Editors, Cyanna Mercury (4/12/2015) Gazi Music Hall

O Δεκέμβριος ακόμη σε καλές θερμοκρασίες και με τη βοήθεια τέτοιων συναυλιών, για κάποιες χιλιάδες ανθρώπους τουλάχιστον, ο υδράργυρος ανεβαίνει.

Φήμες λένε πως έμειναν μονάχα μερικές δεκάδες απούλητα εισιτήρια και ο κόσμος γέμισε το Gazi Music Hall για να παρακολουθήσει μια από τις αγαπημένες του μπάντες.

Χωρίς να αποκλίνουν πολύ από το πρόγραμμα εμφάνισης, οι Cyanna Mercury γεμάτοι όρεξη και επαγγελματισμό ανέβηκαν στη σκηνή για να βγάλουν ασπροπρόσωπους τους Editors που τους επέλεξαν για να ανοίξουν τη συναυλία.

Με ιδανικό ήχο και δυνατό performance, με το Σπυρέα να σπαρταράει μπροστά από το μικρόφωνο και ένα μπάσο κολώνα στη μίξη, σε έκαναν να ξεχνάς πως απλά άνοιγαν τη συναυλία.Οι ανατολίτικες νότες έδιναν ένα ταξιδιώτικο στυλ στη μουσική τους, η οποία σε μαγεύει με το εκπληκτικό δέσιμο που έχουν όλα τα όργανα μεταξύ τους, συμπεραλαμβανόμενης και της φωνής. Ανυπομονούμε να ακούσουμε και να απολαύσουμε ένα ολοκληρωμένο τους album. 

Μισή ώρα περιμέναμε από την έξοδο των Cyanna Mercury, ώσπου οι Βρετανοί να ανέβουν στη σκηνή και να αρχίσουν να κλέβουν τις καρδιές του κοινού, ειδικά του γυναικείου αν κρίνει κανείς από τις εκρήξεις/ουρλιαχτά με την είσοδο του Tom Smith στη σκηνή, όπου στάθηκε για λίγο μόνος του, πριν εισέλθουν και οι υπόλοιποι για το ξεκίνημα με “No Harm” από το πρόσφατο νέο τους album, “In Dream” (review).

Όπως είναι βέβαιο, μιας που μιλάμε για περιοδεία προώθησης του, άλλα 6 κομμάτια ακούστηκαν την νύχτα της Παρασκευής (“Life is a Fear”, “Salvation”, “Forgiveness”, “All The Kings”, “Ocean of Night”, .”Marching Orders”), αλλά δεν έλειψαν φυσικά, και παλαιότερα μεγάλα hit των Editors, όπως τα “Sugar”, “An End has a Start”, “Munich” και άλλα.

Χωρίς τον κιθαρίστα Justin Lockey που έγινε για τρίτη φορά πατέρας και τον Nic Willes στη θέση του,  οι Editors συγκλόνισαν για μια ακόμη φορά το αθηναϊκό κοινό, πρωτού πάνε στη Θεσσαλονίκη για τη sold out βραδια στο Principal.

O Tom τα έδινε όλα μπροστά από το μικρόφωνο με κινήσεις που ώρες ώρες φαινόταν πως πολεμάει αόρατους δαίμονες και απο κάτω θαυμάστές να τον κοιτούν στα μάτια. Η ακουστική του εκτέλεση στο “Smokers Outside the Hospital Doors” επιστέγασε την άψογη εμφάνιση του και ο κόσμος χειροκροτούσε με όλη του τη δύναμη, αν και σε γενικές γραμμές ήταν ακίνητος, αν εξαιρέσεις το χαμό βεβαίως βεβαίως όταν στο encore παίχτηκε το χιλιοτραγουδησμένο “Pappillon”.

Ο ήχος μου φάνηκε λίγο μπουκωμένος σε σχέση με ότι είχα ζήσει στο Ejekt πριν δυο χρόνια, ίσως τους εξυπηρετούσε καλύτερα ο ανοικτός χώρος, αλλά αυτό δεν κατάφερε να αφαιρέσει πολλούς πόντους από την επιτυχημένη τούτη νύχτα.
Θέλουμε και άλλο!

Setlist
No Harm
Sugar
Life Is a Fear
Blood
An End Has a Start
Forgiveness
All Sparks
Eat Raw Meat = Blood Drool
The Racing Rats
Formaldehyde
Salvation
Fingers in the Factories
Smokers Outside the Hospital Doors (Tom Smith acoustic solo)
Bricks and Mortar
All the Kings
A Ton of Love
Nothing
Munich 

Encore:
Ocean of Night
Papillon
Marching Orders

Κείμενο: Σίλντα Ζεϊνάτη
Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος

468