CRYSTAL VIPER

Λίγους μήνες μετά το πρώτο τους live άλμπουμ και την εμφάνισή τους στο Keep It True της Γερμανίας, οι Crystal Viper επιστρέφουν με το τρίτο τους full length studio άλμπουμ με τίτλο “Legends”, διατηρώντας τη φλόγα του παραδοσιακού heavy metal. Το Rockway μιλάει με την ηγετική μορφή της μπάντας, την Marta Gabriel (φωνή – κιθάρα), για το παρόν και το μέλλον της μπάντας.

Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με το concept του “Legends”.
Οι στίχοι στο “Legends” βασίζονται σε παλαιές πολωνικές ιστορίες, μύθους και ιστορικά γεγονότα από το Μεσαίωνα. Θα έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο για να σας μιλήσω για όλα αυτά, αλλά πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πίσω από όλους τους στίχους. Αξίζει να είσαι καλός για τους άλλους, και να μην κάνεις άσχημα πράγματα για να τους συνανθρώπους σου, διότι το κακό πάντα επιστρέφει …

Πώς ήταν οι ηχογραφήσεις του “Legends” και ποιες είναι οι διαφορές από το προηγούμενο άλμπουμ;
Λοιπόν, η ηχογράφηση του “Legends” ήταν η πιο συνειδητή ηχογράφηση μας. Δηλαδή, κατά τις προηγούμενες ηχογραφήσεις προσπαθούσαμε πολλά νέα πράγματα, δοκιμάζαμε νέους εξοπλισμούς και ούτω καθεξής. Αυτή τη φορά ήμασταν σίγουροι για τα πάντα, γνωρίζαμε τι είδους ήχο θέλουμε να έχουμε για το άλμπουμ και το είδος του εξοπλισμού που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε… Η άλλη διαφορά ήταν ότι γίναμε πιο ώριμοι μουσικοί και ανεβήκαμε σε νέα επίπεδα. Βέβαια, ως μουσικοί, ακόμα μαθαίνουμε και πάντα θα μαθαίνεις όσο παίζεις μουσική.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των οπαδών και του Τύπου σχετικά με το “Legends” μέχρι τώρα;
Yπάρχουν πολύ καλές κριτικές, όπως επίσης και κάποιες όχι τόσο καλές (γέλια), κάτι που είναι φυσικό, αλλά γενικά οι αντιδράσεις είναι πραγματικά καλές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μηνύματα από τους οπαδούς μας που πήραν το “Legends” και τους αρέσει πραγματικά. Aυτή είναι η καλύτερη κριτική και αντίδραση για μας.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από τις συναυλίες των Crystal Viper στην Ελλάδα;
Παίξαμε στην Ελλάδα 3 φορές, και όλες αυτές οι συναυλίες ήταν φανταστικές! Οι άνθρωποι τραγουδούσαν μαζί μας, ούρλιαζαν και απολάμβαναν όλο το show, όπως και εμείς. Συναντήσαμε επίσης πολλά άτομα από το Excalibur Heavy Metal FC στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μας κάλεσαν στο club τους πριν από τη συναυλία. Κάθε φορά που παίξαμε στην Ελλάδα, τα πάντα ήταν τέλεια οργανωμένα. Και κάτι άλλο… Θα σου πω ένα μυστικό, μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μου είναι το φαγητό, και έχετε τρομερή ποιότητα φαγητών στην Ελλάδα!

Έχετε κάποια σχέδια για περιοδεία ώστε να υποστηρίξετε την κυκλοφορία του “Legends”;
Ναι, υπάρχουν κάποια σχέδια σχετικά με την περιοδεία του “Legends” για το επόμενο έτος, αλλά είναι λίγο νωρίς για να πούμε λεπτομέρειες.

Κάποια άλλα μελλοντικά σχέδια για τους Crystal Viper;
Ελπίζουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συναυλίες, για να διατηρηθεί η φλόγα του metal. Θέλουμε να επισκεφτούμε κάθε γωνιά στον κόσμο που είναι πεινασμένη για heavy metal! Φυσικά, έχουμε επίσης αρχίσει να δουλεύουμε στο επόμενο, 4ο, άλμπουμ μας.

Crystal Viper

Τι γίνεται με το άλλο project σου, τους Born Again;
Οι Born Again ακούγονται τελείως διαφορετικοί σε σύγκριση με τους Crystal Viper. Παίζουμε επίσης, heavy metal, αλλά είναι λίγο πιο σύγχρονο. Φυσικά τα τραγούδια είναι πολύ μελωδικά και δυναμικά. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στο ντεμπούτο άλμπουμ μας, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους μήνες. Αλλά εγώ δεν θα έλεγα ότι είναι ένα project, είναι η δεύτερη μπάντα μου, στην οποία βάζω όλη μου την καρδιά… Ξέρετε, όταν κάνω κάτι, προσηλώνομαι σε αυτό..

