RADIOHEAD: "Ok Computer"

Στις 16 Ιουνίου του 1997 οι Radiohead κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο ”Ok Computer” το οποίο έμελλε να καθιερωθεί ως ένα από τα κλασσικότερα Concept Albums.

Ο δίσκος αυτός ξέφευγε λίγο από το χαρακτηριστικό Alternative Rock και φανέρωνε την διάθεση των Άγγλων για πειραματισμό.

Την εποχή του υπήρξαν πολλές συγκρίσεις με τους Pink Floyd και γι’αυτό ευθύνεται ο πιο δραματικός τόνος του αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη Concept προσπάθεια των Radiohead. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ”Ok Computer” έφτασε στη πρώτη θέση των Charts σημειώνοντας τότε την μεγαλύτερη εμπορική στιγμή του συγκροτήματος από το Oxfordshire, ενώ την ίδια στιγμή στην Αμερική βρισκόταν στη θέση 21. Το ”Ok Computer” είχε μεγάλο αντίκτυπο στο όνομα της μπάντας ενώ αναδείχθηκε τριπλά πλατινένιο σε Αγγλία και Καναδά, δύο φορές πλατινένιο στην Αμερική και πλατινένιο στην Αυστραλία. Ο δίσκος αυτός αποτελεί επίσης την προσπάθεια του συγκροτήματος να κάνει μόνο του την παραγωγή του παρά τις προσφορές πολλών παραγωγών.

Το θέμα του δίσκου είναι κατά κύριο λόγο καταπιασμένο με το πως οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν κυριεύσει την ανθρωπότητα. Είναι η ιστορία ενός άντρα ο οποίος τρελαίνεται σιγά σιγά. Ξεκινώντας ακούμε το ”Airbag” που μας διηγείται πως ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του άλμπουμ επιβιώνει ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Στο ”Paranoid Android” του άντρα έχει επηρεαστεί πάρα πολύ μετά από το ατύχημα και διακατέχεται από πολύ συχνές συναισθηματικές αλλαγές. Το ”Subterranean Homesick Alien” είναι το τρίτο κομμάτι του δίσκου και βρίσκει τον χαρακτήρα μετά από αυτές τις συναισθηματικές αλλαγές οι οποίες κατέληξαν σε βαθιά απόγνωση και κατάθλιψη στην προσπάθειά του να αντιληφθεί τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου παρατηρώντας την κίνηση της κοινωνίας.

Τα κομμάτια που ακολουθούν ”Exit Music (For A Film)” και ”Let Down” η ιστορία συνεχίζει με τον άντρα να σκοτώνει την σύντροφό του λίγο πριν το βράδυ και να πέφτει ξανά σε κατάθλιψη. Στην συνέχεια του δίσκου ο χαρακτήρας αναρωτιέται το πως μπορεί και διαπράττει αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις και με το έβδομο κομμάτι του ”Ok Computer” με όνομα ”Fitter Happier” να είναι μια προσπάθεια για να νοιώσει ο ακροατής όπως ο χαρακτήρας της ιστορίας.

Ο χαρακτήρας αποφασίζει να πεθάνει και πιστεύει πως μπορεί να το κάνει στο ”Lucky” περιμένοντας γι’αυτή τη μέρα προσδοκώντας όντως να χάσει τη ζωή του. Στο κομμάτι του κλεισίματος του δίσκου ο άντρας τελικά επιβιώνει,με τα απομεινάρια όμως της απόπειράς του εμποδίζοντάς τον να συνεχίσει με μια φυσιολογική ζωή.

Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν, συγκροτήματα όπως οι Coldplay και οι Bloc Party δήλωσαν πως η επιρροή τους από το ”Ok Computer” ήταν άμεση και πολύ σημαντική. Επίσης μουσικοί της Jazz και τις κλασσικής μουσικής διασκεύασαν σε διάφορες παραστάσεις κομμάτια από τον δίσκο αυτό.

Tracklisting:

  1. Airbag
  2. Paranoid Android
  3. Subterranean Homesick Alien
  4. Exit music (For A Film)
  5. Let Down
  6. Karma Police
  7. Fitter Happier
  8. Electioneering
  9. Climbing Up The Walls
  10. No Surprises
  11. Lucky
  12. The tourist

Παναγιώτης Πετρόπουλος

928