SATURNALIA TEMPLE

Μυστικισμός και μουσική. Από την αρχαίοτητα έννοιες συνυφασμένες και ο δημιουργός των ST, Tommie Eriksson το επιβεβαίωνει με τα λεγόμενα του. Ο Δημήτρης Μαρσέλος συνομίλησε μαζί του εν όψει του Lords Of The Void I (δελτίο τύπου). Δικός σας…

-Καλησπέρα, Tommie και καλωσήρθες στις σελίδες του Rockway.gr! Σε ποιο δημιουργικό στάδιο σε βρίσκουμε;
Σε ένα πολύ ενεργό και εμπνευσμένο. Γράφω πολλή μουσική τους τελευταίους μήνες. Νιώθω σαν να είναι μια από τις πιο δημιουργικέ στιγμές στη ζωή μου.

-Πως αποφάσισες να δώσεις ένα τόσο μυστικιστικό όνομα στην μπάντα; Πιστεύεις πως τα άστρα έχουν κάτι να μας διδάξουν;
Πιστεύω στην πολιτιστική τιμιότητα και για αυτό ότι το όνομα πρέπει να έχει σχέση με το τι εκείνη εκπροσωπεί. Όχι τι ο κόσμος θα ήθελε η μπάντα να εκπροσωπεί. Και από τότε που ξεκίνησα το συγκρότημα, όντας για πολλά χρόνια μυστικιστής και μάγος, ξέρω ότι χρειαζόμουν ένα όνομα να αντικατοπτρίζει αυτές μου τις ιδιότητες. Η λέξη έχει να κάνει με το θεό Κρόνο ναι, και με τα Σατουρνάλια στην Αρχαία Ρώμη (για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε link). Ο Κρόνος έχει να κάνει με ισχυρές δυνάμεις και την Πρωτεύουσα Ύλη στην Αλχημεία, και πολλές φορές νοιώθω ότι σε αυτήν την μπάντα δουλεύουμε με τον πυρήνα, τη λάβα και την σκατέργαστη και καθαρή ενέργεια. 

-Φαίνεται πως η Σουηδία έχει κυριευθεί μουσικά από αναγεννησιακά σχήματα των 60s-70s, όπως και εσείς, με μυστικιστικά θέματα. Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό;
Όντως, αλλά όχι μόνο τη Σουηδία. Όταν ξεκινήσαμε το 2006, δεν ήταν έτσι όμως, και έχω υπάρξει σε πολλά τέτοια σχήματα μιας που πάντοτε αγαπούσα εκείνη την εποχή, τη μουσική και την ενέργεια της. Όμως ως Saturnalia Temple ήταν η πρώτη φορά που είχα χρόνο να κυκλοφορήσω υλικό. Τώρα βλέπουνε αυτό το Occult retro rock revival να πεθαίνει μπρος στα μάτια μας, αλλά δεν με πειράζει, μιαε που εμείς ποτέ δεν ήμασταν μέρος του.

-Νέο album το 2015 με τίτλο“To the other”…η λέξη side είναι ίσως, αυτή που λείπει; Τι συμβαίνει αν σρ ρουφήξει η δίνη στο εξώφυλλο;
Ο τίτλος έχει πάνω από μία εξηγήσεις. Αυτό εξαρτάται από σένα βέβαια. Απεικονίζει ένα είδος πνευματικής μαύρης τρύπας. Χρειάζεται όμως πολύς κόπος να ανοίξεις μία τέτοια. Οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείς ότιωθα χαθείς μέσα της. Δες το σαν ένα μεγάλο κομμάτι τέχνης και επέτρεψε το να σε κάνει να σκεφτεί πέρα από τη ζωή όπως την γνωρίζεις.

-Τα media επιφύλαξαν καλή υποδοχή στο album, σε ενθαρρύνει αυτό ώστε να συνεχίσεις; 
Η αντίδραση των άλλων δεν αλλάζει με κανένα τρόπο τον τρόπο που σκέφτομαι ή δουλεύω. Γράφω μουσική πολύ καιρό, κυκλοφορώντας πολλά διαφορετικά πράγματα. Ένα από τα πράγματα που κάνει ευκολότερο να ζεις με τον εαυτό σου είναι όταν αντιλαμβάνεσαι πως έχεις ακεραιότητα. Εννοώ, είναι επιλογή σου. Βεβαίως είναι ευχάριστο για το εγώ να παίρνεις επαίνους, αλλά για να δημιουργήσεις κάτι πρέπει να είσαι και λίγο ναρκισιστής ούτως ή άλλως. 

-Έχετε έτοιμο κάποιο video clip. Θα ήθελες να μοιραστείς κάποιες λεπτομέρειες από το γύρισμα; 
Το video είναι για το τραγούδι “Black Sea of Power” που είναι και ο τίτλος της περιοδείας μας στην Ευρώπη Φεωρουάριο/Μάρτιο. Θα προτιμούσα να αφήσω την εικόβα να μιλήσεις από μόνη της. Μπορώ να πω όμως πως γυρίστηκε σε ένα εκπληκτικό δάσος στην Πολωνία, που έχει κάποια μυστηριωδώς γερμένα δέντρα. Ένιωσα πψς το μέρος ταίριαξε με την ατμόσφαιρα. Έχετε το νου σας. Δημοσιεύτε σύντομα!

-Επισκέπτεστε την Ελλάδα για το Lords of The Void. Τι θα ζήσουν εκείνη τη νύχτα οι θεατές; 
Για αρχή, είναι η πρεμιέρα της περιοδείας. Οπότε η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα μας ακούσει να παίζουνε το ομώνυμο τραγούδι της. Εκτός αυτού, θα ζήσουν το συνηθισμένο μας προσηλωμένο μινιμαλισμό σκληρής ύπνωσης και χάους. Αυτή η τελετουργική νύχτα θα είναι πολύ σημαντική για εμάς, και ειδικότερα για μένα, μιας που έχω να παίξω κοντά σας από το 1997 με τους Therion, και μου έχουν δημιουργηθεί πολύ καλές εντυπώσεις από την προετοιμασία του φεστιβάλ. Επίσης, φαίνεται πως και οι άλλες μπάντες ταιριάζουν με εμάς και χαίρομαι που θα πάρουμε μέρος.

-Η πρώτη συνέντευξη για το νέο έτος. Μια ευχή για τους αναγνώστες μας;
Ναι! Ο Χρόνος και ο Κρόνος πάντα κινούνται. Όπως και εμάς. Σας εύχομαι να ζήσετε εκείνη τη βραδιά και να έχετε μια καλή αρχή για το 2016. Σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

193