HANZEL UND GRETYL

Μια μπάντα / ντουέτο που δρα εδώ και 20 συναπτά έτη, έχοντας κυκλοφορήσει 8 LPs που κινούνται στο χώρο του industrial / extreme metal, οι αμερικανοί Hanzel Und Gretyl, έχοντας νέο δίσκο στα σκαριά, και όντας οι ίδιοι εν μέσω περιοδείας που πρόκειται να περάσει κι από τα μέρη μας, δείχνουν πιο ακμαίοι από ποτέ . Η Vas Kallas (φωνή των HuG και πατριωτάκι παρακαλώ!) και ο μουσικός συνοδοιπόρος της Kaizer Von Loopy, μίλησαν στο Rockway.gr για πολλά και ενδιαφέροντα, εν όψει της εμφάνισής τους στο Halloween Fe(a)st το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Death Disco στις 30 Οκτωβρίου. Σας τους παρουσιάζουμε.

Είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνετε για το Rockway.gr και μια καλή αρχή είναι να μας πείτε με δυο λόγια ποιοί είστε. Αυτοσυστηθείτε.
Vas: Είμαι η Vas Kallas, τραγουδίστρια / screamer και παίζω μπάσο στους Hanzel Und Gretyl.

Loopy: Είμαι ο Kaizer “Kyzrwolf” Von Loopy, κιθαρίστας, τραγουδιστής και programmer  των Hanzel Und Gretyl.

Αν σας ζητούσα μια περιγραφή της μουσικής σας, ποιούς όρους θα χρησιμοποιούσατε για να την ορίσετε; Προσωπικά χρησιμοποιώ τον όρο “horror metal”. Πόσο έξω πέφτω;
Vas: Θα μπορούσα να πω ότι ο όρος “horror metal” είναι ένας ενδιαφέρον νέος τρόπος για να περιγράψεις τη μουσική μας. Έχουμε αλλάξει πάρα πολλά στυλ μέσα στη διάρκεια τόσων ετών. Θα έλεγα ότι είμαστε μια metal μπάντα με black και industrial επιρροές.

Loopy: Είναι ένα υβρίδιο “μηχανολογικού” metal με στοιχεία από τρομακτικά παραμύθια, ταξίδια στο χρόνο και μελλοντολογία. Στον παρόντα χρόνο, μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τον προσωπικό όρο “”Black Forest Metal” (σ.σ. ο οποίος είναι ο τίτλος του τελευταίου τους album και κυκλοφόρησε το 2014). 

Μέσα σε 20 χρόνια καριέρας, κυκλοφορώντας δίσκους από το 1995 και περιοδεύοντας ανά τον κόσμο, έχετε υψηλό βαθμό εμπειρίας στη μουσική βιομηχανία. Ποιές στιγμές θεωρείτε ως  highlights αυτής της πορείας;
Vas: Η αλήθεια είναι ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Το ότι υπογράψαμε αμέσως με εταιρία και περιοδεύσαμε με όλες τις μεγάλες μπάντες του industrial metal, συγκροτήματα όπως οι Marilyn Manson, οι Rammstein και οι Ministry, είναι από μόνα τους γεγονότα – highlights της καριέρας μας, όπως επίσης και η εμφάνισή μας στη μεγάλη σκηνή του MeraLuna Festival, μπροστά σε 20.000 κόσμο, ήταν μια τρελή στιγμή!

Loopy: Ω, τόσες πολλές στιγμές. Οι περιοδείες με τα μεγάλα ονόματα που ανέφερε η Vas, ήταν σίγουρα κορυφαίες στιγμές. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι καταφέραμε τόσα πολλά και μάλιστα σαν μια Do it yourself μπάντα, χωρίς να έχουμε ποτέ ούτε καν manager.

Υποθέτω ότι καταλαβαίνετε ότι έχετε μπερδέψει πολύ κόσμο. Η πλειοψηφία σας θεωρεί γερμανικό σχήμα, αγνοώντας το γεγονός ότι η έδρα σας είναι η Νέα Υόρκη. Θέλω να πω πως, εντάξει, είναι φανερό ότι έχετε ένα συγκεκριμένο concept από πίσω σας. Η Γερμανία του μεσοπολέμου. Στο image σας, στους στίχους σας, παντού η Γερμανία. Τι είναι αυτό που σας ελκύει εικαστικά στο θέμα;
Vas: Από τότε που κρατήσαμε αυτό το όνομα, το οποίο προέρχεται από ένα παλιό γερμανικό παραμύθι, θεωρούσα ότι οι στίχοι πρέπει να είναι γραμμένοι στα γερμανικά. Συνήθιζα να ζω κατά περιόδους στο Βερολίνο, αγάπησα την κουλτούρα και αποφασίσαμε από κοινού να τραγουδάω στα γερμανικά. Η μουσική μας πέρασε πολλές φάσεις, από πειραματικό σε techno metal κι από εκεί σε μιλιταριστικά θέματα στυλ Star Wars, σε αμερικανικό biker metal και black metal. Ένας ακόμη λόγος που τραγουδάω στα γερμανικά είναι επειδή ηχούν τόσο τσατισμένα! Συν ότι το να τραγουδάς σε διαφορετικές γλώσσες κάνει τα πάντα πιο ενδιαφέροντα.

