THE WRETCHED END

Το φαινόμενο των projects δεν είναι τωρινό. Ειδικά στο black metal χώρο υπήρξε μια εποχή όπου τα projects πα­ρα­λί­γο να είναι περισσότερα από τα κα­νο­νι­κά συγκροτήματα των μουσικών. Για­τί τα λέμε όλα αυτά; Οι The Wretched End είναι ένα συγκρότημα που α­πο­τε­λεί­ται από μέλη γνωστών ο­νο­μά­των του black metal (Samoth – Emperor/Zyklon, Nils Fjellström – Dark Funeral/In Battle/Aeon και Cosmo – Mindgrinder) και το οποίο πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Ominous”.

Το rockway.gr ήρθε σε επαφή με τους Samoth (κιθάρα) και Cosmo (μπάσο/φωνητικά), με τους οποίους συζήτησε για τις προσδοκίες που έχουν, για το μέλλον του συγκροτήματος και για άλλα ενδιαφέροντα (πιστεύουμε) πράγματα.

Είσαστε μια νέα μπάντα, η οποία όμως αποτελείται από μουσικούς που έχουν αρκετή εμπειρία. Πως έτυχε και συναντηθήκατε και τι ήταν αυτό που σας ώθησε the Wretched Endνα φτιάξετε ένα νέο συ­γκρό­τη­μα;
Cosmo: Ο Samoth και εγώ γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και συζητούσαμε τη δημιουργία ενός τέτοιου project για πολλά χρόνια. Όταν χρειάστηκε να ολοκληρώσουμε το studio lineup στο μυαλό μας ήρθε το όνομα του Nils Fjellström, ο οποίος μας έστειλε ένα video που μας απέδειξε ότι είχαμε κάνει τη σωστότερη επιλογή.

Οι The Wretched End είναι κανονικό σχήμα ή απλά ένα project;
Cosmo: Προς το παρόν είναι ένα studio project. Αλλά μπορώ να πω ότι υπάρχει ένα “band feeling”. Δεν είναι ένα project με την έννοια ότι κάναμε μια και μοναδική δουλειά, ήδη είμαστε έτοιμοι να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να ασχολούμαστε αποκλειστικά με το συγκρότημα.
Cosmo: Είμαστε πραγματικά πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, τα κομμάτια είναι δυνατά, η παραγωγή φοβερή και το artwork δίνει στο δίσκο το οπτικό πρίσμα που θέλαμε. Ελπίζουμε ότι όσοι ακούσουν το δίσκο θα συμμεριστούν την άποψη μας.

Είμαι σίγουρος ότι για μια μπάντα με μουσικούς του δικού σας διαμετρήματος θα είχε αρκετές προτάσεις από δισκογραφικές εταιρείες για την κυκλοφορία του δίσκου. Αλλά εσείς αποφασίσατε να βγάλετε το “Ominous” από την εταιρεία του Samoth (Nocturnal Art Productions). Πως και πήρατε μια τέτοια απόφαση; Μήπως ένας ο λόγος ήταν ότι θέλατε να έχετε τον έλεγχο πάνω στη μουσική σας;
Samoth: Ναι, ήθελα να έχω το logo της εταιρείας μου σε μια από τις προσωπικές μου δουλειές. Έχω μια στενή συνεργασία με την, οπότε κάτι τέτοιο έβγαζε απόλυτο νόημα. Σήμερα η NAP είναι σχεδόν το ίδιο με την Candlelight και τα πάντα κινούνται μέσω του δικού της δικτύου. Φέτος έβγαλα και τον καινούργιο δίσκο των Limbonic Art “Phantasmagoria” μέσω της NAP.

the Wretched EndΣτην κριτική του δίσκου περιέγραψα τον ήχο σας ως μια μίξη thrash, death και black metal στοιχείων με μια αρκετά ‘φρέσκια’ άποψη. Πως θα περιγράφατε εσείς τη μουσική σας;
Cosmo: Η βάση της είναι σίγουρα το thrash και το death metal. Παρόλα αυτά υπάρχει μια πιο black metalπροσέγγιση σε κάποια κομμάτια ή σε ορισμένα σημεία κάποιων κομματιών. Αυ­τό μάλ­λον προσθέτει στη φρε­σκά­δα, μαζί βέβαια και με τις ενορ­χη­στρώ­σεις των τρα­γου­διών.

Υπάρχουν κάποιες μπάντες που θα μπορούσαμε να πούμε ότι σας επηρέασαν στο είδος της μουσικής παίζετε;
Cosmo: Ορισμένες μπορεί να τις καταλάβει κανείς πολύ εύκολα, απλά και μόνο ακούγοντας το δίσκο, αλλά νομίζω ότι η βασική μας επιρροή είναι το thrash και το death metal. Μπάντες όπως Slayer, Metallica, Megadeth, Kreator, Morbid Angel, Mercyful Fate, Sepultura, Obituary, Strapping Young Lad και πάρα πολλές ακόμα έχουν παίξει το ρόλο τους (σε διαφορετικό επίπεδο η κάθε μια) στο πως γράφουμε μουσική ή στο πως την προσεγγίζουμε. Όταν έρχεται η ώρα να ενορχηστρώσουμε ή να παίξουμε τα τραγούδια τα πάντα κρίνονται από το πως περνάμε όλες αυτές τις επιρροές στη δικιά μας μουσική.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε τα κομμάτια σας. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος που δουλεύετε;.
Cosmo: Μπα, φέρνουμε προς συζήτηση ότι ιδέες έχει ο καθένας, είτε είναι ολοκληρωμένες ιδέες, είτε κουπλέ είτε ακόμα και απλά riffs. Στη συνέχεια προσπαθούμε να ταιριάξουμε ότι έχουμε γράψει και δουλεύουμε πάνω σε αυτό που προκύπτει, κάνοντας τις αλλαγές που θεωρούμε ενδιαφέρουσες ή απαραίτητες. Βασικά αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε.

