OZZY OSBOURNE: "Blizzard of Ozz"

Μετά τη φυγή του από τους Black Sabbath, ο John Michael Ozbourne, κλείστηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου (ανοίγοντας την πόρτα μόνο σε Dealers και στα παιδιά που παρέδιδαν τις πίτσες) και επί μονίμου βάσεως κομμάτια.

Μία μέρα των ημερών, η τωρινή του σύζυγος και Manager, Sharon Arden, του χτύπησε τη πόρτα και τον έβγαλε από το λήθαργο, τον ξύπνησε, καθώς ο ίδιος αδικούσε τις δυνάμεις του.

Τον έκανε να σταθεί στα πόδια του και πάλι και να πιστέψει στον εαυτό του. Αφού βρήκε κάποιον ονόματι Randy Rhoads (πρώην Quit Riot), πήρε τη θέση του κιθαρίστα απλά και μόνο κάνοντας ζέσταμα για την Audition, διακόπτοντας τον ο Original Prince Of Darkness, λέγοντάς του “Ok, είσαι μέσα”. Συμπλήρωσε τα ο κουαρτέτο με τον Bob Daisley και τον Lee Keslake στο μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα (με τη μετέπειτα προσθήκη του Don Airey στα πλήκτρα), ξεκίνησαν τη διαδικασία ηχογράφησης την νέας του μπάντας. Ο Ozzy, μας ξανά συστήθηκε, φεύγοντας από το κλασσικό του γνώριμο ύφος, σε ακόμα πιο βαριά μονοπάτια και σηματοδότησε τη νέα εποχή του, μακριά από τη πρώην του μπάντα, προσπαθώντας να αποδείξει στον εαυτό του και στον κόσμο, ότι υπάρχει ζωή και μετά από τους Sabbath.

Το Blizzard Of Ozz, είναι το ντεμπούτο άλμπουμ του Madman. Κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου 1980. Ηχογραφήθηκε στο Surrey, του Ηνωμένου Βασιλείου και έγινε 4 φορές πλατινένιο στην Αμερική. Έχει πουλήσει πάνω από 6.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και είναι το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις και το πιο μοσχοπουλημένο του Ozzy, μέχρι σήμερα. Στην Αγγλία, είναι το πρώτο σόλο άλμπουμ του, που έχει γίνει ασημένιο (60.000 αντίτυπα). Τα κομμάτια Mr Crowley και Crazy Train βγήκαν και σαν Single. Ανέβηκε στο Νο9 των Top Tracks του Billlboard Chart και παρέμεινε στη κορυφή για περισσότερο από 25 χρόνια στα ραδιόφωνα.

Randy-Rhoads

Το Blizzard, αποτελεί ένα από τα δύο στούντιο άλμπουμ που ηχογράφησε ο Madman με τον Randy σύνθεσή του, ο ποίος βρήκε τραγικό θάνατο τον Μάρτιο του 1982, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα αναλύσουμε σε άλλο κεφάλαιο.

Τι το έκανε όμως αυτό το άλμπουμ τόσο κλασσικό; Αν δείτε στο τέλoς το Track List, θα σας λυθεί η απορία από μόνη της. Λίγο τα κομμάτια που περιέχει, τα οποία ακόμα συνοδεύουν τον Madman στις συναυλίες του, λίγο η νέα του αυτή προσπάθεια να τραβήξει (με απόλυτη επιτυχία) τα βλέμματα και πάλι πάνω του, λίγο οι στίχοι, δεν ήθελε και πολύ. Άφησα όμως το μεγαλύτερο βαρίδιο ευθύνης στο ιθύνον νου της μελωδίας και της μουσικής του δίσκου. Τον Randy Rhoads, ο οποίος ξεχειλίζει από ταλέντο και μαγεύει με τη κιθάρα του οποιονδήποτε τύχει να πέσει στο άκουσμά της. Αυτόν τον υποσχόμενο τότε νεαρό που στη μικρή του καριέρα, πρόλαβε και τόλμησε να δημιουργήσει άθελά του, τη δική του μουσική σχολή κιθάρας παραδίδοντας μαθήματα (κυριολεκτικά και μεταφορικά τότε εν ζωή, τώρα από τη Valhalla που βρίσκεται εκεί ψηλά). Απλά υποκλίνομαι στο ταλέντο του και δίνω συγχαρητήρια σε αυτό τον διαβολάκο από το Birmingham (Ozzy) για την ικανότητα του να ανακαλύπτει καταπληκτικούς κιθαρίστες.

To Blizzard Of Ozz, αναμένεται να επανακυκλοφορήσει ξανά, προς τα τέλη του 2010, με την αυθεντική σύνθεση του όμως αυτή τη φορά, σε νέα διπλή έκδοση με πολλά καλούδια και ακυκλοφόρητα θέματα. Η αφορμή Το πρόσχημα είναι μέσα στα πλαίσια της “νέας μόδας” με τις επετειακές εκδόσεις. Αναμένεται να βγει σε 2 Disc Deluxe 30th Anniversary Edition με Demos, Rarities και Previously Unreleased Live Material, για όλο τον κόσμο και σε μία άλλη Limited Super Deluxe Edition, που θα βγει μόνο στο U.K. oκαι θα περιλαμβάνει ένα νέο σχεδιασμένο DVD σε Digipack συσκευασία με 2 CD’s (όπως και στην άλλη έκδοση), ένα 65λεπτο DVD με συναυλία που δεν έχει δει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, συνεντεύξεις τόσο της μπάντας, όσο και του Ozzman, 3 Fender Guitar Picks, Stickers, μία Faux πρόσκληση προς την ανάσταση του Aleister Crowley και ένα 18 εκατοστών επί 12 εκατοστά γυαλιστερό 58σέλίδο βιβλιαράκι. Ημερομηνίες κυκλοφορίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Trivia:

