Ill Nino: "Dead New World"

Όταν το latin metal έπρεπε να ανθίσει και πάλι, οι Ill Nino ήταν εκεί (στο New Jersey εννοώ). Με το ντεμπούτο τους “Revolution Revolución” (2001) έφτια- ξαν τη φήμη τους και συνέχισαν να εξελίσσονται μέχρι που, δύο χρόνια αργότερα, τιμήθηκαν από όλους τους metallers λόγω της επιτυχίας του “Confession”.

Κοινωνικά επιθετική θεματολογία, catchy μελωδίες σε συνδυασμό με χαοτικά ρυθμικά και latin κρουστά, ήταν η συνταγή που τους χαρακτήριζε και είχε σίγουρα πετύχει. Στα χρόνια που ακολούθησαν όμως οι Ill Nino φάνηκαν κάπως να τα «χάνουν». Τα One Nation Underground (2005) και Enigma (2008) αποκάλυψαν μια αμηχανία στη μπάντα που προσπαθούσε να ξαναβρεί τη λάμψη της μέσω της εμπορικής οδού. Έτσι μέχρι και σήμερα πολύς κόσμος τους είχε ξεγραμμένους στο πίσω μέρος της δισκοθήκης τους. Εν έτει 2010, οι Αμερικανοί επιστρέφουν για να το αλλάξουν αυτό. Το “Dead New World” θα κυκλοφορήσει στις 26 Οκτωβρίου και θα σας κάνει να τους δείτε με άλλο μάτι. Στην ουσία, όλα τα στοιχεία της μουσικής τους είναι ακόμα εκεί ακριβώς που τα άφησαν. Θα το καταλάβετε αμέσως μόλις ξεκινήσει το “God Is Only For The Dead”, ρυθμικά για φρενήρες headbanging και ρεφραίν με ραδιοφωνική υφή. Θα μου πείτε «ok τότε τι είναι αυτά που μας λες περί αλλαγής κτλ.;». Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως οι Ill Nino ωρίμασαν αρκετά για να πάψουν να προσπαθούν ακόμα να κερδίσουν τη θέση τους στο mainstream metal στερέωμα και έχουν πλέον αφεθεί ολοκληρωτικά στις ικανότητές τους. Από μόνο του αυτό το γεγονός αρκεί για να αλλάξει δραστικά την μουσική τους εικόνα. Συμπέρασμα: όταν απελευθερώνεσαι από οποιεσδήποτε δημιουργικές ανασφάλειες το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι πετυχημένο. Αποδείξεις αυτού, κομμάτια όπως τα: “This Is War”, “Mi Revolucion”, “Serve The Grave” και “Scarred” που δεν σε αφήνουν σε ησυχία αφού απαιτούν διαρκώς την προσοχή σου. Αποφεύγω όπως ξέρετε πάντα να κάνω υποκειμενικά σχόλια αλλά στην περίπτωση αυτή θα τολμήσω να προχωρήσω σε ένα, κυρίως επειδή τελικά δεν αφορά την ίδια τη μουσική της μπάντας αλλά μόνο μια επιλογή τους. Γενικότερα οι Ill Nino είναι από τα σχήματα που αρέσκονται να τιμούν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες κάνοντας κατά καιρούς διασκευές (θυμίζω το The Under Cover Sessions EP που περιείχε και διασκευασμένα κομμάτια των Nirvana, των Faith No More και του Peter Gabriel) και αυτό είναι απολύτως θετικό και σεβαστό. Παρόλα αυτά διατηρώ κάποιες αμφιβολίες για το αν θα άξιζε ποτέ να μπει μια τέτοια διασκευή στο περιεχόμενο μιας επίσημης full-length κυκλοφορίας, ειδικά αν δεν έχει να προσφέρει τίποτε το φρέσκο. Ο λόγος για τη διασκευή των Ill Nino στο “Bullet With Butterfly Wings” των Smashing Pumpkins που είναι μια απλή επανεκτέλεση του κομματιού η οποία σε βγάζει εντελώς από το κλίμα και σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θέλει να δηλώσει ο καλλιτέχνης με την επιλογή του. Και πιστέψτε με, ούτε τα screams ούτε τα κρουστά το έσωσαν.

Λοιπόν, επειδή ξέφυγα πρέπει να επανέλθω στο θέμα και να κλείσω. Δεν θέλω κανείς να επηρεαστεί αρνητικά από τα παραπάνω. Το “Dead New World” στέκει απρόσμενα καλά είτε με είτε χωρίς διασκευές. Κατ’ εμέ βρίσκεται ανάμεσα στις πολύ καλές metal κυκλοφορίες της χρονιάς και πρόκειται για ένα μεγάλο και δυνατό comeback.

Μανώλης Γιαννίκιος

454