν είμαι σίγουρος πως είμαστε κατάλληλοι για να προσαρμόσουμε κάποιο παραμύθι σε μουσική. Θα ήταν ενδιαφέρον να δοκιμάσουμε το Hansel and Gretel. Αιωρούνται πολλά περίεργα συναισθήματα σε αυτήν την ιστορία, από το φόβο ως τη χαρά και όλα τα ενδιάμεσα.

Διάβασα πως αγαπάτε μπάντες σαν τους Colour Haze, Dungen και Motorpsycho. Αυτό με κάνει να φαντάζομαι πως το επόμενο σας βήμα θα είναι αλλόκοτο και ιδιαιτέρως ψυχεδελικό. Έχετε ήδη κάποια riffs στην αποθήκη για κάτι τέτοιο;
Έχουμε ήδη κάνει αρκετή δουλειά για ένα νέο album και θα παίξουμε κάποια νέα κομμάτια στο επερχόμενο tour. Οι επιρροές μας είναι πραγματικά παντού στη μουσική μας, αλλά ως τώρα δεν μπορώ να πω πως υπάρχει ενιαία κατεύθυνση στο νέο υλικό. Κάποιες φορές πιάνω τον εαυτό μου να γράφει riffs που πάνε πίσω στο πρώτο μας δίσκο και άλλες φορές παίζουμε μουσική που δεν έχει καμιά σχέση με το heavy metal. Πάντως ναι, γενικά μπορώ να πω πως το νέο υλικό θα είναι πιο ψυχεδελικό όμως επίσης και πολλά άλλα πράγματα.

Θα σκεφτόσασταν ποτέ να ηχογραφήσετε σε κάποιο περίεργο μέρος, όπως σε μια σπηλιά; Πιστεύω πως μια φυσική ατμόσφαιρα θα έκανε καλό στον ήχο σας.
Σίγουρα! Νομίζω πως είμαστε ενθουσιώδεις στην προοπτική του πειραματισμού σε πολλού μη συμβατικούς τρόπους. Συχνά φαντασιώνομαι να παίζουμε ζωντανά σε περίεργα μέρη, όπως εγκαταλελειμμένα κάστρα και περίεργα εξωτερικά μέρη.  To σκοτεινό rock club που μυρίζει πολυκαιρία μπορεί να γίνει καταθλιπτικό μέρος μετά από λίγο, όχι η καλύτερη ατμόσφαιρα να μεταδώσει μουσική που υποτίθεται πως είναι ανεβαστική και επική.

Στη Μασαχουσέτη υπάρχει πολλή μουσική σκληράδα. Έχει να κάνει με τον αέρα που αναπνέετε;
Καλή ερώτηση. Υπάρχει πολλή και καλή μουσική σε όλα τα ιδιώματα στην πολιτεία μας. Ίσως να έχουμε και εμείς το Σκανδιναβικό σύνδρομο. Ο καιρός είναι κρύος και σκατένιος το μισό χρόνο, οπότε πρέπει να διασκεδάζεις τον εαυτό σου παίζοντας μουσική ή πηγαίνοντας σε συναυλίες. Επίσης, υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια εδώ, ειδικά στη Βοστόνη, και υποψιάζομαι πως η νεολαία κάνει μια μουσική σκηνή πιο ζωηρή.

Σύντομα ξεκινάτε λοιπόν, μία ακόμη ευρωπαϊκή περιοδεία. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκού κοινού και αμερικάνικου, αν υπάρχει βέβαια;
Τα αμερικάνικα κοινά μπορούν να διαφέρουν μεταξύ τους όπως ακριβώς και τα ευρωπαϊκά. Θα έλεγα πως υπάρχει μια ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκών και βορειοαμερικανικών κοινών, παρά με το κοινό στην Καλιφόρνια για παράδειγμα. Οι άνθρωποι τρελάθηκαν πέρυσι στη Δράμα στο Fuzztastic Planet Festival, ήταν εκπληκτικό! Δεν βλέπεις τέτοιο ενθουσιασμό παντού. Στη Σκανδιναβία είναι πιθανότερο οι θεατές να στέκονται με τα χέρια σταυρωμένα, ακόμη και αν γουστάρουν πολύ. Γενικά, μπορώ να πω πως οι Ευρωπαίοι είναι πιο δεκτικοί στον ήχο μας. Οι περιοδείες που κάνουμε στην Ευρώπη είναι καλύτερες για εμάς για αυτό και βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας.

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα πολιτικής κατάρρευσης εξ αιτίας της μεγάλης προσφυγικής ροής από τη Μέση Ανατολή και πριν μερικούς μήνες είχαμε δραματικά γεγονότα. Σε ανησυχεί καθόλου αυτό; 
Αν αναφέρεσαι την σωματική μας ακεραιότητα, δεν νομίζω οποιοσδήποτε από εμάς ανησυχεί για αυτήν. Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη είναι παγκόσμιο πρόβλημα και το σκέφτομαι συχνά αυτό, όπως όλοι θα έπρεπε. Τελευταία σκέφτομαι πολύ την άνοδο του φασισμού στην δική μου χώρα.

Πως ήταν η εμπειρία του Fuzztastic Planet Festival; Επιζήσατε την ολοκληρωτική επίθεση των κουνουπιών;
Αυτό το φεστιβάλ ήταν αναμφισβήτητα μια από τις πιο γαμάτες εμπειρίες της περσινής χρονιάς. Η ατμόσφαιρα εκπληκτική, οι μπάντες φοβερές και γνωρίσαμε αυθεντικά άτομα, τα οποία χαιρόμαστε να έχουμε για φίλους. Δε θυμάμαι να είχαμε θέμα με τα κουνούπια. Στη Νέα Αγγλία υπάρχουν δισεκατομμύρια, οπότε ίσως να μην τα προσέχω πια!

Και πάλι στην Ελλάδα! Είπες και νωρίτερα πως θα ακούσουμε νέα πράγματα;
Ναι, επιπροσθέτως με ένα νέο κομμάτι, επαναπροσδιορίζουμε το υλικό της setlist και στήνουμε κάποια νέα jams που κανείς δεν έχει ακούσει. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία με εμάς να αυτοσχεδιάζουμε περισσότερο από το κανονικό.

Σαν επίλογο θα ήθελες να καλέσεις τους Έλληνες rockers στο An Club τη 12η Μαΐου, χρησιμοποιώντας τους στίχους σας;
Δεν ξέρω αν κάποιοι στίχοι μας είναι κατάλληλοι για να απευθύνονται σαν προσκλήσεις σε συναυλίες, αλλά είμαστε πέραν του λογικού ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στην Αθήνα και ελπίζω όλοι όσοι μας διαβάζουν τώρα να έρθουν να μας δουν!

785

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.