the Wretched End

Είμαι αρκετά σίγουρος ότι οι στίχοι ακολουθούν το ίδιο στιλ με τη μουσική. Σκοτεινοί και επιθετικοί. Πείτε μιας κάποια πράγματα για αυτούς.
Samoth: Οι στίχοι ασχολούνται με μια πληθώρα θεμάτων, άλλα έχουν κάτι το ‘αποκαλυπτικό’. Υπάρχει και αρκετή κριτική για τον αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει πολλοί άνθρωποι. Για παράδειγμα οι στίχοι του “Human Corporation” βασικά ασχολούνται με τον υπερκαταναλωτισμό της κοινωνίας και σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη αποξένωση από τη φύση. Προσωπικά εμπνέομαι πολύ από τη φύση, νιώθω σα στο σπίτι μου. Παρατηρώ τον τρόπο, με τον οποίο πολλοί μεταχειρίζονται τη γη και βλέπω ότι πολλοί δε σκέφτονται μακροπρόθεσμα.
Το κομμάτι “Red Forest Alienation” μιλά για το ατύχημα στο Chernobyl accident, είναι κατά κάποιο τρόπο περιγραφικό. Προσπαθώ να φτιάξω μια ζοφερή εικόνα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, για το οποίο ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Όπως λένε και οι στίχοι “ένα μνημείο της ανθρώπινης αποτυχίας”.

Και οι τρεις έχετε υπάρξει σε κάποια στιγμή της καριέρας σας μέλη black metal συγκροτημάτων. Πως πιστεύετε ότι οι οπαδοί του black metal θα αντιδράσουν σε ένα δίσκο όπως το “Ominous”; Για παράδειγμα πιστεύετε ότι οι οπαδοί των Emperor θα μπορέσουν να ταυτιστούν με τη μουσική σας πρόταση;
Samoth: Σίγουρα, πιστεύω ότι οι The Wretched End απευθύνονται στους περισσότερους οπαδούς του ακραίου metal. Ίσως όχι στους περισσότερους “true” black metal πιουρίστες, αλλά πιστεύω ότι όλοι μπορούν να βρουν στοιχεία που να τους αρέσουν.

Υπάρχουν κάποια σχέδια για περιοδεία;
Cosmo: Για την ώρα όχι. Δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό και είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό. Πάντως μπορεί στο μέλλον να δώσουμε κάποια lives, θα δούμε τι θα γίνει με αυτό. Είμαστε καλοί στα lives και σίγουρα το υλικό αξίζει να αποδοθεί ζωντανά. Πάντως τώρα δίνουμε περισσότερο βάρος στο νέο υλικό.

the Wretched End

Samoth, μετρώντας από τις πρώτες ημέρες των Emperor αποτελείς μέρος της metal σκηνής για περίπου είκοσι χρόνια. Έχεις πραγματοποιήσει όλα τα όνειρα που είχες τότε;
Samoth: (γέλια) είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ακόμα όνειρα που μένει να πραγματοποιηθούν, αλλά έχω επιτύχει πολλούς από τους στόχους που είχα μεγαλώνοντας, και ένας από αυτούς ήταν να γίνω ‘επαγγελματίας’ μουσικός. Σίγουρα υπήρξαν οι καλές και οι κακές στιγμές, αλλά είμαι αληθινά υπερήφανος για τα επιτεύγματα μου, τόσο με τους Emperor όσο και με τα άλλα projects που έχω κατά καιρούς ασχοληθεί.

Που βλέπεις τον εαυτό σου σε, ας πούμε, δέκα χρόνια από τώρα;
Samoth: Να φτυαρίζω χιόνια πάνω στο βουνό … και να παίζω metal, προφανώς!

Για το τέλος να σε πάω κάποια χρόνια πίσω. Το 1997 έπαιξες με τους Emperor στην Ελλάδα στο “Open Air Festival” με τους Venom ως headliners. Έχεις κάποιες αναμνήσεις από τότε;
Samoth: Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γεγονός για εμάς. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε σε ένα πραγματικό open air φεστιβάλ και το γεγονός ότι παίξαμε support στους Venom, ήταν κάτι τεράστιο. Θυμάμαι ότι είχαμε ένα φανταστικό ταξίδι και ότι συναντήσαμε πολλούς αφοσιωμένους Έλληνες οπαδούς.

Samoth και Cosmo σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσάς.
Samoth: Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Εύχομαι όλοι εσείς οι metal fans εκεί έξω να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας και να ακούσετε το ντεμπούτο μας, “Ominous”.

Συνέντευξη στο Δημήτρη Καρβούνη

262