SCORPIONS: “50 Anniversary Re-issues”

50 χρόνια γιορτάζουν οι Σκορπιοί και επ’ ευκαιρία επανακυκλοφορούν κάποιους από τους πιο κλασσικούς τους δίσκους.

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή:

Taken By Force
Ή αλλιώς το κύκνειο άσμα του Uli Roth με τους Σκορπιούς. Ή αλλιώς το βάπτισμα του πυρός για τον Herman Rarebell πίσω από τα τύμπανα. Ή αλλιώς το τέλος της πρώτης περιόδου των Scorpions. Ή αλλιώς ένας από τους πιο κλασσικούς δίσκους όλων των εποχών. Ή αλλιώς το επιστέγασμα ενός συνόλου μουσικών που επηρέασε στην πορεία ολόκληρα μουσικά κινήματα. Ό,τι και να γράψω για το πέμπτο πόνημα των Σκορπιών λίγο θα είναι, εξάλλου έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και έχουν ξοδευτεί ώρες και ώρες σε αναλύσεις επί αναλύσεων για τη σημαντικότητα αυτού του album. Για εμένα μόνο και μόνο το “The Sails Of Charon” αρκεί για να τοποθετήσει τους Scorpions στην αθανασία.

Στη deluxe anniversary edition του “Τaken By Force” που κυκλοφορεί για τα 50 χρόνια της μπάντας θα βρούμε μερικά δυσεύρετα κομμάτια των Scorpions, όπως το “Blue Dream”, σε ένα πολύ όμορφο και προσεγμένο πακετάκι με σπάνιες φωτογραφίες, σημειώσεις και πολλά άλλα.

Tokyo Tapes
4 μηνάκια μετά την κυκλοφορία του Taken By Force οι Σκορπιοί πετάνε προς Ιαπωνία μεριά για να δώσουν τέσσερις συναυλίες σε Tόκιο, Oσάκα και Nαγκόγια. Με υλικό μόνο από το Sun Plaza του Tόκιο, αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους διπλό live album σαν δώρο προς τον Uli Roth ο οποίος ήταν μαζί τους στην τελευταία περιοδεία. Kατά πολλούς ένας από τους καλύτερους ζωντανά ηχογραφημένους δίσκους όλων των εποχών, κατά πολλούς ένα από τα καλύτερα ακροατήρια που έχουν καταγραφεί ever… ε, δεν απέχει και πολύ η δικιά μου άποψη, και σίγουρα κατ’ εμέ η καλύτερη πρώτη γνωριμία για τους νιούμπηδες σε ό,τι αφορά τους early-old Scorpions στο peak τους.

Το επετειακό πακετάκι περιλαμβάνει 2 cd εκ των οποίων το ένα περιέχει τη remastered έκδοση και το δεύτερο ζωντανές εκτελέσεις των  “Polar Nights”, “Hell Cat”, “Catch Your Train”, “He’s A Woman, She’s A Man”, “Robot Man” και του εθνικού ύμνου της Ιαπωνίας! “Kimi Ga Yo”. Άξιο αναφοράς είναι το 16σέλιδο booklet που συνοδεύει το όλο πακέτο με σπάνιες φωτογραφίες και όλα τα συναφή.

LoveDrive
H δισκάρα αυτή σηματοδοτεί τη νέα-τότε εποχή των Scorpions και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός όταν έχω να κάνω με τον μέχρι σήμερα αγαπημένο μου δίσκο των Scorpions. O Uli John Roth μετα την πρώτη ιαπωνική περιοδεία της μπάντας εγκαταλείπει το όχημα για τoυς Εlectric Sun, με τον Μatthias Jabs των Hannover να μπαίνει φουριόζος. Στο studio είχαν και τον Michael Schenker να συνυπογράφει τα “Lovedrive”, “Coast To Coast” και “Another Piece Of Meat”, οπότε δεν είναι κανείς να απορεί για το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Αισθάνομαι μικρός για να σχολιάσω, αυτός ο δίσκος έχει ξεπεράσει τη σφαίρα του κλασσικού στις συνειδήσεις όλων μας. Το “Lovedrive” ήταν ο πιο πετυχημένος μέχρι τότε δίσκος των Scorpions, ο πρώτος μέχρι τότε που μπήκε στο Billboard 200 φτάνοντας μάλιστα μέχρι τη θέση 55. All time classics όλα τα τραγούδια και το εκπληκτικό εξώφυλλο.

Στη cd/dvd deluxe edition βρίσκουμε τις ακυκλοφόρητες μέχρι σήμερα demo versions των “Cause I Love You” και “Holiday”, live clips από τη δεύτερη ιαπωνική τους περιοδεία το 1979, καθώς και 45 λεπτά με footage και Interviews για το making of του “Lovedrive”. Όλα αυτά σε ένα πανέμορφο περιτύλιγμα 16 σελίδων booklet με φωτογραφίες, εξώφυλλα από singles, backstage passes και tour posters!

