WOLFCRY

Οι Wolfcry είναι ένα συγκρότημα που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, τουλάχιστον σε όσους ασχολούνται σοβαρά με την υπόθεση power metal στη χώρα μας. “Φορτωμένο” με είκοσι χρόνια ύπαρξης το συγκρότημα έβγαλε φέτος την τέταρτη συνολικά studio δουλειά του, με τίτλο “Glorious”. Μια δουλειά, η οποία μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι Wolfcry στο Rockway.gr εκτός από τις πληροφορίες για τον καινούργιο δίσκο τους, μοιράζονται μαζί μας και τις απόψεις τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το power metal αλλά και για την ελληνική σκηνή.

Πρώτα απ’ όλα παιδιά θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για τη νέα σας δουλειά. Μιας και είναι η πρώτη συνέντευξη μας μαζί σας θα ήθελα να μας πείτε κάποια πράγματα για την πορεία των Wolfcry.
Ξεκινήσαμε το 1992 με το όνομα VANGUARD, αλλά αναγκαστήκαμε να το αλλάξουμε σε WOLFCRY επειδή τότε υπήρχε και ένα άλλο συγκρότημα με το ίδιο όνομα. Το 1997 κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας demo “The Ivory Tower” και το 2001 την πρώτη επίσημη κυκλοφορία μας “Power Within”. To 2003 κυκλοφορήσαμε την δεύτερη δουλειά μας “Nightbreed” και το 2005 το τρίτο μας άλμπουμ “Warfair” όλες από την “Black Lotus Records”. Φέτος κυκλοφορήσαμε από την “Painkiller Records” το τέταρτο άλμπουμ μας “Glorious”.

Πριν από περίπου δυο μήνες κυκλοφορήσατε την τέταρτη συνολικά studio δουλειά σας με τίτλο “Glorious”, για πες μας ποιες είναι οι αντιδράσεις που έχετε μέχρι τώρα για το δίσκο.
Οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ θετικές. Ο κόσμος δέχτηκε πολύ θερμά την νέα μας δουλειά και οι κριτικές που έχουμε πάρει ως τώρα από τον τύπο και από φίλους ή οπαδούς είναι εξαιρετικές. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί σίγουρα είναι κάτι που αρέσει σε κάθε δημιουργό.

Ηχογραφήσατε το “Glorious” τον Οκτώβριο του 2008 και κυκλοφόρησε σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά. Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή καθυστέρηση; Φαντάζομαι ότι η αναζήτηση εταιρείας έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτό. Είναι όντως έτσι;
Η αλήθεια είναι ότι η καθυστέρηση υπήρξε λόγω της εταιρείας αλλά όχι επειδή ψάχναμε για να υπογράψουμε. Είχαμε συμβόλαιο ήδη έναν χρόνο περίπου πριν τελειώσουμε τις ηχογραφήσεις μας. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή η εταιρεία μας αφομοιώθηκε από μία μεγαλύτερη και πήγε πίσω όλες τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις της, μία από τις οποίες ήμασταν και εμείς… Σίγουρα ήταν κάτι που μας πήγε αρκετά πίσω σε πολλά πράγματα αλλά “τέλος καλό, όλα καλά” όπως λένε! Ελπίζω η επόμενη δουλειά μας να βγει συντομότερα.

wolfcry

Πείτε μας κάποια λόγια για τη διαδικασία σύνθεση των τραγουδιών σας. Υπάρχει κάποιος βασικός συνθέτης / στιχουργός στους Wolfcry ή η σύνθεση των κομματιών είναι μια ‘δημοκρατική’ διαδικασία; Κατά πόσο είναι εύκολο για ένα συγκρότημα να φθάσει σε ένα αποτέλεσμα που να αφήνει ικανοποιημένα όλα τα μέλη του;
Όχι δεν υπάρχει κάποιος βασικός συνθέτης. Όποιος έχει μία ιδέα για ένα κομμάτι την φέρνει, την δουλεύουμε όλοι μαζί και καταλήγουμε στην τελική της μορφή. Δεν είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που να μας ικανοποιεί όλους αφού μετά από τόσα χρόνια ξέρουμε πλέον σε ποια επίπεδα να κινηθούμε ώστε να είμαστε στα πλαίσια που έχουμε θέσει ως συγκρότημα.