Μου αρέσει πολύ η φωνή σου, ποιες είναι οι αγαπημένες σου τραγουδίστριες και ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου;
Ευχαριστώ! Κάποιες από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες είναι η Doro, Lee Aaron, Leather Leone, Gigi Hangach (τραγουδίστρια του πρώτου άλμπουμ των Phantom Blue), τραγουδίστριες από μπάντες όπως οι Vixen, Zed Yago, και ούτω καθεξής… Υπάρχουν επίσης τόσα πολλά συγκροτήματα που επηρέασαν τους Crystal Viper, για παράδειγμα μεγάλες μπάντες όπως οι Judas Priest, Dio, Black Sabbath, Iron Maiden, Scorpions, Virgin Steele, Warlord και πολλά, πολλά άλλα … Ο κατάλογος αυτός θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ μακρύς…

Πώς προέκυψε η διασκευή του “TV War”;
Θέλαμε να κάνουμε μια διασκευή σε ένα συγκρότημα που είναι σημαντικό για μας, που μας επηρέασε ως μουσικούς και ως μπάντα. Είμαστε όλοι οπαδοί των Accept και αν μη τι άλλο, όταν επιλέγουμε μια διασκευή, είναι ένας τρόπος για να δείξουμε και ποιες είναι οι ρίζες μας… Και φυσικά, το “TV War” είναι ένα σπουδαίο τραγούδι, που επίσης ταιριάζει μουσικά με το στυλ του νέου άλμπουμ μας.

Leather Wych ή Marta Gabriel;
To Leather Wych ήταν ένα ψευδώνυμο στενά συνδεδεμένo με το concept του πρώτου δίσκου μας. Ίσως θυμάστε ένα τραγούδι με τίτλο “I Am Leather Witch”. Από εκεί προήλθε το ψευδώνυμο. Εγώ ποτέ δεν το χρησιμοποίησα επισήμως, αλλά είναι ακόμα ωραίο, όταν κάποιοι με φωνάζουν Leather Wych.

Ποια είναι τα όνειρά σoυ όσον αφορά τους Crystal Viper;
Λοιπόν, ονειρεύομαι ότι δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου το 2012, επειδή μόνο δύο χρόνια για να παίζουμε δεν είναι αρκετά για μένα (γέλια)! Αλλά σοβαρά, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο όνειρό μου έγινε πραγματικότητα όταν δημιουργήσαμε τους Crystal Viper, μια μπάντα που παίζει την αγαπημένη μου μουσική, ένα συγκρότημα στο οποίο μπορώ να συνθέτω τη μουσική που πραγματικά αγαπώ και ένα συγκρότημα που παίζω με τους φίλους μου. Γιατί να ζητήσω περισσότερα;

Ξέρω ότι είσαι μεγάλος οπαδός του ’80s metal, πώς βλέπεις το Heavy Metal στις μέρες μας;
Νομίζω ότι το heavy metal είναι καλά στις μέρες μας. Υπάρχουν αρκετές νέες καλές μπάντες, όπως για παράδειγμα οι Steelhorse, Portrait, Enforcer ή Steelwing και τα αγαπημένα μας συγκροτήματα κυκλοφορούν καλά άλμπουμ, όπως οι Accept, Iron Maiden, Saxon ή WASP… Ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει στις συναυλίες των αγαπημένων του μπαντών… Η metal σκηνή πάει καλά νομίζω, ίσως όχι τόσο καλά στην Πολωνία, αλλά σε άλλες χώρες κάτι γίνεται.

Δηλαδή τι γίνεται στην Πολωνία; Πώς είναι τα πράγματα εκεί όσον αφορά το Heavy Metal και τι θέση έχουν οι Crystal Viper στη χώρα σας;
Heavy metal σκηνή δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου εδώ. Φυσικά, γίνονται κάποιες metal συναυλίες το χρόνο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι ξένες μπάντες που παίζουν στην Πολωνία ως μέρος της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας. Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε η μοναδική παραδοσιακή heavy metal μπάντα στην Πολωνία, που δισκογραφεί και παίζει τακτικά εκτός Πολωνίας, αλλά δεν είμαστε πολύ γνωστοί εδώ, όπως για παράδειγμα οι Vader και οι Behemoth. Το black και το death metal είναι αρκετά δημοφιλή, το παραδοσιακό heavy metal όχι τόσο πολύ. Θα έλεγα ότι βρίσκεται στο βαθύ underground.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σoυ. Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις;
Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και για την υποστήριξή σας! Heavy Metal χαιρετίσματα σε όλους τους metal maniacs στην Ελλάδα!

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ανδρέου

303