  • Το κομμάτι Suicide Solution (λύση αυτοκτονίας/ διάλειμμα αυτοκτονίας) κατηγορήθηκε για τους στίχους του ότι περιείχε μηνύματα που σε παρέπεμπαν στο να αυτοκτονήσεις. Στο τραγούδι αυτό, χρησιμοποίησε τη λέξη λύση, που σημαίνει ουσία (στην περίπτωση αυτή, ένα οινοπνευματώδες ποτό) διαλυμένα σε υγρό και όχι με την έννοια της επίλυσης ενός προβλήματος. Ο ίδιος ο Ozzy, είχε ένα δια βίου αγώνα με τον εθισμό οινοπνεύματος και το τραγούδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτόν, διότι απεικονίζει την προσωπική του αυτοκαταστροφή που αντιμετώπιζε πριν ο ίδιος καθαρίσει και σε αυτό ο ακριβός αναφερόταν. Με αυτούς τους ισχυρισμούς, οι γονείς του 14χρονου Eric A. (από το St. Louis Park της Minnesota), ο οποίος αυτοκτόνησε με μια καραμπίνα, έσυραν στο δικαστήριο τον Ozzy παρέα με τους Ac/dc, Judas Priest, Black Sabbath και Mötley Crüe κα τη δισκογραφική. Με το πρόσχημα ότι έπεσε θύμα των στίχων του και η υπόθεση έλαβε τέλος με τις κατηγορίες να κρίνονται αβάσιμες και η Metal κοινότητα να αθωώνεται.
  • Το ίδιο τραγούδι, μπήκε στο μετέπειτα δίσκο του Prince Of Darkness (Randy Rhoads Tribute) και άμα ακούσετε προσεκτικά στο τέλος του κομματιού, ακολουθεί ένα σόλο. Αυτό, είχε χρησιμοποιηθεί πρώιμα από την εποχή που ήταν στους Quit Riot. Η αρχική έμπνευση του σόλο είχε διάρκεια 6 λεπτά και περιείχε εκτενή αναφορές στα κομμάτια Goodbye To Romance και Mr Crowley.
  • Randy-Rhoads
  • Το κομμάτι Mr Crowley, για όσους δεν το γνωρίζουν, αναφέρεται στον αλχημιστή, μάγο και δημιουργό της δικιάς του σχολής μυστικισμού και αποκρυφισμού Aleister Crowley.
  • Τα Crazy Train και Mr Crowley, περιλαμβάνονται στο Guitar Hero World Tour
  • Το Crazy Train θα το βρείτε επίσης και στο αναμενόμενο Rock Band 3.
  • Λόγω μιας διαμάχης που υπήρχε μεταξύ Kerslake και Diasley εναντίον του Ozzy, με την αφορμή ότι δεν είχαν πληρωθεί οι πρώτοι για το δίσκο αυτό και δεν έπαιρναν τα χρήματα που τους αναλογούσαν από τα ποσοστά και τα κέρδη κλπ, ο δίσκος αυτός, όπως και ο επόμενος (Diary Of A Madman) που έχουν συμμετάσχει αυτοί οι δύο μουσικοί, επανακυκλοφόρησε το 2002, αντικαθιστώντας τα μέρη του μπάσου και των τύμπανων και με επιπλέον Bonus κομμάτι – ια. Την θέση τους για τις ανάγκες των επανηχογραφήσεων, πήραν οι Robert Trujillo και Mike Bordin αντίστοιχα. Για αυτό, ελέγξτε την έκδοση που έχετε μήπως ανήκετε στους τυχερούς που κατέχουν τη Original Version.
  • Στα αρχεία του Studio, βρίσκεται και μία κασέτα που είχε το άλμπουμ σε 8 κομμάτια άλλα στην τελική τους μορφή και άλλα σε ντέμο. Με κάποιον τρόπο, το περιεχόμενο του διέρρευσε ευρύτερα. Σε αυτή λοιπόν την έκδοση της κασέτας, υπάρχει ένα Reprise του Crazy Train το οποίο περιλαμβάνεται στο τέλος του προγράμματος τέσσερα.

Track Listing – Original Version

  1. I Don’t Know
  2. Crazy Train
  3. Goodbye To Romance
  4. Dee [Instrumental]
  5. Suicide Solution
  6. Mr Crowley
  7. No Bone Movies
  8. Revelation (Mother Earth)
  9. Steal Away (The Night)

Track Listing – 2002 Version:

  1. I Don’t Know
  2. Crazy Train
  3. Goodbye To Romance
  4. Dee [Instrumental]
  5. Suicide Solution
  6. Mr Crowley
  7. No Bone Movies
  8. Revelation (Mother Earth)
  9. Steal Away (The Night)
  10. You Lookin’ At Me Lookin’ At You (Bonus Track)

ΜΕΛΗ:
Ozzy Osbourne: Lead Vocals
Randy Rhoads: Guitar
Bob Daisley: Bass, Backing Vocals
Lee Kerslake: Drums, Percussion
Don Airey: Keyboard

Robert Trujillo: Bass (2002 Reissue)
Mike Bordin: Drums (2002 Reissue)

PRODUCER & ENGINEER:
Max Norman

Γιώργος Βαλιμίτης

435