AVANTASIA: “Ghostlights”

Το προ τριετίας “The Mystery of Time” δε στάθηκε αντάξιο της πορείας των Avantasia, κάτι που έρχεται να διορθώσει το ολοκαίνουργιο “Ghostlights”.

Ένας Tobias Sammet ώριμος και κατασταλαγμένος, που δίνει πνοή στην έννοια “metal opera”, αποφεύγοντας (ευτυχώς) τα μεγαλεπήβολα μουσικά ενσταντανέ με τα οποία φλέρταρε στο παρελθόν, κάνοντας παράλληλά focus σε πιο σαφείς ηχητικές δομές.

Πληθώρα guest κι εδώ, με ονόματα όπως Geoff Tate, Dee Snider, Marco Hietala, Sharon Den Adel, Michael Kiske, Ronnie Atkins, Bob Catley, Jorn Lande και Sascha Paeth, να κοσμούν το album και να δίνουν χρώμα στην πιο εύπεπτη κι ευχάριστη δουλειά των Avantasia.

Επιστήμονες ενώπιον ιδεολογικών διλημμάτων, παιχνίδια με το χωροχρόνο και την εξουσία που δίνει, συγκρούσεις μεταξύ ηθικής και προόδου, μυστικιστές με μισανθρωπικά πλάνα, κι αγνωστικιστές με πνευματικές εκλάμψεις συναντώνται στο νέο πόνημα της all star μπάντας, με πρωταγωνιστή ένα νεαρό που, στο δια ταύτα, αναζητά το νόημα της ζωής. 

Συνθέσεις που στην πλειοψηφία τους στέκονται κι αυτόνομες, με μοναδικό μείον, τη διάρκεια σε μερικές, μιας και δύσκολα πια ένας δίσκος 70 λεπτών μπορεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον καθ΄ όλη τη διάρκειά του. Από την άλλη, οι κοιλιές είναι λίγες, οπότε σε σύνολο, το “Ghostlights”, λαμβάνει θετικό πρόσημο και σε αυτόν τον τομέα.

Σίγουρα όχι η καλύτερη κυκλοφορία της μπάντας, αλλά η πιο μεστή και η λιγότερο φλύαρη. Μάλιστα, με βάση τις τελευταίες δουλειές των Edguy, θεωρώ πως ο Sammet είναι προτιμότερο να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με τους Avantasia.

Highlights: “Mystery of a Blood Red Rose”, “Let the Storm Descent Upon You” “The Haunting”, “Draconian Love”, “Isle of Evermore”, “Babylon Vampyres”, “A Restless Heart and Obsidian Skies”

552

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.