BURNING POINT: “Burning Point”

Μελωδικό ευρωπαϊκό power metal κανείς;

Επιστροφή με το 6ο άλμπουμ για τους Φιλανδούς Burning Point, αυτή την φορά συνοδευόμενο από μια καίρια αλλαγή στην σύνθεσή τους. Ο Pete Ahonen, ιδρυτικό μέλος από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και παράλληλα τραγουδιστής και κιθαρίστας της μπάντας μέχρι πέρυσι, παραχώρησε το ένα από τα 2 του καθήκοντα στην τραγουδίστρια των Battle Beast, Nitte Valo.

Η ομότιτλη αυτή δουλειά τους περιλαμβάνει 5 νέα κομμάτια (4 και μια διασκευή) και 6 επανηχογραφήσεις με την Valo στα φωνητικά, αλλά και πιο φρέσκες ενορχηστρώσεις σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές τους όπως το μεταλλικά ράθυμο “All The Madness” και το μελωδικό “Signs Of Danger” που θυμίζει αρκετά Grave Digger στις κιθάρες. Γενικά οι Σκανδιναβοί συνεχίζουν να παραπέμπουν τον ακροατή σε γνωστές τευτονικές μέταλ μπάντες, με την προσθήκη μάλιστα της Valo λίγο παραπάνω, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο. Τα υπόλοιπα 4 κομμάτια που επανεκτελούν είναι τα “Heart Of Gold”, “Dawn Of The Ancient War”, “Into The Fire” και “Blackened The Sun”.

Η μπάντα ακούγεται παραδόξως το… ίδιο. Δε χάνουν, αλλά ούτε νιώθω ότι κερδίζουν κάτι με αυτή τους την κίνηση, αφού ο χαρακτήρας της μπάντας παραμένει απόλυτα αναλλοίωτος. Τα 4 νέα κομμάτια διακρίνει μια φρεσκάδα με το “My Darkest Times” να αποτελεί την απόλυτη αιχμή του δόρατός τους σε αυτή την κυκλοφορία, με το συναίσθημα και το μελωδικό ρεφρέν να έχουν τον κύριο λόγο. Ακόμη ένα συν (όπως είναι αναμενόμενο) η βελτιωμένη παραγωγή, τόσο στις επανεκτελέσεις όσο και στο καινούργιο υλικό.

Η διασκευή στο “I’ve Had Enough (Into The Fire)” των Kiss δεν κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη και θα προτιμούσα ένα ακόμη δικό τους κομμάτι. Εκτός από το νέο αυτό άλμπουμ που κυκλοφορεί ήδη, η AFM επανακυκλοφορεί τις 4 πρώτες δουλειές τους εμπλουτισμένες με πρόσθετο υλικό. Όσοι πιστοί στους Burning Point προσέλθετε άφοβα, ενώ όσοι τώρα τσεκάρετε τη μπάντα επενδύστε τον χρόνο σας πρώτα σε παλιότερο υλικό (ειδικά στο “Feeding The Flames” του 2003), εν αναμονή του επομένου ολοκληρωμένου άλμπουμ με την Valo.

465