DEW-SCENTED: “Intermination”

Εδώ και 23 χρόνια, η παρέα του Leif Jensen (τραγουδιστή και μοναδικού ιδρυτικού μέλους των Dew-Scented πλέον) έχει διαγράψει μια διαρκώς εξελίξιμη πορεία στο χώρο του ευρωπαϊκού thrash/ death metal.

Από το πρώτο της demo ακόμα, το “Symbolization” του 1994, οι γερμανοί έδειξαν τους αιχμηρούς κυνόδοντες τους με μια σειρά δίσκων – τεκμήρια επιθετικότητας και τεχνικής, συχνά απομακρυνόμενοι από τα συνήθη θέματα που θα περίμενε να ακούσει ένας πιστός φίλος του ιδιώματος, χρησιμοποιώντας αρκετά προοδευτικά στοιχεία στη τεχνοτροπία τους και καθιστώντας τους ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της ακραίας ευρωπαϊκής σκηνής.

Η εμπειρία που έχει αποκομίσει το σχήμα είναι δεδομένη, μια και οι Dew-Scented έχουν οργώσει την υφήλιο μέσα από μεγάλα tour, έχουν supportάρει τεράστια ονόματα της σκηνής ενώ βρίσκονται μονίμως στις λίστες των διοργανωτών των μεγαλύτερων festival που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη.

Το 10ο studio album τους, το “Intermination”, είναι το απαύγασμα μιας ομάδας μουσικών, που αναπτύσσει με άνεση και εντυπωσιακή ακρίβεια έντονο, βαρύτατο, τεχνικό και ταχύτατο thrash/ death. Σαρωτικές riffοσειρές και μελωδικά ανατολίτικα solo από τους Marvin Vriesde και Rory Hansen σε συνδυασμό με το φουριόζικο, ταχύτατο rhythm section των Joost van der Graaf (μπάσο) και Koen Herfst (drums), οι Dew-Scented δηλώνουν εξ αρχής την κατεύθυνση που ακολουθούν, δίνοντας σε στιγμές μαθήματα πάνω στο πως πρέπει να ακούγεται το σύγχρονο thrash. Η φωνή του Jensen είναι χαρακτηριστική με μια ελαφριά ομοίωση με τον Tomas Lindberg, ακούγεται λυσσασμένος καθώς φτύνει τα σωθικά του πάνω στο μικρόφωνο, δυναμικότατος, αποδεικνύοντας την αξία του.

Ο δίσκος είναι πολύ γρήγορος στην πλειοψηφία του και οι ηχητικές παραπομπές που μπορεί να σου έρθουν στο νου είναι διακριτές. Με το ένα πόδι, το υλικό του “Intermination” ρέπει στους  At The Gates και μάλιστα της τελευταίας τους δουλειάς σε πολλά σημεία, δείγμα και της τόλμης/ αξιολόγησης/ εκτίμησης που θρέφει η μπάντα στο “At War With Reality” των Μεγάλων (άμεσες παραπομπές τα “Scars Of Creation”, “Means To An End” με το χαρακτηριστικό intro του, το “Ruptured Perpetually” και με κορυφαία στιγμή το “Affect Gravity” που φέρει τη σφραγίδα της τεχνοτροπίας των Dew-Scented , με το κοφτό riffing, τον καταιγισμό από τον Herfst και τον φοβερό επίλογό του), ενώ μεγάλο μερίδιο της γενικής θηριωδίας που επικρατεί έχει τις αφετηρίες του στο πολεμοχαρές πρόσωπο των Slayer, στα mid tempo “Ode To Extinction” και “Living Lies”, στο speedάτο “Atavistic” και στο θυελλώδες “Reborn”, στο οποίο συνδράμει με τα φωνητικά του ο  Kyle Thomas (πρώην Exhorder τώρα στους Trouble). Και μέσα σ’ όλα αυτά, διαπρέπουν σε μια συγκλονιστική διασκευή του “Radiation Sickness” των Repulsion, ένα σπουδαίο, φλεγόμενο τραγούδι.

Κάτω από τη φοβερή παραγωγή του μεγάλου Dan Swano στα θρυλικά Unisound, το “Intermination” επιβεβαιώνει τη μεγάλη κλάση αυτής της μπάντας και θέτει κάποια δικά του, αυτόνομα standard, στον κόσμο της πιο αγριεμένης πτυχής της ακραίας μουσικής. Προσωπικότητα, αφομοίωση των καλύτερων death / thrash στοιχείων, πάθος, δύναμη και φυσικά μεγάλο ταλέντο. Σταθερά γαμάτοι και δεν νομίζω να στεναχωρηθεί κανείς οπαδός που διψάει η ψυχή του για μουσική μανία. Pure διασκέδαση και ένα από τα αξιολογότερα καταπραϋντικά για όταν σου ανάβουν τα λαμπάκια. Πολύ καλός δίσκος.

986

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.