STONE THE CROWZ : “Protest Songs 85-86”

Εσείς τα hip φιλαράκια με τα πυκνά μούσια και τα tattoo των 1.000 € (κρίση βλέπεις) σίγουρα είδατε το όνομα της μπάντας και σκεφτήκατε: “πω, ένα κλώνος των Down”.

Η έκφραση “stone the crow”, απ’ ό,τι μου εξήγησε μια αξιότιμη φίλη, σημαίνει ότι το παρακάνεις σε κάτι. Και πιστεύω σε αυτήν την καταραμένη σκατοχώρα το έχουμε παρακάνει με όλο αυτό το heavy rock.

Για την ακρίβεια οι Stone the Crowz, που επέλεξαν το Z στο τέλος, όχι για πιο punk αισθητική, αλλά για να μην τους συγχέουν με τους Σκωτσέζους Stone the Crows, που ήταν μια blues/ rock μπάντα στα 70’s. Οι STCz είναι επίσης Βρετανοί, προπομποί των διαλυμένων πλέον crust/punk-metal ηρώων Axegrinder (thanks κουμπαράκι). Αν περιμένατε κάτι γυαλισμένο ή κάτι crossover και πάλι χάσατε, γιατί εδώ έχουμε ένα βορβορώδες punk κουαρτέτο της γενεσιουργής, για το είδος, δεκαετίας του ’80. Οι Λονδρέζοι επικαλούνται το πρωταρχικό hardcore των Rudimentary Peni, την αγάπη τους για τους επίσης μυθικούς αναρχοπάνκηδες Crass και τις περιοδείες τους με τους Subhumans για να κάνουν αντιληπτό από την αρχή τι πρόκειται να επακολουθήσει. Εγώ προσθέτω στην εξίσωση του Conflict και τους πρόσφατα δικαιωμένους και επανασυνδεδεμένους Amebix, άπαντες οι προαναφερθέντες ορμώμενοι εκ Γηραιάς Αλβιόνας. Το κερασάκι στον προαναφερθέντα ήχο είναι οι φιλοζωικές ενέργειες και ο ακτιβισμός των μελών της μπάντας, και έτσι δένει το γλυκό.

Η παρούσα συλλογή, λοιπόν, αποτελείται, απ’ όσο καταλαβαίνω, από τα δύο demo και κάποιες διάσπαρτες ζωντανές ή μη ηχογραφήσεις (όχι ότι κάνει καμία διαφορά). Η ποιότητα στα περισσότερα είναι, προφανώς, λίγο πιο πάνω από αυτήν του τετρακάναλου και το στυλ είναι αμιγώς πρωτόλειο crust/ punk με όλα του τα ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά. Το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη βορβορώδες και ό,τι πρέπει για το σκοπό του. Πολλές φορές δε ξεχώρισα τη ζωντανή ηχογράφηση από τη στουντιακή, πράγμα που σημαίνει, εντούτοις, ότι η μπάντα παίζει δεμένα , παρόλο που ηχογράφηση είναι τραγική. Αυτή, βέβαια, από την άλλη μεριά είναι η πιο εμπεριστατωμένη και προσβάσιμη συλλογή τραγουδιών του γκρουπ…

Συνεπώς, μόνο για τους πιστούς, γατάκια.

452