WISH UPON A STAR: “Through Thick and Thin”

Είναι σπάνιο για μία νέα ελληνική punk rock μπάντα να καταφέρνει να φτάσει στο τρίτο full length εν μέσω κρίσης, και δη εν μέσω του stoner καρκίνου που κατατρώει την ελληνική σκηνή.

Εντούτοις το κουαρτέτο των Αθηναίων έχοντας ήδη δύο LP στη φαρέτρα τους, το “Sincerity in Every Chord” του 2010 και το “Something to Hold Onto” του 2012, δείχνουν να μην το βάζουν εύκολα κάτω και να αντιμετωπίζουν τόσο τα εύκολα όσο και τα δύσκολα ενωμένοι, όπως προωθεί και ο τίτλος του παρόντος.

Η κεντρική ιδέα, για όσους δε γνωρίζουν, είναι σύγχρονο punk rock στα στάνταρ των Αμερικανών Against Me, Hot Water Music και ακόμη και των εγχώριων Despite Everything, με τους οποίους έχουν κάποια  ηχητική συγγένεια. Και καθότι punk rock, το πρώτο πράγμα που προάγουν οι WUAS είναι απλότητα στις συνθέσεις τους  και τον ήχο τους, τουλάχιστον ως κοινό παρονομαστή, αλλά σίγουρα έχουν εξελιχτεί αρκετά σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους τους και το πρώτο τραγούδι που μου έδωσε αυτήν την αίσθηση ήταν το  “Falling Again”, που ξεκινάει με μία υποχθόνια μπασογραμμή, κάτι που δεν έχω ξανακούσει από την μπάντα, καθώς και τα επίμονα drums στη μέση του μελωδικού μινόρε, “Mountains”. Το άκρως μελωδικό και ματζόρε, “Over the Edge” από την άλλη μεριά παίζει με τις εντάσεις και έχει κάτι από Social Distortion, όπως και το “Crack in the Ocean”.

Αυτή τη φορά ξεχωρίζουν κάμποσα τραγούδια σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι η μπάντα παρεκκλίνει από το verse-chorus- verse των προηγούμενων κυκλοφοριών και τολμούν περισσότερα πράγματα. Οι γρεζαρισμένες, διπλές φωνές των Ορφέα και Αλέξανδρου δένουν πλέον απόλυτα μεταξύ τους και, σίγουρα, αυτή του Ορφέα ακούγεται πιο σταθερή και σίγουρη από ποτέ. Σε γενικές γραμμές η παραγωγή έχει κάνει άλματα, καθώς όλα ακούγονται κρυστάλλινα χωρίς, βέβαια, να κόβουν από την αξιοπιστία της μπάντας ή να ακούγονται συνθετικά. Ίσως, αυτό που με χάλασε, κάπως, είναι το γεγονός ότι θα ήθελα πιο μεστές κιθάρες σε κάποια σημεία.

Εν κατακλείδι ο παρών δίσκος είναι ενδεικτικό παράδειγμα σκληρά εργαζόμενης μπάντας  και σίγουρα θα καθιερώσει τους WUAS σε μια σταθερή και υπολογίσιμη δύναμη στο εγχώριο αγγλόφωνο rock και περισσότερο στις συνειδήσεις των απανταχού punk rockers αυτής της χώρας. Το μέλλον είναι, μάλλον, ορθάνοιχτο μπροστά τους αν σπάσει ο stoner φασισμός.

440