IVAR BJORNSON & EINAR SELVIK'S SKUGGSJA: “Skuggsja”

Ω ρε Halford μου, μεσημεριάτικα…

Συγχώρεσέ με φίλε αναγνώστη για το αυθόρμητον, αλλά η απόγνωση που νιώθω κάθε φορά που πέφτει στα χέρια μου σκανδιναβικός δίσκος τραγουδισμένος στη μητρική οποιασδήποτε χώρας της περιοχής αυτής, πρέπει κάπως να εκφραστεί.

Άλλες φορές γονατίζω στα πατώματα υψώνοντας τα χέρια σαν τον Willem Dafoe στο “Platoon” φωνάζοντας “γαμώ τη γλώσσα σας γαμώ, σαν να μου έμεινε το κόκκαλο από την τσιπούρα στο λαιμό, το φελέκι μου”, άλλες φορές βλέπω σουηδικές τσόντες έτσι, για στατιστικούς λόγους, για το γαμώτο που λέει ο απλός σοφός (λέμε τώρα, μέχρι να αρχίσει η Τατιάνα κι οι άλλες κλώσες την ακαδημαϊκή επιμόρφωση του) λαός μας…

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Οι κύριοι Ivar Bjornson, κιθαρίστας / συνθέτης των ημίθεων Enslaved και Einar Selvik, ιθύνων νους των folk / doom / otina’nai Wardruna συνεργάζονται σε ένα project με την ονομασία Skuggsja, μελοποιώντας αρχαία ποίηση της πατρίδας τους, μεταφέροντάς τους σε ένα movie helper δισκάκι, πολλαπλών αν και ευδιάκριτων επιρροών. Αρκετά ενδιαφέρον υλικό, με βαριές παραμορφωμένες κιθάρες που αναμειγνύονται με ήχους που παράγονται από ένα πλήθος παλαιών παραδοσιακών οργάνων, soundtrackικής φύσεως και φυσικά μη ψυχαγωγικό, προορισμένο για ακροάσεις σε στιγμές που θέλεις να πειραματιστείς με το μυαλό σου, σε ανώτερα “γκεστάλτς”.

Τραγουδισμένο στη μητρική τους με εναλλαγές ανάμεσα σε καθαρά και harsh black metal growls, από την οποία δεν καταλαβαίνω γρι (απορώ ρε Κομιτούδη – φίλος / μεταλλάς / μετανάστης –  πως στον πέοντα συνεννοείσαι εκεί πάνω), το “Skuggsja”, είναι αξιόλογο και φίλοι του viking metal των Enslaved, όπως και οι φίλοι του pagan ύφους των Wardruna, θα βρουν πολλά στοιχεία που θα τους ελκύσουν. Δεν είναι δα και κάτι φοβερό, αλλά ούτε κάτι που μπορείς να το χαρακτηρίσεις κακό. Ένα ηχητικό film, που καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό του συμπαντάκι. Από την άλλη, είναι και Κυριακή, je suis hangoverίτης επίσης, δεν είμαι και για πολλά – πολλά, δεν έβαλα και Sieges Even να παίζουν, οπότε καταλαβαίνεις…

Τσεκάρεις και πράττεις κατά μουσική συνείδηση.

511

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.