Για την παραγωγή του δίσκου συνεργαστήκατε με το Φώτη των Septicflesh ενώ το mastering έγινε από το γνωστό Tommy Hansen. Πως ήταν η συνεργασία μαζί τους και τι εμπειρίες αποκομίσατε;
Είναι πάρα πολύ σημαντικό στις ηχογραφήσεις να συνεργάζεσαι με επαγγελματίες που γνωρίζουν πάνω απ’ όλα το αντικείμενο σου, σέβονται και αγαπάνε αυτό που κάνουν. Εμείς βρήκαμε και τις τρεις αυτές παραμέτρους και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό όπως και πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε είναι πολλές και εποικοδομητικές και σίγουρα θα τις χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Η συνεργασία ήταν άψογη σε όλα τα επίπεδα και μπορώ να πω ότι κανένας δεν κάνει όνομα στην σκηνή τυχαία. Σε όποιο πόστο και αν βρίσκεται έχει δουλέψει σκληρά για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και αυτό φαίνεται και στο αποτέλεσμα της δουλειάς του. Έχουμε μόνο θετικά και ωραία πράγματα να θυμόμαστε από τις ηχογραφήσεις.

Για το τραγούδι “God Of Deception” γυρίσατε και ένα video clip. Δώστε μας κάποιες περαιτέρω πληροφορίες. Με ποιο σκεπτικό επιλέξατε το συγκεκριμένο κομμάτι;
Το “God Of Deception” είναι το κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο για τον ίδιο λόγο που είναι και το video clip μας. Πρόκειται για ένα γρήγορο και πολύ δυνατό τραγούδι που παράλληλα είναι άμεσο και μελωδικό, κάτι που χαρακτηρίζει όλο το άλμπουμ μας. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι χαρακτηριστικό της νέας μας δουλειάς και νομίζω ότι το “God Of Deception” ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν. Όλη η δουλειά (γυρίσματα, μοντάζ κτλ) έγινε από τον πολύ καλό μας φίλο Manos G. και οι αντιδράσεις του κόσμου μέχρι τώρα για αυτό είναι θετικότατες.

Εκτός από το video για το “God Of Deception”, ποια είναι τα σχέδια που έχετε για την προώθηση του δίσκου (συναυλίες, περιοδείες κλπ).
Ναι, θα προσπαθήσουμε να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα live μπορέσουμε σε Αθήνα επαρχία και εξωτερικό αν μας δοθεί η ευκαιρία. Δουλεύουμε ήδη πάνω σε ένα πλάνο και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις πρώτες μας συναυλίες.

Ως συγκρότημα υπάρχετε περίπου είκοσι χρόνια. φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα χρόνια θα είχατε και θετικές και αρνητικές εμπειρίες. Τι είναι αυτό που σας ωθεί να συνεχίζετε;
Όσο και αν ακούγεται κλισέ ή ρομαντικό αυτό που μας ωθεί να συνεχίζουμε είναι η αγάπη μας για την μουσική και για αυτό που κάνουμε. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ζει χωρίς την μουσική. Κρατάμε τα θετικά και δεν ασχολούμαστε με τα αρνητικά, γιατί μόνο έτσι μπορείς να επιβιώσεις στην σκηνή. Αν εστιάζεις στα αρνητικά, τα οποία πάντα δυστυχώς είναι περισσότερα, θα κουραστείς πολύ γρήγορα και ειλικρινά δεν βλέπω τον λόγο γιατί να το κάνεις για κάτι που σε διασκεδάζει τόσο πολύ.

