SPECTRAL LORE: “Gnosis”

Οι Αθηναίοι Spectral Lore, ή μάλλον ο Αθηναίος Ayloss που είναι και το μοναδικό μέλος, πρωτοεμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 2006 και έχουν σταθερή παρουσία από τότε, για κάποιο λόγο όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που πέσανε στην αντίληψη μου.

Το “Gnosis” είναι μια πειραματική προσέγγιση του Ayloss  σε πιο ανατολικούς ήχους, και για αυτό το λόγο παρά τη σχετικά μεγάλη διάρκεια της κυκλοφορίας ο ίδιος προτιμά να την θεωρήσουμε σαν EP.

Ηχητικά το black metal σε αυτήν την κυκλοφορία βγαίνει σχεδόν αυτοσχεδιασμένο, με τα riff να παίζουν με πιο παραδοσιακά folk μοτίβα και μια ατμόσφαιρα που στα πιο χαλαρά σημεία παραπέμπει, εμένα τουλάχιστον, πιο πολύ στην “χύμα” lo-fi  αισθητική του “Hex; Or printing in the Infernal Method” των Earth για παράδειγμα, μέσα από ένα μεσανατολικό-μικρασιάτικο πρίσμα όμως αντί για Americana, ή ίσως κάποιους πειραματισμούς των Meads of Asphodel, ενώ αντίστοιχα στα πιο δυναμικά και μεταλλικά περάσματα νομίζω παραπέμπει στην νοοτροπία (όχι τον ήχο) των Urfaust και Panopticon. Τα φωνητικά δε είναι πνιγμένα στην παραγωγή, διακριτικά, έως και ανεπαίσθητα, οπότε και  προσωπικά τα ταξινόμησα σαν ένα ακόμα όργανο στην ενορχήστρωση παρά σαν κάτι το πρωταγωνιστικό. Το αποτέλεσμα είναι  ένας δίσκος που ενώ δεν είναι ambient, η κιθαριστική black metal βάση παραμένει ως επί το πλείστον, κυλάει όμως σαν τέτοιος και τουλάχιστον για τις πρώτες ακροάσεις αρκετά ευχάριστα. 

Οι Spectral Lore σε αυτή  την κυκλοφορία έχουν ικανοποιήσει αρκετά τις δικές μου προσδοκίες, για την ώρα λοιπόν στηρίζω με ευχαρίστηση, με την επιφύλαξη μόνο ότι αυτή η κυκλοφορία, κατά παραδοχή του Ayloss, δεν είναι το “συμβατικό” τους ύφος αλλά ένα δημιουργικό διάλειμμα, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο αντιπροσωπεύει παλιότερες δουλείες τους. Περιμένω πάντως να δω τι ακριβώς ηχητική μορφή θα πάρει η “κανονική” τους πορεία στη συνέχεια. 

586

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.