Loopy: Είχαμε και οι δύο προτιμήσεις προς συγκεκριμένες γερμανικές μπάντες, συνθέτες και αντικείμενα αυτής της κουλτούρας που μας βγήκε τελείως φυσικά το να εκφραζόμαστε στα γερμανικά. Στις πρώτες μας δουλειές θα συναντήσεις και τραγούδια στα ελληνικά, στα γαλλικά, ακόμη και στα ρουμανικά. Η αρχική μας ιδέα όταν ξεκινήσαμε το σχήμα ήταν να είμαστε μια αμερικανική μπάντα με διάχυτες ευρωπαϊκές επιρροές. Δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα που θα μας οδηγούσε αυτό. Κατέληξε να έχουμε γυρίσει όλον τον κόσμο!

Στα πρώτα χρόνια σας ήσασταν μια αμιγώς industrial μπάντα αλλά κάποια στιγμή, από το “Uber Alles” album σας κι έπειτα, προσθέσατε πολλές παραμορφωμένες κιθάρες, πλησιάζοντας πολύ ακραία ηχοτόποπια. Λόγοι επιρροών;
Vas: Είμαστε και οι δυο χωμένοι στη heavy μουσική. Ο λόγος που κατηγοριοποιηθήκαμε ως μια industrial μπάντα ήταν λόγω της αδυναμίας μας να βρούμε drummer ή άλλους μουσικούς και ξεκινήσαμε με drum machine. Mε την προσθήκη metal κιθάρας η μουσική μας έγινε πειραματική.

Loopy: Παραδέχομαι ότι μετά την περιοδεία μας με τους Rammstein το 1998, αποφασίσαμε να εστιάσουμε πιο πολύ στο θέμα “γερμανίλα”. Θέμα εμπνεύσεως.

Τι χαρακτηρίζει τη μεταξύ σας σχέση;
Vas: Είμαστε εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες. Προσπαθώ να κρατώ τα πράγματα σε μια οργάνωση και ο Kaizer να θέτει τα πάντα σε αταξία. Κατά κάποιο τρόπο αυτό λειτουργεί καλά στο μουσικό μέρος. Είμαστε συνεργάτες και δουλεύουμε σκληρά για να έχουμε την μπάντα μας λειτουργική.

Loopy: Ζήτω η διαφοροποίηση! (γέλια)

Από το 2012, δημιουργείτε ένα album κάθε χρόνο. Ίσως είναι κοινή η ερώτηση, αλλά τι σας κραταάει τόσο δημιουργικούς;
Vas: Απλά είμαστε ο εαυτός μας. Δημιουργικές ιδέες που ξεκινούν από το ποιοί είμαστε, μεγαλώνοντας στη Νέα Υόρκη και που οδηγούν σε επιθετική μουσική με μια αίσθηση φαντασιακής απόδρασης.

Loopy: Πάντα προσπαθούμε να εστιάσουμε στο θέμα που δημιουργούμε. Μουσικά, εμπνεόμαστε από black metal μπάντες ή από άλλα είδη αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να είμαστε απομακρυσμένοι από κάθε άμεση και σαφή ταξινόμηση σε ένα συγκεκριμένο ύφος. Μάλλον μου αρέσει να προσπαθώ να διαμορφώσω στα μέτρα μου κάποιο ήδη υπάρχον μουσικό ύφος, παρά να ακολουθήσω έναν δρόμο που έχουν ακολουθήσει τόσες πολλές σε αριθμό μπάντες.

Πιστεύετε ότι το επόμενό σας album “Satanik Germanik” είναι ένα βήμα εξέλιξης για τον ήχο των Ηanzel und Gretyl; Που θα εντοπίζατε τις διαφορές σε σχέση με το “Black Forest Metal”; Πως θα το περιγράφατε εσείς οι ίδιοι;
Vas: Το “Satanik Germanik” το δουλεύουμε ακόμη. Μόλις τελειώσει η ευρωπαϊκή περιοδεία στην οποία βρισκόμαστε, θα το ολοκληρώσουμε.

Loopy: Μια που ανέφερες τον όρο “horror metal”, το νέο μας υλικό κλίνει σε κάτι που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις “σκοτεινό παραμύθι” και έχει σατανικές αναφορές. Παίρνουμε τον Χάνσελ και την Γκρέτελ στο επόμενο, χαμηλότερο, επίπεδο! Κατ’ ευθείαν στην Κόλαση!

Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της παραγωγής; Αν είχατε χρόνο, τι θα αλλάζατε;
Loopy: Όλη η παραγωγή γίνεται από εμάς. H σύνθεση, η ηχογράφηση, το mastering κ.ο.κ. Είμαι σίγουρος ότι ένας μεγάλος αριθμός τραγουδιών μας θα μπορούσαν να είχαν εμπλουτιστεί από μια παραγωγή μεγαλύτερου budget ή από έναν hot όνομα Σουηδού metal παραγωγού, αλλά αυτό ακόμη μάλλον δεν είναι της μοίρας μας. Είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα όμως… (γέλια)

Συνεχίζετε την ακολουθία των concept; Ποιός γράφει τους στίχους;
Vas: Γράφουμε και οι δυο στίχους και ναι, ακολουθούμε ένα concept, σε κάθε CD μας από την αρχή.

Loopy: Ναι. Πάντα αρχικά θέτουμε μια “μεγάλη εικόνα” ή κεντρικό θέμα και μετά αρχίζουμε να γράφουμε τα riffs, τους τίτλους των κομματιών και τους στίχους. Αυτή είναι η βασική διαδικασία. Κατόπιν ο γραφίστας μας θα δημιουργήσει κάτι πραγματικά κακό το οποίο θα το πάρουμε εμείς και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ακόμη πιο κακό! Ο γραφίστας μας, ο William Boyd, είναι επίσης μια κύρια επιρροή του ήχου μας.

Πόσο δύσκολο είναι να αναπαράγετε το υλικό σας σε live συνθήκες; Και που νοιώθετε πιο άνετα; Στο studio ή στο δρόμο;
Vas: Απολαμβάνω πλήρως τις περιοδείες. Το studio είναι δουλειά για μένα και το να ταξιδεύω και να παίζω μπροστά στους τρελούς οπαδούς μας είναι κάτι ανεκτίμητο! Από τη στιγμή που είμαστε ένα δίδυμο μπάσου / κιθάρας και με τη συμμετοχή και των δυο στα φωνητικά, είναι πολύ εύκολη η live αναπαραγωγή για μας. Τα drums είναι προγραμματισμένα από τον Loopy και ακούγονται καλύτερα κι από κανονικό drummer.

Loopy: Πραγματικά είμαστε πλήρης ακόμη και χωρίς drummer. Πολύ ίσως έχουν πρόβλημα με αυτό, αλλά δεν με πολυνοιάζει. Για εμάς είναι ένα στοιχείο από το metal του μέλλοντος. Το πως επιβιώνουν οι μπάντες κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας με έναν drummer, είναι ένα μυστήριο για μένα!

Πρόκειται να δώσετε ένα live show στην Ελλάδα, στις 30 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του “Halloween F(e)ast”. Πως νιώθετε και τι να περιμένουμε από εσάς εκείνο το βράδυ;
Vas: Θα είναι η πρώτη μας φορά στην Ελλάδα. Μετά από 20 χρόνια περιοδειών ανά τον κόσμο, νομίζω ότι ήταν ώρα! Δεν έχω ιδέα του τι να περιμένετε. Όντας Ελληνίδα κι εγώ, ξέρω ότι είμαστε παθιασμένος λαός, οπότε ας ελπίσουμε να σπάσετε πλάκα και να περάσετε καλά!

Loopy: Νοιώθουμε συναρπαστικά αν και οι ίδιοι δεν έχουμε ιδέα τι να περιμένουμε. Σκοπεύουμε να κάνουμε στην Ελλάδα ό,τι κάνουμε παντού. Να περάσουμε καλά. ΩΠΑ!

Υπάρχουν κάποια άμεσα σχέδια που θα μπορούσατε να ανακοινώσετε;
Loopy: Στα τέλη της χρονιάς θα ξεκινήσουμε τη δική μας εταιρία. Το “Satanik Germanik” είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτελέσει την πρώτη κυκλοφορία του  νέου μας label, της Grimm Star Records. Κι αυτό το μαθαίνετε πρώτοι!

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, δεν έχω κάποιες άλλες ερωτήσεις προς το παρόν. Το τελευταίο μήνυμα προς τους αναγνώστες του Rockway.gr, σας ανήκουν.
Vas: Είμαστε ανυπόμονοι και πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε στην Ελλάδα. Ένα από τα τραγούδια στο πρώτο album, πίσω στο 1995, είχε τον τίτλο “Galaxia Malakia” (σ.σ.: αν με ρωτάς, απολύτως ταιριαστός τίτλος). Πήρε 20 χρόνια για να παίξω στην πατρίδα μου! Να έρθετε να μας δείτε!

Loopy: Ευχαριστούμε και στην υγειά σας! m/

192

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.