wolfcry

Το power metal γνώρισε μεγάλη άνθηση (τόσο καλλιτεχνική όσο και εμπορική) στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ’90. Από εκεί και πέρα η όλη φάση κάπου ‘έκατσε’, με μέτριες κυκλοφορίες, ακόμα και από μεγάλα σχήματα του χώρου. Κατά τη γνώμη σας τι είναι αυτό που χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει μια αναβίωση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) του είδους και ποια η θέση των Wolfcry σε μια τέτοια πιθανότητα;
Καλύτερες κυκλοφορίες! Νομίζω πως όταν προσφέρεις ένα καλό προϊόν πάντα θα έχεις άνθηση. Δέχεσαι ό,τι προσφέρεις, γιατί η αγορά πάντα θα λειτουργεί στο πλαίσιο ”δράσης-αντίδρασης”. Αν στην δεκαετία 2000-10 οι κυκλοφορίες ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα χρόνια η σκηνή δεν θα είχε παρουσιάσει ύφεση. Βέβαια για να μην παρεξηγηθώ, πιστεύω ότι υπήρχαν και παρά πολύ καλές δουλειές σε όλο αυτό το διάστημα, απλώς ήταν πολύ λιγότερες από ότι είχαμε συνηθίσει. Η θέση μας σαν γκρουπ σε αυτό είναι ότι πάντα θα προσπαθούμε να δίνουμε το 100% του εαυτού μας, ώστε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες δουλειές στους οπαδούς της μουσικής μας. Μακάρι να μπορέσουμε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην αναβίωση της σκηνής.

Παρόλο που στην Ελλάδα το power metal είναι ιδιαίτερα δημοφιλές είδος, δεν υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που να ασχολούνται με αυτό ή τουλάχιστον που να έχουν μια μακρόχρονη πορεία αντίθετα με ότι συμβαίνει με τον ακραίο ήχο. Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;


Είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων και καταστάσεων. Το βασικότερο είναι ότι η ίδια η Ελληνική σκηνή δυστυχώς τρώει τα παιδία της. Όταν οι πιθανότητες να κάνεις κάτι αξιόλογο μηδενίζονται γιατί δεν υπάρχουν δισκογραφικές εταιρείες, χώροι για συναυλίες, managers, booking agencies κτλ είναι φυσικό πολύ γρήγορα οι περισσότεροι να απογοητεύονται βλέποντας ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον τους. Αυτό δυστυχώς έρχεται σε συνδυασμό με την μη αξιοπιστία που υπάρχει στο εξωτερικό για το συγκεκριμένο είδος από την Ελλάδα και έτσι είναι πολύ πιθανό ένα συγκρότημα πολύ σύντομα να βρεθεί σε τέλμα. Στον ακραίο ήχο δεν συμβαίνει σε αυτό το επίπεδο γιατί υπάρχει αξιοπιστία στις Ελληνικές μπάντες του είδους στο εξωτερικό όπου βρίσκουν πολύ μεγαλύτερη αποδοχή. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και την επιφυλακτικότητα που υπάρχει από τους οπαδούς για τις εγχώριες δουλειές καταλαβαίνεις γιατί βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Η ουσία είναι ότι για να προχωρήσει η Ελληνική σκηνή θα πρέπει κάποια στιγμή να στηριχθεί στα πόδια της και να δημιουργήσει μόνη της τις συνθήκες που θα τις επιτρέπουν να είναι σεβαστή παντού.

Λοιπόν παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας.
Εγώ σε ευχαριστώ για την δυνατότητα προβολής που μας προσφέρεις. Όσο για τους οπαδούς θα ήθελα να τους προτρέψω να δίνουν ευκαιρίες στις εγχώριες μπάντες, υπάρχουν πολλές δουλειές που αξίζουν την προσοχή τους. Και μην ξεχνάτε…
The Metal Fire Will Always Burn!!!

Συνέντευξη στο Δημήτρη Καρβούνη

204