Αnimal Magnetism
Eδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από τον προκάτοχό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το υλικό του Animal είναι λιγότερο καλό. Απλά αν η μίξη ήταν διαφορετική με τις κιθάρες, λίγο πιο μπροστά ενδεχομένως, θα είχαμε να κάνουμε με έναν από του καλύτερους δίσκους των Scorpions. Δίσκος που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σχεδόν στο πόδι, υπό μεγάλη πίεση χρόνου και το βάρος ενός υπερεπιτυχημένου “Lovedrive”. Oι Σκορπιοί όμως δεν μασάνε, εξερευνούν νέες μουσικές κατευθύνσεις, παίζουν και πάλι μόνοι τους, χωρίς συναγωνισμό, γίνονται πλατινένιοι στην Αμερική και αποκτούν τη θέση που τόσο τους ανήκει στο πάνθεον των μεγάλων του Ροκ. Groovάρες, riffιές, σολάρες, συναίσθημα, ενέργεια, μελωδία, ΟΛΑ αυτά που χαρακτηρίζουν τους Σκορπιούς είναι και πάλι εδώ. Ϊσως σε κάποιους να λείπουν τα μεγάλα Hits. Σε εμένα πάλι όχι. Να υπενθυμίσω ότι το “Lady Starlight” είναι η κορυφή των κορυφών και μέχρι σήμερα αξεπέραστο. Για περαιτέρω θα αφήσω τη μουσική να μιλήσει μόνη της για εμένα, προσθέτοντας μόνο  τα καλούδια της cd deluxe edition των 50 χρόνων: 2 bonus κομμάτια, τα “Hey You” και το ακυκλοφόρητο “Αmerican Girls”.

Blackout
Το el classico των el classico, το εισιτήριο των Σκορπιών στα μεγάλα σαλόνια, το breakthrough στη μεγάλη αγορά και στο top 10 του Billboard με no.1 μάλιστα το “Νο One Like You”. Όλα τα άλλα, λίγο-πολύ είναι ιστορία με ορόσημο την καταλυτική ημερομηνία του 1982. Αν και δεν είναι ο αγαπημένος μου δίσκος των Σκορπιών, οφείλω να ομολογήσω ότι όλα τα κομμάτια στο “Blackout” είναι ένα κι ένα με αποκορύφωμα το “China White”. H μπάντα βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της ισορροπώντας περίτεχνα μεταξύ συναισθήματος και αδρεναλίνης, και έναν Dieter Dierks να κάνει παπάδες στην παραγωγή! Τί να πρωτοαναφέρω για έναν από τους καλύτερους δίσκους του Hard Rock-Heavy Metal των 80’s; Όλα τα κομμάτια έχουν χιλιοακουστεί, έχουν χιλιοπαιχτεί, έχουν μεγαλώσει και γαλουχήσει κοντά 4 γενιές και έχουν ακόμα. Aυτός ο δίσκος πολύ απλά τα έχει ΟΛΑ!

Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια αυτή τη φορά είναι η cd/dvd deluxe edition που κυκλοφορεί για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια τους οι Scorpions ως συγκρότημα. Στο cdάκι πέρα από το remastered έχουμε και 5 ακυκλοφόρητα κομμάτια, μεταξύ των οποίων μια demo version του “Βlackout” και τα “Sugar Man”, “All My Love”, “Searching For The Rainbow”, “Running For The Plane”. Στο dvd θα βρούμε για πρώτη φορά τη μυθική πλέον ζωντανή εμφάνιση των Scorpions τον Δεκέμβρη του 1983 στο Westfalenhalle του Nτόρτμουντ της Γερμανίας (μέρος της τότε σειράς Rock Pop Ιn Concert) μαζί με 40λεπτά από συνεντεύξεις και όλα τα σχετικά της Blackout period. Plus τα video clip από τα “No One Like You” και “Αrizona”. Στα καλούδια να επισημάνω το 16σέλιδο booklet και τη replica version του LP.

Love at First Sting
Οι δισκάρες εκείνη την εποχή έρχονταν από τους Σκορπιούς η μια μετά την άλλη σαν απανωτά χαστούκια και οι μουσικόφιλοι δεν μπορούσαν να συνέλθουν. Και πώς να συνέλθουν! Το μεγάλο στοίχημα ήταν να ξεπεράσουν καλλιτεχνικά και εμπορικά το “Blackout” και αυτοί οι Γερμανοί διάβολοι όχι μόνο το ξεπέρασαν αλλά ξεπέρασαν και κάθε προσδοκία. Τρεις φορές πλατινένιο στις Ηνωμένες πολιτείες το 1984, 2 φορές πλατινένιο στον Καναδά, νούμερο 6 στα Billboards… 3 mega hits “Still Loving You”, “Rock You Like A Hurricane”, “Big City Nights”, χωρίς τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου να πάνε πίσω και βεβαίως δεν θα τα αναφέρω γιατί είναι πασίγνωστα. Με έναν δίσκο των Scorpions εκείνη την εποχή άλλες μπάντες θα κάνανε ολόκληρη καριέρα. Ένα μεγάλο μέρος των 80’s θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο και για πάντα στους Scorpions.

