VISION OF DISORDER: “Razed to the Ground”

Μπορεί οι Νεοϋορκέζοι Vision of Disorder να μην έχουν φτάσει την εμπορική επιτυχία και την φήμη των συνοδοιπόρων τους Snapcase, Integrity, Earth Crisis, Skinlab κλπ, αλλά παραμένουν ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της δεκαετίας του ’90 σε αυτή την θρυλική πλέον υβριδική σκηνή που ακροβατούσε μεταξύ hardcore και σύγχρονου metal (όχι metalcore λέμε, αυτό είναι άλλο παραμύθι).

Από το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, το καταπληκτικό “Imprint” του 1998 φάνηκε ότι δεν ήταν απλά μια ακόμα μπάντα της σειράς, πράγμα που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά με το καταιγιστικό “For the Bleeders” του 1999 και, παρά την σχετική χλιαρή εμπορική υποδοχή του, το πιο groovy και μελωδικό “From Bliss To Devastation” του 2001 έδεσε το γλυκό.

Μετά από μια δεκαετία διάλειμμα επέστρεψαν με το “The Cursed remain Cursed” του 2012 και ευτυχώς δεν πέρασε άλλη μια δεκαετία πριν επιστρέψουν με το “Razed To The Ground”. Ηχητικά το “Razed…” ακροβατεί ακριβώς εκεί που πρέπει, συνεχίζει μεν τον πιο σκοτεινό και μελωδικό ήχο του “From Bliss…” αλλά ταυτόχρονα λοξοκοιτάει και προς τις πιο πρώιμες μέρες τους μπολιάζοντας το σκότος τους με ενέργεια, ξεσπάσματα ταχύτητας και τσατίλα. Τα φωνητικά του Tim Williams παραμένουν πρωτοκλασάτα και άψογα, είτε ξεσκίζει το λαρύγγι του είτε ακολουθεί την Alice In Chains σχολή, οι χαρακτηριστικότατες κιθάρες του Mike Kennedy ξυραφιάζουν λες και δεν πέρασε μια μέρα, ενώ το γεγονός ότι στα παραπάνω από 20 χρόνια ύπαρξης τους παραμένουν τα 4/5 του αρχικού line-up σίγουρα βοηθάει το όλο ηχητικό δέσιμο.

Σίγουρα δεν είναι τόσο σημαδιακό άλμπουμ όσο η κλασσική τους τριάδα, αλλά ας είμαστε σοβαροί, οι πλειοψηφία των συγκροτημάτων του σύγχρονου σκληρού hardcore/metal θα παρακαλούσαν να έχουν έστω ένα άλμπουμ εφάμιλλο της ιστορίας των VOD, πόσο μάλλον περισσότερα. Παρόλα αυτά το “Razed To The Ground” όχι απλά στέκεται στα πόδια του με άνεση, δίνει και μαθήματα σε πολλά metalcore γατάκια πως μπορείς να δέσεις σωστά μελωδία με groove και σύγχρονο metal με hardcore αίσθημα και κοπάνημα. Οι πιστοί δεν χρειάζεστε περισσότερα, υποθέτω ήδη το περιμένατε να κυκλοφορήσει και δεν περιμένατε άδικα, όσοι δεν έχετε εμπειρία με την μπάντα αλλά σας αρέσει το είδος βάλτε το στην λίστα σας χωρίς ενδοιασμούς, απλά κάντε λίγη οικονομία γιατί μετά σίγουρα θα θέλετε να κάνετε και αναδρομή στα παλιά.

416

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.