Στη cd/dvd deluxe edition θα βρούμε 5 Bonus tracks. ¨Ενα demo του “Still Loving You”, μια πανέμορφη και σπάνια version του “Coming Home”, και τα “Anytime (You Want It)”, “Living At Night”, “One Sting Jam”. Το δεύτερο cdάκι περιέχει τη θρυλική εμφάνιση της μπάντας στη Madison Square Garden το 1984, ενώ το dvd τα clips των “Still Loving You”, “Rock You Like A Hurricane”, “Big City Nights”, “Im Leaving You”, καθώς και σπάνιο footage μαζί με τη μπάντα να μιλάει για την εποχή της ηχογράφησης του “Love At First Sting”. Πανέμορφο 16σέλιδο booklet και ένα LP σε replica version.

World Wide Live
Το πόσο μεγάλη μπάντα είναι και στα live οι Scorpions λίγο-πολύ το ξέρουμε όλοι. Στο “World Wide Live” όμως βρίσκουμε τους Scorpions στο peak τους. Τότε που είχαν όλον τον πλανήτη στα πόδια τους. Βρίσκουμε επίσης την εκπληκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στα live τους μέσω ουσιαστικά ενός ζωντανού Greatest Hits των τελευταίων τεσσάρων άλμπουμ τους σε πέντε shows (Σαν Ντιέγκο, Λος Άντζελες, Κόστα Μέσα, Παρίσι και Κολωνία). Aυτό όμως είναι το ένα κομμάτι του Project, η καταγραφή δηλαδή της μπάντας στο σανίδι. Ουσιαστικά όμως έχουμε να κάνουμε με ένα πιο ολοκληρωμένο rockumentary μέσω της εικόνας, καθώς ακολουθούμε τη μπάντα behind the scenes στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Το “World Wide Live” είναι ένα από τα πιο πετυχημένα live albums όλων των εποχών και στην επανέκδοσή του θα βρούμε φυσικά ολοκληρωμένο το dvd του rockumentary με Interviews της μπάντας για όλο το making of. Must επίσης το διπλό LP που έρχεται σε replica με το cd σε paper sleeve και την original poster πακέτο.

Savage Amusement
Eδώ κι αν ήταν στα ύψη οι προσδοκίες όλων! Και πώς να μην είναι, όταν πρέπει να διαδεχθείς τα υπερεπιτυχημένα “Love At First Sting” και “World Wide Live”. Κι εδώ έρχεται το αμφιλεγόμενο μέχρι σήμερα “Savage Amusement”. Αμφιλεγόμενο για κάποιους, μιας και για εμένα το Savage δεν είναι κακό album όπως πολλοί θεωρούν. Είναι ένα διαφορετικό album, το οποίο όμως δεν έχει καμία τύχη αν μπεις στη διαδικασία να το συγκρίνεις με τους προκατόχους του. Μετά από τρία χρόνια λοιπόν οι Scorpions ξαφνιάζουν τους πάντες με την έντονη διάθεσή τους για δημιουργική  αλλαγή και πειραματισμό, χωρίς να χάνουν στιγμή όμως από το αδιαμφισβήτητο Magic touch τους. Πρέπει να κατανοήσουμε και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ολόκληρη η μουσική βιομηχανία την εποχή που κυκλοφόρησε το Savage και το γεγονός ότι οι Scorpions έπρεπε να επιβιώσουν ανάμεσα στους Bon Jovi και τους Def Leppard. Υπερεπιτυχημένο και πλατινένιο, όπως ήταν φυσικό, κι αυτό το album.

Στην anniversary edition θα βρούμε 6 ακυκλοφόρητα κομμάτια! Τα “Taste Of Love”, “Edge Of Time”, “Don’t Wait Too Long”, “Dancing In The Moonlight”,  “Fast And Furious”, “Living For Tomorrow”. Επίσης στο dvd υπάρχουν τα video clips των “Rhythm of Love”, “Believe in Love”, “I Can’t Explain”, μαζί με υλικό από τα sold out shows στην τότε- Σοβιετική Ένωση (ήταν η πρώτη μπάντα από τη Δύση που έπαιξε εκεί) και συνεντεύξεις των Scorpions για το “Savage Amusement”.

590